Hrabri svećenik spasio je četverogodišnjaka od utapanja. Taj dječak zvao se – Adolf Hitler!

Zašto su vojnici u Prvome svjetskom ratu na lice stavljali odjeću natopljenu urinom? Koji je diktator kao dječak maštao o tome da postane svećenikom? Zašto je konzumacija krumpira svojedbno bila zabranjena zakonom? Uživajte u zanimljivostima iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Zacijelo znate da je Adolf Hitler (1889. – 1945.) kao mladić maštao o slikarskoj karijeri, na putu koje mu se ispriječio nedostatak talenta – više puta se bezuspješno pokušao upisati na Umjetničku akademiju u Beču. To, međutim, nije bio prvi karijerni izbor zloglasnog diktatora. Kao četverogodišnjak, upao je u studenu rijeku Inn te se počeo gušiti – da ga nije spasio jedan svećenik, po svoj bi se prilici utopio. Taj događaj ostavio je dubok trag na dječakovu psihu – budući diktator u to je vrijeme maštao o tome da se i sam zaredi!

2. Talijanski slikar, kipar, graditelj, inženjer i pisac Leonardo da Vinci (1452. – 1519.), svestrani renesansni duh i jedan od najvećih umjetnika u povijesti čovječanstva, imao je gotovo nadnaravnu sposobnost: bio je u stanju jednom rukom pisati a drugom crtati – istdoobno!

3. U razdoblju od 1748. do 1772. godine, konzmacija krumpira u Francuskoj je bila ilegalna. Ova ukusna  hranjiva namirica na crnoj je listi završila zbog vjerovanja da uzrokuje – gubu! Nakon što je čuveni farmaceut i agronom Antoine-Augustin Parmentier (1737. – 1813.) dokazao da je riječ o pukoj besmislici, zabrana je ukinuta. To nije bio njegov jedini doprinos prehrani i zdravlju. Primjerice, zaslužan je za prvu organiziranu kampanju obaveznog cijepljenja protiv boginja, a bio je i pionir u ekstrakciji šećera iz šećerne repe.

4. Tijekom Prvoga svjetskog rata, korišteno je više od trideset vrsta otrovnih plinova. Prije nego što su izumljene plinske maske, vojnicima je savjetovano da, kako bi se zaštitili, na lice stavljaju komadiće odjeće natopljene – urinom!


5. Faraon Pepi II. Egiptom je vladao od 2278. do 2184. prije Krista, odnosno pune devedeset četiri godine. Riječ je o najdužem razdoblju koje je neki povijesni vladar proveo na tronu. Prema legendi, Pepi II. se do te mjere užasavao muha da je stalno bio okružen nagim robovima namazanim medom – umjesto na faraona, gadljivi kukci lijepili su se na ove nesretnike!

6. Prije nego što se za njih ustalila kratica NLO, za neidentificirane leteće objekte koristio se pojam foo fighters. Tijekom Drugoga svjetskog rata, prijavljena su brojna viđenja neobičnih letjelica koje su mijenjale boje i postizale nevjerojatna ubrzanja, najčešće u Europi i na pacifičkom bojištu. Zanimljivo, saveznički piloti vjerovali su da je riječ o njemačkome eksperimentalnom naoružanju, dok su njemačke i japanske vojne snage zaključile kako su te tajne letjelice stvorili saveznici. Moguća objašnjenja za takve pojave su neka vrste vatre sv. Ilije, elektromagentski fenomen ili svjetlosna refleksija.

7. Prva bitka kod Bull Runa, vođena u srpnju 1861. u sjeveroistočnoj Virginiji, nedaleko grada Manassasa, bila je prva važnija kopnena bitka Američkoga građanskog rata. Zapamćena je i kao “Bitka na pikniku”: pripadnici vašingtonske elite, uključujući kongresmene, ondje su dolazili na piknik i promatranje borbe sa sigurne udaljenosti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari