Hermes Trismegistus – otac alkemije, ezoterične discipline koja je pokušavala otkriti tajnu vječnog života

Ilustracija: Wikimedia Commons

Koji se sport 1971. igrao na Mjesecu? Zašto je Churchill bio namdgođen na jednoj od svojih najpoznatijih fotografija? Kakva je poveznica između egipatskog božanstva Thota, grčkog Hermesa i rimskog Merkura? Uživajte u zanimljivim činjenicama oz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedini sport koji se igrao na Mjesecu bio je golf. Godine 1971., tijekom misije “Apolla 14”, američki astronaut Alan Shepard (1923. – 1998.) na površini Zemljina prirodnog satelita ispucao je dvije golf loptice. Učinio je to pomoću “Wilsonove” glave štapa, pričvršćene na ručku za skupljanje uzoraka. Prema njegovom izvještaju, druga loptica otišla je miljama daleko. To ne čudi znamo li da je gravitacijska sila na Mjesecu šest puta slabija nego na Zemlji pa loptice mnogo dalje lete.

2. Jedna od najpoznatijih fotografija Winstona Churchilla (1874. – 1965.), nastala u vrijeme Drugoga svjetskog rata, britanskog državnika prikazuje smrknutog lica. Mnogi su njegov izraz interpretirali kao odlučnost u izazovnim vremenima, no zapravo mu je kumovalo nešto drugo. Churchill je, naime, bio mrgodan zato što mu je fotograf sekundu ranije otrgnuo cigaru iz usta!

3. Eugene de Salignac (1861. – 1943.), američki fotograf iz obitelji prognana francuskog plemstva, godinama je radio u njujorškom Odjelu za mostove, građevine i biljke. Za to vrijeme, objektivom je dokumentirao rast gradske infrastrukture, primjerice, građenje Manhattan Bridgea i Queensboro Bridgea. Tijekom karijere, izradio je preko dvadeset tisuća fotografija.

4. U srednjem vijeku, na vrhuncu popularnosti, alkemija je bila poznata kao Ars magna (Velika umjetnost). Ciljevi ove ezoterične discipline, stvaranje eliksira dugovječnosti i pretvaranje neplemenitih metala u zlato pomoću “kamena mudraca”, danas zvuče kao besmislica, no valja napomenuti da su, kroz povijest, alkemičari itekako pozitivno utjecali na znanost. Marljivo eksperimentirajući u svojim laboratorijima, uz rizik da završe na lomači inkvizicije, kemiju i medicinu obogatili su brojnim otkrićima. Prema legendi, tvorac alkemije jest egipatsko božanstvo Thot. U zapisima, opisan je kao bogočovjek koji je Egipćanima donio brojna znanja – smatra ga se izumiteljem pisanja, matematike, glazbe, astronomije, arhitekture i medicine. Sličnosti između egipatskog Thota, grčkog Hermesa i rimskog Merkura, čuvara znanja i posrednika između neba i zemlje, zajednički su oblikovale karakter znan kao Hermes Trismegistus – otac alkemije (na slici!).


5. U vrijeme Velike depresije (1929. – 1933.), ekonomske krize koja je dovela do sloma nacionalnih gospodarstava u svim važnijim industrijskim državama, snalažljive Kanzašanke šivale su odjeću za djecu od vreća za brašno. Kad su doznali za to, vlasnici nekoliko mlinova dali su šivati vreće s cvjetnim uzorcima, kako bi mališani imali ljepše “krpice”.

6. Najstarije mumije na svijetu su, krivnjom klimatskih promjena, pretvorene u ljigavu, amorfnu crnu masu. Duže od sedam tisućljeća, ovi ljudski ostaci su praktički netaknuti “preživjeli” u pijesku Atacame, pustinje u sjevernom Čileu, no vlažnost u tom području porasla je toliko naglo da su se u vrlo kratkom vremenu počele raspadati.

7. Serijski ubojica Dennis Rader, sadistički monstrum koji je u razdoblju od 1974. do 1991. godine na onaj svijet otpremio najmanje desetero žitelja kanzaškoga grada Wichite, bio je djelatnik kompanije koja je prodavala uređaje namijenjene sigurnosti. Samoprozvani “BTK ubojica” (kratica od “bind, torture, kill” odnosno “sveži, muči, ubij”, što je koncizno opisivalo njegov modus operandi) instalirao je alarme i protuprovalne brave sugrađanima, prestravljenim zbog niza ubojstava koja je upravo on počinio!

Piše: Lucija Kapural

Komentari