Grad ispod grada: Jedan od najšokantnijih dokumentaraca u povijesti otkriva mračnu tajnu rumunjske prijestolnice!

Glavna željeznička stanica u Bukureštu užurbano je mjesto: ondje možete vidjeti poslovne ljude s aktovkama i turiste koji se spremaju za ugodno putovanje. Putovanje od samo nekoliko metara, koje vodi naniže, odvest će vas, međutim, u jedan posve drugačiji svijet, podzemlje sličnije Danteovom paklu nego modernoj Europi. Duboko ispod ulica rumunjske prijestolnice, u 21. stoljeću, grana se mreža kanaliza cijskih tunela u kojima su dom pronašle stotine ljudi. Na ulazu u ovo podzemno carstvo, nada je prvo što će vas napustiti. Većina njegovih stanovnika je HIV pozitivna, četvrtina boluje od tuberkuloze, a baš svi su ovisnici o drogama. Riječ je mahom o djeci koju su, nakon pada Ceauşescua, komunistička sirotišta “ispljunula” na ulicu. Mnoga od te djece danas imaju svoju djecu. U tim klaustrofobičnim tunelima, pronašli su nešto slično domu.

Patrick O’Brien, reporter britanske postaje “Channel 4”, početkom 2014. godine spustio se u dom otpisanih, želeći pokazati svijetu kako živi grad ispod grada. Na ulazak je, zajedno sa snimateljem, morao čekati oko sat vremena, koliko je šefu bilo potrebno da odluči hoće li ih pustiti. Da, podzemlje ima vladara: mišićavog muškarca krnjih zuba, tijela prekrivenog tetovažama i okovanog lancima. Zbog uspjeha u uličnim tučnjavama, zovu ga Bruce Lee. On je glavni diler ali, paradoksalno, i svojevrstan mentor ovih izgubljenih duša.

U stare tunele, koji predstavljaju dio Ceauşescuovih grandioznih zamisli o centralnom grijanju prijestolnice, čovjek mora upuzati na rukama i nogama. Kako ulazi dublje, prostor je sve skučeniji, a temperatura sve viša. S vrućinom se miješa nesnosan smrad. Na improviziranim ležajevima prekrivenim olinjalim tepisima, poput srdela su natisnuti ovisnici. Jedni šmrču ljepilo, drugi se budu u vene. Najpopularnija droga je ipak ona najjeftinija: toksična metalna boja zvana “aurolak”. Pa ipak, pored sve te bijede, zamjetan je trud da se mjesto učini nečim nalik na dom. Kičaste plastične figurice krase stolove, na zidovima vise slike, mahom s religioznim motivima, a deseci pasa i mačaka trče naokolo. “Društvo nas je odbacilo, ali nismo šljam nego ljudi kao i svi drugi”, objašnjava Bruce Lee. “Mi smo obitelj”. Rezultat O’Brienova pothvata, naslovljen “Podzemlje Bukurešta”, možda je jedan od najšokantnijih dokumentaraca u filmskoj povijesti!

Piše: Lucija Kapural


Komentari