Havanski sindrom: Misteriozni zvučni napad na američke diplomate

U prosincu 2016. godine, jedan od najvećih misterija u modernoj povijesti dobio je početak. Muškarac zaposlen u veleposlanstvu SAD-a u Havani posjetio je liječnika, žaleći se na mučninu, glavobolju i vrtoglavicu. Nekoliko dana kasnije, pomoć su s identičnim simptomima potražila još dvojica diplomata. Do kraja 2018. godine, broj ovih slučajeva popeo se na trideset devet: dvadeset šest američkih i trinaest kanadskih diplomata prijavilo je simptome vrlo slične onima kod potresa mozga, a kod nekih se uz to javilo i krvarenje iz nosa te privremeni gubitak sluha. Misteriozni dio odnosi se na sljedeće: baš svi pacijenti ispričali su kako su, netom prije pojave ovih zdravstvenih tegoba, u svojim domovima ili hotelskim sobama čuli neobičan zvuk!

Jedna osoba opisala ga je kao slabo čujno no iritantno pištanje visokog registra, dok ga je druga usporedila s kotrljanjem špekula po pločicama. Mnogi su uz to osjetili lagane vibracije. Probuđen nepodošljivim zvukom, jedan diplomat izjurio je iz hotelske sobe: čim je izišao na hodnik, zavladala je tišina. Kad se vratio natrag u krevet, vratio se i Zvuk. Njegov opis tog iskustva kao da je “posuđen” iz kakva znanstvenofantastičnog filma: čovjek je rekao kako mu se činilo da je prošao kroz nekakvu nevidljivu zavjesu, koja se protezala čitavom sobom! U većini slučajeva, “napadi” su se događali noću te trajali nekoliko minuta. Liječnici su bili zbunjeni: nikad ranije nisu čuli za zvuk koji bi uzrokovao ovakve simptome. Osim toga, utvrđeno je da niti jedan pacijent nije pretrpio potres mozga. Što im se onda, dovraga, dogodilo?

Čim su otkrili priču, američki mediji počeli su spekulirati da je za tzv. “havanski sindrom” odgovorna kubanska vlada, mada su bili znatno manje rječiti kad je trebalo objasniti na koji je način “zvučni napad” izveden. Kuba je priopćila kako ni na koji način nije umiješana u skandal, koji je rezultirao povlačenjem brojnih američkih diplomatskih dužnosnika i njihovih obitelji iz Havane. Istraga, u koju su bili uključeni FBI, Kanadska kraljevska policija i kubanske vlasti, vrlo je brzo zašla u slijepu ulicu.

Je li se radilo o novom tipu soničnog oružja? Jedan djelatnik CIA ispričao je kako ne zna za niti jedan tip oružja koji bi mogao izazvati ovakve simptome. Ciljane, lokalizirane zvučne “zrake” je, istinabog, moguće proizvesti, no za to bi bio potreban veliki uređaj, koji ne bi bilo lako skriti. Prema jednoj teoriji, neka vrsta ultrazvuka mogla je nastati u slučaju da su kubanski špijuni podmetnuli uređaje za prisluškivanje u sobe američkih dužnosnika, i to slučajno u blizinu njihove vlastite opreme tog tipa. FBI, međutim, nije pronašao niti jedan dokaz za tu tezu. Misterij se produbio kad su znanstvenici analizirali taj zvuk, snimljen diktafonom jednog diplomata. Zaključili su kako je gotovo identičan cvrčanju koje proizvode mužjaci cvrčaka! Možda najuvjerljivije objašnjenje “zvučnog napada” jest ono da do njega uopće nije ni došlo. Moguće je, naime, da su za sve krivi živci. “Operativci su unaprijed upozoreni da bi na Kubi mogli biti prisluškivani, što stvara stres. Onaj tko se njim teško nosi, mogao bi imati kojekakve zdravstvene probleme”, ispričao je bivši djelatnik ambasade. No, kako onda objasniti ono što se dogodilo u Kini? U svibnju 2018. godine, gotovo jednako iskustvo doživjelo je petnaestero Amerikanaca zaposlenih u konzulatu u Guangzhouu!

Piše: Lucija Kapural


Komentari