Hitlerovi katastrofalno loši zubi stali na kraj teorijama zavjera

Hitler je izvršio samoubojstvo 30. travnja 1945. godine, a njegovo tijelo kao i tijelo Eve Braun, nađeno je spaljeno u blizini bunkera. Sovjetska Crvena armija koja je samo nekoliko dana nakon njihova samoubojstva zauzela Berlin otkrila je njihove ostatke. Šef KBG-a Jurij Andropov naredio je da se nađeni ostaci bace u rijeku kako bi se spriječilo da postanu mjesto hodočašća za naciste. Ipak, Sovjeti su zadržali dio Hitlerove čeljusti, kao i komad lubanje. Ti su ostaci završili u Državnom arhivu u Moskvi.

U potrazi za konačnim odgovorom

Kako su Hitlerovi ostaci bili čuvani godinama daleko od javnosti razvile su se razne teorije zavjera prema kojima je on, poput nekih drugih visoko pozicioniranih nacista, uspio pobjeći iz svog bunkera te se podmornicom prebaciti do Argentine. Ekipa francuskih znanstvenika odlučila je provjeriti sačuvane ostatke Hitlerovih zuba i lubanje u Moskvi i odgovoriti jednom zauvijek na pitanje je li Hitler umro u Berlinu ili je zaista uspio. kako teoretičari zavjera tvrde, pobjeći i odživjeti život u Južnoj Americi.

Zašto su tijela Hitlera i Eve Braun spaljena?

Hitler je bio svjestan da mu se bliži kraj u travnju 1945. godine i nije želio doživjeti sudbinu Benita Mussolinija koji je krajem travnja 1945. strijeljan, a nakon čega je javno obješen, i to za noge, u Milanu te na taj način dodatno izvrgnut ruglu, ali i zlostavljanju njegova trupla.


Analiza lubanje

Hitlerovi ostaci lubanje i čeljusti, pohranjeni u Državnom arhivu u Moskvi, pokazali su da je Hitler doista umro u Berlinu. Pregledani dio lubanje imao je rupu na lijevoj strani koja je svojim pougljenisanim tragovima upućivala da je potekla od metka. Ekipi nije bilo dozvoljeno uzimanje uzorka lubanje, ali na osnovu viđenog smatra se da odgovara snimkama Hitlerove lubanje koje su napravljene godinu dana prije njegove smrti.

Analiza zuba

Hitler je imao katastrofalne zube i bolesti desni, pa, kažu da je pred kraj života ima neugodan zadah. U trenutku smrti imao je samo četiri zuba dok je ostatak zuba činila skupa protetika u ustima. Takva situacija forenzičarima je uvelike olakšala identificiranje  ostataka čeljusti kao njegove. Zubi su pokazali podudarnost s postojećim rendgenskim snimkama. Aaliza zuba potvrdila je da je bio vegetarijanac, dok je pitanje mogućeg uzimanja cijanida ostalo otvorenim jer su tragovi plavičaste boje mogli biti uzrokovani višestrukim razlozima. U ustima nisu nađeni tragovi baruta što zajedno s lubanjom pokazuje da si zasigurno nije pucao u usta.

Rezultati analize

Glavni voditelj studije Philippe Charlier je izjavio da njihovo istraživanje potvrđuje da je Hitler život završio u berlinskom bunkeru te da unatoč nekim nedoumicama smatraju da je Hitler uzeo cijanid nakon čega si je pucao u glavu.

Staljin je micanjem Hitlerovih ostataka odlučio zavarati svijet, što mu je na neki način i uspjelo sudeći prema broju i rasprostranjenosti teorija zavjera koje kruže oko Hitlerova kraja.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari