HOROR U WHITECHAPELU: Je li ovaj čovjek bio stvarni Jack Trbosjek?

Tko je bio Aron Mordke Kozmiński i na koji je način povezan s jednim od najpoznatijih zločina u povijesti? Zašto američki radijski urednici u jednom periodu Drugoga svjetskog rata nisu smjeli primati želje slušatelja? Tko – odnosno što – bijaše posljednji zatočenik zloglasne Bastille? Uživajte u manje poznatim činjenicama iz povijesti koje smo za vas probrali!

1. Vjerojatno ste čuli za morbidne retke u kojima ubojica niza prostitutki u londonskoj četvrti Whitechapel, u kriminalnim analima zapamćen kao Jack Trbosjek, potanko opisuje svoje zločine, izazivajući predstavnike zakona da ga uhvate. Baš poput monstruoznog Zodijaka godinama kasnije,  ovaj monstrum nikada nije priveden licu pravde. Iz mora teorija o njegovom identitetu kao jednu od najuvjerljivijih izdvojili bismo onu koja ga imenuje kao Arona Mordkea Kozmińskog (1865. – 1919.). Riječ je o brijaču, poljskom imigrantu, koji je radio u Whitechapelu u vrijeme Trbosjekovih zločina (na slici!). Indikativno, umorstva su prestala u trenutku kad je ovaj zatvoren u psihijatrijsku ustanovu. Ondje je završio nakon što je rođenoj sestri zaprijetio da će je rasporiti nožem.

2. U prvoj polovici šesnaestog stoljeća, svi Englezi stariji od šest godina nedjeljama i blagdanima morali su nositi spljoštenu vunenu kapu, sličnu današnjoj beretki. Oni koje bi čuvari reda zatekli gologlave, plaćali su “paprenu” globu. Naoko apsurdni zakon, koji je na snazi bio do 1579. godine, donesen je kako bi se potaknula trgovina vunom.

3. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, britanska vlada potaknula je tiskanje brojnih oglasa, koji su reklamirali mrkve kao najefikasnije namirnice za poboljšanje noćnog vida. “Na bojišnici, ova sposobnost može značiti razliku između života i smrti. Jedite vitaminom A bogate mrkve i izoštrite svoj pogled u mraku!”, jedan je od tipičnih takvih slogana. Vlasti su to činile kako bi svrnule pažnju s činjenice da je RAF razvio radarski sustav pomoću kojeg je moguće detektirati neprijateljske bombardere i za crnog mraka.

4. Kozmetički rituali plemkinja u drevnome Rimu bili su zaista bizarni. Imućne dame lice su izbjeljivale smjesom krede i otrovnih živinih sastojaka, obraze su isticale crvenom zemljom, a kao sjenilo za oči služila su im mravlja jaja ili smrvljene mušice pomiješane s maslinovim uljem.


5. Posljednji uznik u ozloglašenoj tamnici Bastillei bila je jedna – knjiga! Po naredbi kralja Luja XVI. (1754. – 1793.), “Dictionnaire encyclopédique” osuđena je na doživotni zatvor zbog zločina liberalizma i nelojalnosti državi.

6. Slavni književnik Šolem Alejhem (1859. – 1916.), zapamćen po nadimku “židovski Mark Twain”, panično se bojao broja trinaest – sve njegove knjige prelazile su s dvanaeste na četrnaestu stranicu! Ironijom sudbine, umro je dana 13. svibnja.

7. Godine 1942. američki radijski urednici nisu smjeli primati želje slušatelja. Vlada se, naime, bojala da će neprijateljske službe u emisije ubacivati skrivene poruke.

Piše: Lucija Kapural

Komentari