Humanost izgubljena u vjetrovima revolucije: Mladića koji je branio kraljicu svjetina je živog zapalila!

Koji je slavni glumac pokopan sa šest boca viskija? Kakva je jeziva sudbina snašla mladog kuhara koji je branio kraljicu u vrijeme Francuske revolucije? Koja je žena oslobodila gotovo osam stotina robova tijekom luđački odvažne ekspedicije? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Francuska revolucija (1789. – 1799.), razdoblje revolucionarnih promjena kojima je srušen feudalni poredak i uspostavljeno građansko društvo i država, prijelomni je događaj u europskoj povijesti. Mnogi od njenih principa danas se smatraju temeljnim aspektima liberalne demokracije, no valja znati da su u tom periodu počinjena i strahovita zvjerstva. Možda najmučniji primjer jest smrt mladića, asistenta kuhara, koji je branio kraljicu – pomahnitala rulja nesretnika je prvo lagano pržila u maslacu, da bi ga potom živog zapalila!

2. Crnkinje su odigrale važnu ulogu u Američkome građanskom ratu (1861. – 1865.). Primjerice, bivša robinja Sojourner Turth, aktivna i u pokretu za ostvarenje prava žena, postala je regruter crnih snaga za vojsku Unije, dok je Harriet Tubman u jednoj ekspediciji oslobodila čak – 750 robova!

3. Uz Peléa i Ronalda, Ronaldinha smatraju jednim od najboljih brazilskih nogometaša. Pravim imenom Ronaldo de Assis Moreira, za reprezentaciju je nastupio 97 puta, postigavši 33 zgoditka. Njegov talent bljesnuo je još kad je bio školarac. Kao trinaestogodišnjak, zabio je 23 gola za omladinsku momčad. Bili su to jedini zgodici na urakmici – završila je rezultatom 23-0!


4. Jednu od prvih kuharica u povijesti u petom stoljeću prije Krista napisao je Grk Arhestratus. Naslovio ju je “Gastronomija” – upravo otuda potječe ova riječ!

5. James Henry Hammond, utjecajni političar iz devetnaestog stoljeća, otvoreno je zagovarao ropstvo i incest. Bio je u seksualnoj vezi s ni više ni manje nego četiri maloljetne nećakinje, a kad je javnost za to doznala, izjavio je da su same krive za ono što im se dogodilo, zato što su previše – lijepe!

6. Tijekom jednog nastupa “Nirvane”, Kurt Novoselic bacio je bas gitaru u zrak. Instrument ga je pogodio ravno u glavu i onesvijestio. Kurt Kobain, koji nije shvatio što se događa, zarežao je na njega: “Idiote, ispao si iz ritma!”.

7. Legendarni holivudski glumac Errol Flynn (1909. – 1959.) bio je poznat po izdržljivosti za šankom, u kojoj mu je malo tko mogao parirati. Kad je preminuo od srčanog udara, pokopan je sa šest boca viskija.

Piše: Lucija Kapural

Komentari