Helga je bila omiljeno Hitlerovo dijete, ali on nije bio nimalo drag Helgi!

Rare Historical Photos

Sva se djeca vole podjednako, ali neka drugačije od drugih. Upravo ova maksima vrijedi kako za Goebbelsa tako i za Hitlera. Priča o Goebbelsu, kao ocu čak šestero djece je nadaleko poznata, no manje je znano da mu je prvorođena kći bila ljubimica, a isto tako da je ona preferirala oca u odnosu na majku.

“Da smo istih godina bili bi savršen par”

Sva su djeca Josepha Goebbelsa imala dva imena od kojih je prvo počinjalo na slovo H: Helga Susanne, Hedwig Johanna, Helmut Christian, Hildegard Trudel, Holdine Kathrine i Heidrun Elisabeth. Iako nema zapisa zašto su sva djeca imala prvo ime koje je počinjalo s H, povjesničari pretpostavljaju da je to bilo iz odanosti prema Führeru. Prema dostupnim podacima poznato je da kada bi Goebbels došao kući, a što nije bilo tako često, uvijek bi išao prvo do Helge te bi se s njom pozdravio. Kažu da je bila lijepa beba, a kasnije i djevojčica koja je redovito prisustvovala razgovorima svog oca i njegovih prijatelja nacista. Dok je tako ugošćavao nacističku elitu Helga je “ušla pod kožu” i samom Hitleru. Hitler se znao šaliti na račun svoje bliskosti s Helgom te reći: “Da smo istih godina, bili bismo savršen par”. Međutim, Helga od ranih dana nije pokazivala simpatije prema Hitleru te je prema njemu bila izrazito suzdržana.

Rare Historical Photos

 


Hitler slab na djecu

Hitler je imao puno suradnika, no jedino se privatno družio s Goebelsima, ali je isto tako i njih ugošćavao. Ako se može što priznati obitelji Goebbels bili su odani Hitleru i svojoj ideji do kraja. Dok su drugi nacisti svoju djecu spašavali ova je obitelj odlučila dočekati kraj zajedno, a zašto je velikim dijelom zaslužna i Magda Goebbels. Ova Magdina odluka je samo dijelom razumljiva jer su Goebbelsovi bili pred razvodom još 1938. godine. Goebbels je bio notorni ženskar i 1938. bio je spreman napustiti obitelj zbog druge žene. Tko zna kako bi to završilo da se Hitler nije upetljao i naredio Goebbelsu da prekine vezu. Nakon što je kasnije Magda odlučila zatražiti razvod, Hitler je opet posredovao i zatražio od para da si daju vremena, navodeći kao razlog odgađanja razvoda, negativan publiciteta koji bi taj razvod dao nacionalsocijalističkoj stranci na vlasti. Bilo je to razdoblje od godinu dana, koje se pokazalo dobrim jer se par u tom periodu ponovno povezao, a njihovo posljednje dijete bilo je simbol tog pomirenja. Međutim, razlog Hitlerova posredovanja nije bio vezan samo za imidž stranke već i uz činjenicu da je Führeru bilo uistinu stalo do Goebbelsovih. Koliko god to čudo zvučalo Hitler je bio slab na djecu, ali ne na svu, volio je djecu s arijevskim obilježjima, a sva ostala mu nisu bili bitna.

Ozbiljna Helga – svjesna kraja

Helga je zadnje godine rata provela izvan Berlina. Roditelje je rijetko viđala jer su oni zajedno bili u Berlinu dok su djeca bila s obitelji izvan, a čuvala ih je dadilja koja je o njihovom životu ostavila bilješke u svom dnevnik. Helga je prema mišljenju svoje dadilje bila prerano sazrelo i ozbiljno dijete. Ona je čitavu situaciju bolje razumjela od ostale djece jer je bila starija i vrlo bistra. Na poticaji Goebbelsa Magda je s djecom došla u bunker 22. travnja 1945. Goebbels je znao da saveznici ulaze u Berlin i nije želio da mu obitelj dođe u ruke neprijatelja. U bunkeru Helga je bila svjesna situacije za razliku od ostale djece koja su se zabavljala i vjerovala roditeljima. Djeca su uglavnom bila prepuštena tajnicama dok je majka bila u depresiji te je vrijeme provodila u krevetu. Helga je bila tih dana vidno uznemirena i stalno je tiho plakala. Hitler se s Evom ubio već 30. travnja.

Kako bezbolno ubiti djecu?

Magda je bila svjesna što će se dogoditi padnu li u ruke saveznika. Odbila je i ponudu Alberta Speera da djecu odvedu iz Berlina. Hitler je, također, želio isto, no roditelji su bili odlučni da umru za svoje bolesne ideale. Prema riječima Hitlerove tajnice Traudl Junge izjavila je:

“Radije bih da mi djeca umru, nego da žive u sramoti, ismijavana. Moja djeca nemaju nikakve šanse u Njemačkoj nakon rata.“

Uz to su na neki način bili oboje i “brižni” roditelji i nisu željeli da im djeca pate te su napravili detaljan plan usmrćivanja djece. Osim toga u nekim izvorima stoji da je Magda vjerovala u reinkarnaciju i da se nadala da će njihova djeca dobiti novu priliku za bolji život. Dogovorili su sa stomatologom, mladim Helmutom Kunzom da im prvo da injekciju morfija, kako ne bi patili. Nakon toga su im odlučili dati ampule cijanida u usta. Magda je djeci rekla da će dobiti obično cjepivo. Helga je predosjećala da se nešto sprema. Dok su druga djeca, poput najmlađeg djeteta, vjerovala u to da je rat gotov i da će sada biti sve dobro, Helga je shvaćala da je došao kraj. Na svjedočenju stomatolog je izjavio da je on djeci dao morfij, ali ne i cijanid. Nakon što su ubili djecu, ako su ih roditelji doista ubili, otišli su do vrta i tu izvršili samoubojstvo, također, cijanidom. Goebbels je nakon toga upucao ženu pištoljem da bude sigurno da je mrtva, a isto je tražio za sebe od svojih podređenih, koji su u njegovo tijelo ispalili više hitaca. Poslije toga tijela su im zalivena benzinom i djelomično spaljena, što je bila vjerojatno posljedica nedostatka benzina. No, tijela im nisu pokopana već su ostavljena u vrtu.

Helga nađena s modricama

Njihova tijela našli su Sovjeti. Djeca su bila u pidžamama i izgledala su kao da spavaju. Od svih njih jedino je Helga imala na sebi nekoliko modrica, posječenu usnicu i slomljenu vilicu, očito se borila s onim tko joj je dao cijanid. Ovo bi svjedočenje Traudl Junge značilo da ih vjerojatno nisu usmrtili roditelji već da su to prepustili nekom drugom, moguće doktoru Ludwigu Stumpföggeru. Oni su vjerovali u stvaranje novog svijeta i odlučili su kada je ta megalomanska ideja propala otići časno, koliko časno može otići netko tko na svojoj savjesti ima milijune pobijenih ljudi. Helga je tada imala samo dvanaest godina. Ono što je uglavnom nepoznanica da danas žive Magdini potomci jer je Magda imala sina iz prvog braka koji je tijekom rata služio u zrakoplovstvu. Krajem rata zarobljen je u Italiji te je bio neko vrijeme u logoru. Nakon puštanja zaposlio se u očevoj tvrtci, a koji mu je u nasljeđe ostavio veliki kapital. Danas njezini unuci i praunuci spadaju u kategoriju milijardera.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari