Islamistička skupina Boko Haram otela je 276 učenica koje je pretvorila u seksualne robinje

Koji su ciljevi skupine poznate kao Boko Haram? Kakva je sudbina otetih djevojaka na području Chiboka u Nigeriji? Jesu li novčana sredstva dodijeljena nigerijskoj vladi iskorištena na adekvatan način? Zanimaju li vas odgovori na ova pitanja pročitajte članak koji slijedi.

Otmica 276 djevojaka

Prije sedam godina militanta islamistička skupina poznata pod imenom Boko Haram izvršila je napad na djevojačku srednju školu na području Chiboka, u državi Borno na sjeveroistoku Nigerije. U prijevodu naziv ove skupine označava “Zabranu zapadnjačkog obrazovanja”. Cilj je ove grupacije uspostavljanje islamističke države, u kojoj se djeca neće obrazovati na zapadnjački način. Škole su njihova glavna meta još od 2010. godine. Napadi su se pojačali 2014. godine, nakon što je nigerijska vojska neposredno prije toga zarobila i ubila nekoliko stotina pripadnika ove skupine. Chibok je mali i zabačen grad, koji je bio gotovo nepoznat do ovog događaja. Učenice su iz internata otete 14. travnja 2014. u ranim jutarnjim satima. U školu su pripadnici Boko Harama ušli preodjeveni u stražare i izveli 276 učenica izvan školskog objekta pri čemu je dio njih odmah ‘utrpan’ u kamione, a dio je pješačio nekoliko kilometara prije ukrcavanja u preostale kamione, koji su ih čekali na drugom mjestu. Pretpostavlja se da su odvedene u šumu Sambisa gdje ova džihadistička skupina ima svoje baze. Riječ je o djevojkama koje su u trenutku otmice imale između 16 i 18 godina.

Odbijanje pomoći

Amnesty International, neprofitna organizacija koja se bori za zaštitu ljudskih prava, izjavila je da je nigerijska vlada bila obavještena o napadu četiri sata prije negoli se on dogodio, no da nisu reagirali jer navodno nisu imali dovoljno snaga koje bi poslali na područje internata. Britanske kraljevske zračne snaga ponudile su svoju pomoć, nakon što su locirale djevojke, što je vlada odbila jer je to, kako navode, bilo nacionalno pitanje, koje su oni bili kadri sami riješiti.


Sudbina otetih djevojaka

Nekoliko desetaka djevojaka uspjelo je relativno rano pobjeći iz zatočeništva, dio je djevojaka vlada otkupila u zamjenu za novac i puštanja zatvorenika Boko Haram skupine. Većina preživjelih i oslobođenih djevojaka je u zarobljeništvu provela tri godine. Neke su se na slobodu vratile sa djecom koja su produkt silovanja. Njihova svjedočanstva opisuju pakao kroz koji su prolazile. Imale su dva izbora prijeći na islam i postati žene pripadnika Boko Harama ili biti robinje, što je podrazumijevalo ponajprije seksualno ropstvo. One djevojke koje su se odlučile za opciju udaje bile su zapravo robinje svojih muževa koji su ih redovito silovali i prisiljavali da ih služe. One koje su puštene prilikom odlaska dobile su jasnu prijetnju da će biti ubijene ako se vrate u školu, zbog čega je nigerijska vlada osigurala njihovo daljnje školovanje u strogo nadziranom kampu na sjeveroistoku Nigerije u glavnom gradu Yoli, savezne države Adamawa, gdje pohađaju pripremni program na američkom sveučilištu. Nigerijska vlada i privatni donatori odlučili su pokriti troškove njihovog daljnje obrazovanja, za one djevojke koje se odluče nastaviti školovanje. Od 276 otetih djevojaka, njih 112 se danas vodi kao nestalo. Njihova je sudbina nepoznata, a prema nedavnom izvješću jednog novinara koji se uspio “uvući” u to područje od njih 112 ,navodno, još je živo samo 15 djevojaka.

Širenje Boko Harama i zatvaranje škola

U spomenutoj državi Borno, epicentru krize nastava je nakon ovog događaja otkazana na dvije godine. Na području spomenute države, i dviju susjednih država, uništeno je otprilike 500 škola, 800 ih je zatvoreno, a više od 2000 učitelja ubijeno. Skupina Boko Haram iskazala je odanost ISIS-u još 2015. godine, a oni su se u međuvremenu proširili na planinsko granično područje Nigerije uz granice s Čadom i Kamerunom. Nigerijska vlada nije pokazala dovoljno odlučnosti za njihovo spašavanje, niti je poduzela odgovarajuće mjere kojima bi zaštitila ljude, napose djecu koja su najugroženija djelovanjem ove islamističke skupine.

Neuspjeh vladine politike

Ovaj je događaj skrenuo pozornost svjetske javnosti na događanja u Nigeriji. Događaj je šokirao svijet, i brojne poznate osobe su pozvale javnost putem tweetova s hashtagom #BringBackOurGirgs da se založe za pomoć u oslobađanju otetih djevojaka. Nigerijska vlada dobila je nekoliko desetaka milijuna dolara pomoći za borbu protiv Boko Harama, pitanje je gdje su ti novci završili? Cilj je tog novca bio ne samo spašavanje djevojaka već, i da mladi ljudi pohađaju škole bez straha i imaju zdravije okruženje za učenje i razvoj. Škole i dalje nisu zaštićene, niti su popravljene, niti su izgrađene nove. Nedavni novi val otmica u školama na sjeveru i sjeverozapadu Nigerije naglasio je neuspjeh vladine politike poboljšanja sigurnosti u školama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari