Na današnji dan

Ivana Orelanska: silovana ili “gotovo silovana”?!

Na današnji dan, 28. svibnja 1431. Ivana Orleanska, ikona francuskog domoljublja, osuđena je zbog hereze pri čemu je kao povod za osudu uzeta činjenica da je ponovno odjenula mušku odjeću, što je u ono vrijeme bilo strogo zabranjeno kao što je muškarcima bilo zabranjeno nositi žensku. Ova je mlada francuska narodna junakinja ostala zapamćena kao ona koja je pokrenula akciju spašavanja Francuske od engleske vlasti.

Pokušaj prodaje

Na tom je putu oslobođenja Francuske zaustavljena 1430. po uhićenju na bojnom polju tijekom borbi s burgundskom vojskom. Burgundski velikaši bili su pristaše Engleza, ali su na Ivani prvenstveno željeli zaraditi pa su ponudili zainteresiranim stranama mogućnost njezinog otkupa. Kako obitelji nije imala novca, a Karlo VII. nije bio zainteresiran za Ivanino oslobođenje, prodana je za poveći novčani iznos Englezima.

Politički motivirano suđenje

Suđenje Ivani je počelo na osnovu 70 različitih optužbi koje su kasnije svedene na njih 12. Suđenje je bilo politički motivirano i tijekom njega učinjeno je niz povreda Ivaninih prava pa tako nije dobila zakonskog zastupnika na kojega je imala pravo. Na suđenju je optužena i za čarobnjaštvo, ali su se sudci obrušili velikim dijelom na njezino nošenje muške odjeće, kao i njezine “bogohulne” tvrdnja da su je Bog i sveci izravno kontaktirali. Nakon što joj je tijekom montiranog procesa pojašnjeno da će biti prepuštena svjetovnom sudu Ivana je, u strahu od posljedica dolaska pod svjetovnu jurisdikciju, potpisala dokument u kojem je priznala svoje “grijehe” i obećala da će se promijeniti. Pretpostavlja se da je, kako nije bila pismena, na dokument stavila samo znak križ, kao uobičajen način potpisivanja nepismenih. Međutim umjesto da bude u tzv. crkvenom pritvoru pod nadzorom časnih sestara, Ivana je završila u vojnom zatvoru gdje je vjerojatno i silovana.


Svjedočenje svećenika

Nekoliko dana nakon potpisivanja krivnje pred sudom se ponovno pojavila u muškoj odjeći zbog čega je na današnji dan, 28. svibnja 1431., zaključeno da se vratila herezi te je osuđena na smrt. Postavlja se pitanje što je dovelo do ovakvog obrata u Ivane Orleanske. Odgovor na to pitanje možda najbolje pruža svećenik Jean Massieu, a koji je izjavo 1452. da mu se Ivana povjerila da je u zatvoru silovana. Kasnije je isti redovnik vjerojatno pod pritiskom okoline promijenio iskaz u “gotovo silovana” kako bi moguće spasio svoju glavu i položaj. Kako bilo da bilo, spaljena je na lomači na Rouenovoj tržnici 30. svibnja 1431., a njezini su posmrtni ostaci još dva puta spaljeni te bačeni u rijeku Seinu. Sve je to učinjeno u cilju sprečavanja skupljanja njezinih ostataka i njezinog pretvaranja u predmet štovanja.

Kanonizacija

Ivana Orelanska posmrtno je oslobođena “grijeha” i kanonizirana. Da je živa Ivana bi se, sudeći prema svemu, mogla priključiti pokretu “Me Too” i štošta reći o zlostavljanjima koje je proživjela.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari