Hitler je nudio milijune za glavu ove žene: Ludo odvažna špijunka golim je rukama zadavila oficira SS-a!

Koji je izumitelj imao priliku iskusiti svoj izum – spravu za mučenje? Kako se zvao maloljetni junak bitke za Iwo Jimu, golobradi mladac koji se bacio na granatu kako bi zaštitio suborce? Zašto je Hitler nudio milijune za glavu jedne medicinske sestre? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!
1. Mučenje kao kazna, ali i tehnika ispitivanja, bilo je veliki “hit” u srednjem vijeku, ali i kroz rano novovjekovlje. Dok su ozbiljniji prekršaju povlačili za sobom veće ili manje tjelesno sakaćenje, najčešća kazna za one manje bile su klade. Zanimljivo, čovjek koji ih je osmislio, stanoviti Edward Palmer, bio je prvi koji ih je imao priliku iskusiti. Njegov grijeh? Prodavao ih je po lihvarskoj cijeni!
2. Amerikanac Jacklyn Harold “Jack” Lucas (1928. – 2008.) imao je tek četrnaest kad se, lažući o svojim godinama, otišao boriti u Drugome svjetskom ratu. Tijekom bitke za Iwo Jimu, ludo odvažni momak bacio se na granatu kako bi zaštitio svoj vod. Nevjerojatno, uspio je preživjeti, a za svoj herojski čin nagrađen je Medaljom časti, najvišim vojnim odličjem koje dodjeljuje Vlada Sjedinjenih Američkih Država.
3. Tijekom Drugoga svjetskog rata, Hitler je nudio milijune za glavu Nancy Wake (1912. – 2011.). Zanosna mlada dama, po struci bolničarka, bila je jedna od najuspješnijih savezničkih špijunki a, osim britke inteligencije, resila ju je nestrašivost i iznimna fizička snaga. Jednom je, primjerice, golim rukama zadavila oficira SS-a, kako bi ga spriječila da neprijateljima otkrije njen položaj! Kodno ime, Bijeli miš, dobila je zbog sposobnosti da izmiče zloglasnom Gestapu.
4. Amerikanac Bill Haast (1910. – 2011.), vlasnik turističke atrakcije “Miami Serpentarium”, za život je zarađivao izvodeći trikove sa zmijama. Samom je sebi – u malim dozama – ubrizgavao zmijski otrov, kako bi postao imun na ugrize svojih gmizavih prijateljica. U stotinu godina, koliko je poživio, ugrizlo ga je ravno stotinu i sedamdeset otrovnica!
5. Godine 1999. jedan je ribar na obali Temze pronašao pismo u boci staro osamdeset pet godina. Pokazalo se da je riječ o poruci koju je vojnik po imenu Thomas Hughes 1914. godine pokušao poslati supruzi s ratišta.
6. U čuvenome medicinskom udžbeniku iz 1910. godine, ugledni liječnik A. Narodetzki piše: “Običaj ljubljenja izrazito je opasan po zdravlje, jer izlaže organizam brojnim zaraznim bolestima. Iz tog razloga, trebalo bi što prije iskorijeniti tu ružnu naviku”.
7. Engleski književnik Charls Dickens (1812. – 1870.) vjerovao je da će bolje pisati ako bude spavao glavom okrenutom prema sjeveru. Iz tog razloga, autor “Pickwickovaca”, “Olivera Twista”, “Davida Copperfielda” i “Teških vremena” sa sobom je uvijek nosio kompas.
Piše: Lucija Kapural

Komentari