“Halo, ovdje britanska kraljica”: Medijska psina koja je jednu ženu koštala života

Fotografija: CBC News

Dana 7. prosinca 2012. godine, Jacintha Saldanha (na slici!), medicinska sestra zaposlena u londonskoj bolnici King Edward VII., počinila je samoubojstvo. Iza sebe je ostavila neutješnog supruga i dvoje maloljetne djece. Što je ovu samozatajnu, radišnu i bogobojaznu ženu, kako su je poznanici opisivali, nagnalo na očajnički čin? Sjeme tragedije posijano je tri dana ranije, kad je gospođa Saldanha postala žrtvom psine. Glupe, infantilne psine.

Budući da je trudnoća Kate Middleton u to vrijeme bila medijski tražena “roba”, Melanie Greig i Michael Christian, voditelji australske radijske emisije “Hot 30 Countdown”, zaključili su kako bi bilo baš awsome nazvati bolnicu u kojoj je slavna trudnica ležala te se raspitati o njezinu zdravstvenom stanju. Kako bi spačka bila još smješnija, odlučili su se predstaviti kao vrh britanske kraljevske loze. Suprotno očekivanjima, šala je upalila.

Centrala je prespojila šaljivi dvojac, a javila im se nesretnica s početka priče, koja se brinula o trudnoj princezi. Rodom Indijka, Saldanha teško da je mogla razlikovati britanski naglasak od onoga kojim su govorili Greig i Christian. Ne sluteći ništa, “kraljici Elizabeti” je dala informaciju o Kateinim mučninama, nakon čega je spustila slušalicu i nastavila sa svojim mirnim životom… Dok snimka razgovora nije izišla u javnost.

Dotad anonimna i bezbrižna, medicinska sestra našla se u žiži medijske pažnje. Premda su njeni nadređeni jasno dali do znanja da za nju neće biti sankcija zbog odavanja povjerljivih podataka o zdravstvenom stanju pacijenta, a kraljevska obitelj nije ni razmišljala o podizanju tužbe, Saldanha, žena koja je iznad svega držala do profesionalne ozbiljnosti, nije se mogla pomiriti s činjenicom da je postala vic dana. Prije nego što se objesila, sastavila je oproštajno pismo u kojem, crno na bijelom, kao krivce za svoju tragediju navodi podmukle australske voditelje.

Greig, žena čija je smicalica zauvijek primijenila tolike živote, pune je dvije godine živjela u izolaciji, pokušavajući pobjeći od bijesa javnosti, nakon čega je odlučila ispričati svoju stranu priče. “Kad smo kolega i ja tog utorka nazvali bolnicu, pretpostavili smo da će nas automatski odbiti zbog šaljivih glasova kojima smo pričali. Ni na trenutak nismo pomislili kako će nas se zaista spojiti na izvor informacija koji će nam govoriti o stanju trudne princeze. Odluka o objavljivanju razgovora bila je moja, zbog čega se iz dna duše kajem. Michael i ja preko noći smo postali poznati i, koliko god mi je mučno ovo sad reći, u to vrijeme smo oboje uživali u pažnji. Do četvrtka je bolnica priopćila da nitko od uključenog osoblja neće biti kažnjen zbog situacije, a čak se i princ Charles našalio na naše loše imitiranje njegovog glasa. Tada smo još mislili da ništa loše nije napravljeno, zaboravljajući na činjenicu da su u sve uključeni ‘obični’ ljudi koji su, zbog naše gluposti, globalno poniženi”, ispričala je kroz suze u intervjuu. “Kad sam obaviještena o Janicinthinom samoubojstvu, prvo što sam pitala jest ‘Je li bila majka?’. Dobivši potvrdan odgovor, doslovce sam se raspala. Danima sam plakala, jedva da sam jela i spavala… Zbog prijetnji smrću koje sam dobivala, stavljena sam pod poseban nadzor. Postala sam jedna od najomraženijih žena svijeta ali sam, zbog osjećaja krivnje koji me razdirao, smatrala da to zaslužujem. Baš kao i otkaz koji smo kolega i ja dobili. Danas sam koliko-toliko funkcionalna, ali moj život nikad više neće biti isti”. Uvjereni smo da joj šale ovog tipa nikad više neće pasti napamet…


Piše: Lucija Kapural

Komentari