Iza kulisa filmskog klasika “Matilda”: Tragediju male glumice olakšala obitelj sa seta

Fotografija: Showbiz Cheat Sheet.

Kada gledamo filmove ulazimo u neku vrstu nove “realnosti”. Iako svi znamo da svijet u koji smo ušli nije realan, nekako to uvijek uspijemo smetnuti s uma i uživjeti se u zbivanja kao da smo se u njih teleportirali. Nažalost kada dobrom filmu dođe kraj, brzo se vraćamo odakle smo i došli. Iako nestaje čarolije još uvijek osjećamo bliskost s glumcima, o kojima često želimo znati nešto više.

Tko je tko iza kulisa

Danas ćemo zaviriti iza kulisa poznatog filma “Matilda”. On je snimljen prema istoimenoj uspješnici britanskog pisca Roalda Dahla. Film nije dobro prošao u kinima, ali je dobio svoju vjernu publiku pred televizorima zbog čega se danas smatra obiteljskim klasikom. Režirao ga je Danny DeVito koji je u njemu ujedno glumio Matildina groznog oca, dok je njegova tadašnja supruga Rhea Perlman dobila isto tako nezahvalnu ulogu djevojčicine loše majke. Ukoliko ostavimo ovo dvoje glumaca po strani, zasigurno je ova bistra djevojčica  ta o kojoj su gledatelji željeli saznati nešto više. Glumom se počela baviti u svojoj petoj godini. Do Matilde, ova je djevojčica već glumila u filmovima poput “Gospođice Doubtfire” i “Čuda u 34 ulici”. Njezinom glumom je bio impresioniran i Danny DeVito koji ju je odlučio angažirati u svom filmu “Matilda”.

Obiteljska atmosfera

Tu dolazimo do dijela koji je slabo poznat javnosti, a to je da se glumica koja je glumila Matildu, Mara Wilson u trenutku snimanja filma, u svojoj osmoj godini, našla u pravoj životnoj drami. Naime, tijekom snimanja njezinoj je majci Suzie Wilson dijagnosticiran agresivan rak dojke.  U jednom svom intervju Marina majka je izjavila da joj je odmah bilo jasno da su joj izgledi za preživljavanje loši jer je nitko nikada nije gledao do tada kao da je mrtva.  Ozbiljna dijagnoza u majke je utjecala na malu glumicu koja je morala biti snažna i ispred i iza kamera. No u tome su joj , kako saznajemo uvelike pripomogli njezini filmski roditelji Danny DeVito i Rhea Perlman, kao i ostatak glumačke ekipe. Mara Wilson danas kaže da se na ovom setu osjećala obiteljska atmosfera i da su joj Danny i Rhea bili bliski poput članova obitelji. Kada joj je majka podvrgnuta mastektomiji ostala je neko vrijeme u kući svojih filmskih roditelja s njihovom djecom.


Po završetku snimanja Mari se bilo teško vratiti u svakodnevicu i nositi se s majčinom bolesti. Danny DeVito je, kako saznajemo, u trenutku kada je bilo jasno da Marina majka neće još dugo, odnio nedovršenu verziju filma u bolnicu. Iako Danny i Rhea ovom filmu nisu djelovali kao topli i brižni ljudi koje biste želite upoznati, ispostavilo se da su vrijedni upoznavanja u stvarnom životu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari