Incel iz 17. stoljeća: Žene su po prirodi pokvarene, treba ih naučiti poslušnosti!

Mizoginija, koju čuveni sociolog Allan G. Johnson definira kao “kulturno gledište mržnje prema ženama, zato što su žene”, ima dugačku povijest. Da ukorijenjene predrasude prema pripadnicama nježnijeg spola nusu rezervirane samo za krkane, svjedoči primjer velikana filozofske misli poput Platona i Aristotela, koji su žene smatrali tek nekom vrstom defektnih muškaraca. Sam pojam, koji potječe od grčkih reči miséō (“mrziti”) i gynḗ (“žena”), skovan je, međutim, tek u sedamnaestom stoljeću, u vrijeme kad su vođene živahne filozofske rasprave o položaju žena u modernim društvu. Nastao je kao odgovor na otrovni pamflet stanovitog Josepha Swetnama.

Ovaj Englez, po zanimanju učitelj mačevanja, 1615. godine je objavio djelo naslovljeno “The arraignment of lewd, idle, froward and unconstant women”. Swetnam, prethodnik današnjih “incela” (spodoba koje krive ženski rod jer ih niti jedna ne želi pogledati), seksističku retoriku uzdigao je na rijetko dosegnutu razinu: svaka njegova stranica doslovce je natopljena mržnjom. Njegov uradak, svojevrsni kompendij trećerazrednih ženomrzačkih viceva, stekao je popriličnu popularnost među ciljanom publikom, muškarcima srednje životne dobi. Swetnam ih podučava da su žene “po prirodi pokvarene” te da, “čak i najpoštenija među njima u sebi sadrži prljavštinu”. U nedostatku društveno-kritičkih argumenata, za tezu da je njihova buntovna priroda kriva za Čovjekov pad navodi primjer biblijske Eve, neposlušne zavodnice zbog koje je dobri i smjerni Adam tako strašno nagrabusio. Kako bi se takve opačine ispravile, nastavlja pisac, nužno je da žena u potpunosti podredi svoju volju onome jačem, pravednijem i pametnijem – muškarcu – te svoju vrijednost kao ljudskog bića stekne u mjeri u kojoj je istom poslušna. Za kraj, nabacio je metaforu u kojoj žensko srce naziva spužvom, želeći reći kako je puno rupa.

Seksistički pamflet za sobom je povukao niz pisanih odgovora, najčešće ženskih autorica. U jednom od tih djela, feminističkoj drami anonimne spisateljice naslovljenoj “Swetnam the Woman-Hater, Arraigned By Women”, lik zasnovan na Swetnamu nazvan je Misogynos.

Piše: Lucija Kapural


Komentari