Iza pojma “crna zastava” krije se nezamislivo zvjerstvo koje su vojnici Konfederacije počinili u Bitci kod Fort Pillowa

Ilustracija: YouTube screenshot

Dana 9. travnja 1865. godine, predajom južnjačkog generala Roberta E. Leeja pokraj gradića Appomattoxa u Virginiji, završio je Američki građanski rat, jedan od najkrvavijih oružanih sukoba u povijesti. Prema nekim procjenama, odnio je živote 1.030.000 Amerikanaca – više nego što su to učinila oba svjetska rata! U tu šokantnu brojku uključeno je 620.000 vojnika koji su umrli zbog raznih oblika infekcije te oko 50.000 civila. Jedan od glavnih uzroka ogromnog broja poginulih bila je upotreba puno preciznijih oružja nego ranije te, pred kraj rata, repetitivnih pušaka: vojnici bi doslovce padali kao pokošeni dok su, na otvorenom, stajali u ravnim linijama. Sve to dovelo je do pojave rovovskog ratovanja, taktike koja će definirati Prvi svjetski rat.

Osim po broju žrtava, ovaj oružani sukob pamti se po zvjerstvima počinjenim na bojišnici. U tom paklu, najdublji krug predstavlja Bitka kod Fort Pillowa. Povjesničar David J. Eicher o njoj je pisao kao “jednom od najmračnijih i najtužnijih trenutaka u američkoj vojnoj povijesti”. To je, nažalost, prilično objektivna ocjena.

Dana 12. travnja 1864. godine, u blizini utvrde Fort Pillow u saveznoj državi Tennessee, vojska Konfederacije je pod zapovjedništvom generala Nathana Bedforda Forresta (1821. – 1877.) počinila stravičan zločin nad sjevernjačkom jedinicom, većinom sastavljenom od crnaca. Premda su se vojnici Unije predali, južnjaci nisu imali namjeru uzimati zarobljenike. Bez milosti su nasrnuli na ljude koji su položili oružje – oni sretniji bili su ustrijeljeni; oni manje sretni probodeni su bajunetama. Pod ledinu je spremljeno između 277 i 297 sjevernjaka. Suprotna strana imala je zanemarive gubitke u bitci – poginulo ih je samo četrnaest.

Specijalan tretman pobjednici su rezervirali za crnce. Bijesni zbog činjenice da su se ljudi “pogrešne” boje kože uopće drznuli obući uniforme, južnjaci su mnoge od njih kastrirali prije nego što bi ih ubili. Za ovu sadističku praksu, koja je zabilježena u još šest kasnijih bitaka Američkoga građanskog rata, imali su poseban, ironijom i prezirom natopljen termin – Crna zastava. Zvuči nevjerojatno, no njoj su jednom prilikom podvrgnuti i ranjeni tamnoputi vojnici u bolnici!

Sakaćenje crnih boraca dijelom je imalo pragmatičnu svrhu, u smislu njihova odvraćanja u daljnjem vojnom angažmanu. Taj cilj nije ostvarilo, naprotiv. Krilatica “Sjeti se Fort Pillowa” postala je bojnim pokličem crnih vojnika koji su, gonjeni željom za osvetom, još odlučnije odlazili na bojišnicu.


General Forrest ostao je prvoklasni gad i nakon rata. Nekadašnjeg trgovca robljem povijest pamti kao prvog vođu zloglasnog Ku Klux Klana. Nosio je titulu Velikog čarobnjaka (“Grand Wizzard”), mada bi mu ona Velikog gov*ara puno ljepše pristajala.

Piše: Lucija Kapural

Komentari