Hiroviti i okrutni rimski car: Bacite gledatelje gladnim zvijerima u areni, dosadno mi je!

Fotografij: imdb

Zašto je ludi Kaligula poveću skupinu gledatelja gladijatorskih borbi svojedobno bacio gladnim zvijerima u areni? Koja je veza između ikone pokreta za građanska prava i osnivača jednog od najpoznatijih lanaca pizzerija u Americi? Po kome ili čemu je nazvan “Le Régent”, jedan od najvećih dijamanata na svijetu? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Rosa Parks (1913. – 2005.) u povijest se upisala 1955. godine, kad je ova hrabra crnkinja uhićena zato što je odbila prepustiti mjesto u autobusu bijelcu. Njen čin potaknuo je val protesta diljem zemlje, što je rezultiralo odlukom Vrhovnog suda SAD-a o neustavnosti segregacije u javnom prijevozu. Žena koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava” u dobi od osamdeset jednu godinu opljačkana je u vlastitom domu. Potresen sudbinom koju je doživjela ikona civilnog pokreta, Mike Ilitch, osnivač lanca pizzerija “Little Caesar”, naredno desetljeće, do njene smti, plaćao joj je režije. Javnost je za plemeniti čin samozatajnog ugostitelja doznala tek 2014. godine.

2. Kaligula (12. – 41.), jedan od najomraženijih rimskih careva (na slici!), zahtijevao je da ga narod štuje kao boga, a istodobno se prema istom tom narodu odnosio despotski. Hirovit koliko i okrutan, jednom je, tijekom stanke u gladijatorskim borbama, naredio da se poveća skupina gledatelja baci divljim zvijerima u arenu. Bilo mu je, naime, dosadno a “potrošio” je čitavu “zalihu” zarobljenika koji su se borili na život i smrt za zabavu masa.

3. Mačke su znatiželjna, nesputana stvorenja. Da su takve bile i prije gotovo tisuću godina, svjedoči primjerak manuskripta iz 1100. godine, koji su arheolozi pronašli u jednom samostanu. Na stranicama, ispisanim urednim krasopisom, i danas su jasno vidljivi tragovi šapa nestašne srednjovjekovne mace, koja se odlučila “prošetati” po njima.

4. Američki grad New Orleans ime je dobio po Philippeu II. (1674. – 1723.), vojvodi od Orleansa, budući da je utemeljen upravo u vrijeme njegove vlasti u Francuskoj. Vojvoda, koji je kao regent (namjesnik) svoga malodobnog nećaka Luja XV. slovio za najmoćnijeg čovjeka u zemlji, organizirao je francusku kupnju tada najvećega poznatog dijamanta na svijetu. Izbrušeni dragi kamen od 140.64 karata, u njegovu čast nazvan “Le Régent”, danas je izložen u muzeju Louvre, među kraljevskim draguljima.


5. Guillaumea Tirela (1310. – 1395.) mogli bismo nazvati prvim slavnim chefom u povijesti. Dvorski kuhar Filipa VI., francuskog kralja zapamćenog po nametanju drakonskih poreza, uživao je ogroman ugled među suvremenicima, a pričalo se da njegova jela i čovjeka na samrti mogu dignuti na noge. Ovaj markantni muškarac autor je “Le Viandiera”, jedne od najpoznatijih srednjovjekovnih kuharica. Po mnogima, ovo štivo može se promatrati kao početak slavne francuske gastronomije.

6. Johann Beringer (1667. – 1740.), dekan medicinskog fakulteta u Würzburgu, 1725. je otkrio kolekciju kamenja s utisnutim fosilima životinja. Na nekima je na hebrejskom pisalo “Bog”, pa je ovaj gorljivi katolik zaključio da su božanskog podrijetla. Objavio je nekoliko članaka na tu temu, da bi ubrzo doznao kako su ljubomorni kolege izradili kamenje ne bi li mu uništili ugled.

7. Grčki arheolozi su u 2.400 godina starom grobu u okolici Atene pronašli pet ploča s drevnim kletvama. Grob pripada ženi koja je bila u zavadi s vlasnicima obližnje gostionice, pa je htjela da se na njih sruči gnjev Hekate i Hermesa.

Piše: Lucija Kapural

Komentari