Iz Vijetnama sa sramotom: Kako je neprijatelj nadmudrio “lukave” Amerikance?

Hi-tech uređaj koji su Amerikanci stvorili za vrijeme rata u Vijetnamu doima se kao nešto što je izišlo iz radionice profesora Baltazara, ali nakon što je ovaj ispraznio bocu rakije “osljepače” a potom istu razbio na vlastitoj glavi… Ili pak poput još jedne u nizu “ingenioznih” ideja izumitelja Grunfa iz kultnog stripa “Alan Ford”. Kako bilo, u njega je upregnuto mnogo truda i mašte, a rezultat je bio u najmanju ruku razočaravajući.

Budući da je u nepreglednim vijetnamskim prašumama bilo vrlo teško locirati neprijateljska uporišta, Amerikanci su taj zadatak odlučili prepustiti znanosti. Nakon brojnih pokušaja i pogrešaka, skupina sastavljena od najistaknutijih inženjera i biologa kreirala je jedinstven uređaj za lov na čovjeka. To čudo tehnike, koje se montiralo na helikoptere, imalo je sposobnost da preko amonijaka, spoja koji se izlučuje u znoju i mokraći, locira neprijatelja i u najvećoj zabiti.

Dobra vijest za Amerikance: uređaj je funkcionirao. Loša vijest: neprijatelj je doznao za njihov paklenski plan. Avijacija bi raketirala područja na koja ih je uputio stroj, da bi američki vojnici kasnije, osjećajući se kao zadnje budale, među ruševinama pronalazili stotine vrećica napunjenih – urinom!

Piše: Lucija Kapural


Komentari