Igra detekcije uz pomoć fotografije!

Većina koja je vidjela ovu fotografiju misli da je riječ o pripadniku njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata? Što vi mislite? U članku koji slijedi pokazat ćemo vam kako je moguće uz pomoć ponešto znanja o nekadašnjim vojnim obilježjima iščitati pojedinosti s fotografije, iako vam nedostaju možda druge informacije.  Ukoliko želite nešto više saznati o fotografiji koju vam ovdje donosimo pridružite nam se u svojevrsnoj igri detekcije.

Običan vojnik, dočasnik ili časnik?

Fotografija je snimljena 1918. godine, dakle većina koja je nagađala da je riječ o Drugom svjetskom ratu je pogriješila. Prema oznakama na reveru jasno je da je riječ o austrougarskom dočasniku  s činom razvodnika odnosno najnižem dočasničkom činu. Da bi osoba dosegla taj čin morala je provesti tri godine u vojnoj službi, što znači da je ovaj vojnik bio u ratu od samih njegovih početka, a što se može vidjeti i po licu koje izgleda kao lice nekoga tko je vidio puno toga što nitko nikada ne bi trebao vidjeti.

Ma što mi može reći jedna kaciga?

Nosi Stahlhelm kacigu odnosno čeličnu kacigu. Ova je kaciga njemačke proizvodnje i ima prepoznatljiv njemački dizajn. Na početku Prvog svjetskog rata vojnici austrougarske vojske imali su vunene kape, koje nisu pružale nikakvu zaštitu od novog oblika ratovanja. Kada je počeo Prvi svjetski rat on se vodio po rovovima. Najveći je broj vojnika izgubio živote zbog neodgovarajuće zaštite glave. Dizajn ove kacige potpisuje dr. Friedrich Schwerd s Tehničkog instituta u Hannoveru. Nakon što je proučio rane koje su najčešće dobivali vojnici u rovovskom ratovanju, podnio je preporuku za izradu kaciga, te je dizajnirao njezin oblik, koji je pružao dobru zaštitu za glavu i vrat. Kaciga je svojim dizajnom utjecala na moderne kacige. Izvorno je ova kaciga bila smeđe boje.


“Rogovi” na kacigi ili ?

Ukoliko pažljivije promotrite fotku vidjet ćete na bočnoj strani svojevrsne male vijke s rupicama, a koje nalikuju roščićima. Na ovoj fotki se rupa za zrak unutar tih roščića ne vidi, a oni su imali dvojaku funkciju za provjeravanje, ali i za pričvršćivanje dodatne zaštite za kacigu. Ploče za dodatnu zaštitu su se pričvrščivale obično u slučajevima kada su vojnici imali posebne zadatke u kojima bi im bio izložen vrh glave, primjerice kod snajperista. S bočne strane vidljiva je dosta visoko postavljena zakovica koja je  služila za nošenje platnenog remena za bradu. Austro-Ugarska je kupila od Njemačke nešto manje od pola milijuna kaciga krajem 1916. godine. Također je započela vlastitu licenciranu proizvodnju od svibnja 1917. Do kraja rata izrađeno je oko milijuna Stahlhelm kaciga za austrougarsku vojsku.

Odore su se od 1915. proizvodile u raznim nijansama poljsko sive i poljsko zelene, s visoko podignutim ovratnikom ili pak spuštenim.

Iako ne znamo ime ovog vojnika uspjeli smo saznati koliko je otprilike godina bio u ratu, njegov čin i vojsku kojoj je pripadao. Samo njegovo lice govori puno o bitkama koje je vodio, a da u nijednoj od njih nismo sudjelovali.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari