Godina 2020. najstrašnija godina u povijesti požara Kalifornije!

Nebriga za okoliš i uopće sutrašnjicu doveli su do naglog porasta temperatura i s njima povezanih ekstremnih suša, koje su prošle godine strahovito pogodile pojedine dijelove SAD-a. U periodu suša za izbijanje požara je potrebna tek samo malena iskrica, koja u kombinaciji s vjetrom dovodi do vatrene stihije, koja može poprimiti nevjerojatne razmjere. Ukoliko Vas zanima tematika megapožara, klimatskih promjena i kako se s njima pokušati uhvatiti u koštac, pročitajte članak koji slijedi.

Trump: Globalno zatopljenje znanstvena izmišljotina

Šumski požari prošle su godine najvećim dijelom u kolovozu pogodili zapadne dijelove SAD-a, a potom su se proširili i na istok, na područje saveznih država New York i Washington. Ovi požari su ozbiljno ugrozili biljni i životinjski svijet, a onda naravno i ljudski. Kirsten Thonicke, stručnjakinja za klimatske promjene s njemačkog Instituta za klimatska istraživanja u Potsdamu svojim tvrdnjama osporila je tadašnju izjavu američkog predsjednika Donalda Trumpa prema kojem su za požare krivi oni koji nestručno i loše upravljaju šumama jer on smatra da su klimatske promjene zajedno s globalnim zatopljenjem znanstvena izmišljotina. Spomenuta stručnjakinja opravdala je kalifornijsko upravljanje šumama, naglasila da je riječ o ljudima koji imaju puno iskustva i znaju svoj posao pri čemu je naglasila da razloge za požare treba tražiti isključivo u ekstremnim sušama koje traju sve dulje i sve su češće, a posljedica su klimatskih promjena. Sve veći požari samo su jedan od produkata globalne klimatske krize, a kako smo očito nespremni za njihovo prihvaćanje, naše negiranje postojanja velikog problema samo nas čini još razjedinjenijim i ranjivijima za ono što nas u skoroj budućnosti očekuje.

Megapožari

Požari koji su u ljeto 2020. zahvatili Kaliforniju i koji su trajali do kraja požarne sezone poharali su 4.300 000 hektara zemljišta, što je do sada najveće zabilježeno razaranje u povijesti. Ovi su požari odnijeli nekoliko desetaka života, uništili više od 10 000 građevina, prouzročili više od 10 milijardi štete. Guverner Kalifornije Gavin Newsom obišao je požarom poharani sjeverni kalifornijski kompleks te je izjavio bez puno suvišnih riječi: “Usred smo klimatske nužde” te je proglasio izvanredno stanje u zemlji. Sezona požara obično ne završava dok ne stignu prve jesenske kiše, a koje u sjevernoj Kaliforniji sve kasnije stižu dok se ljetne temperature sve više i više podižu. Svijet je suočen s megapožarima koji podrazumijevaju požare koji svojom destruktivnošću uništavaju područja veličine od 40 000 hektara pa naviše.


Preporuke stručnjaka

Požari bi se trebali sprečavati obaveznim izazivanjem kontroliranih požara u kojima bi se spalile mrtve i raspadnute bilje na tlu bez da se nanese šteta zdravim biljkama. Američka savezna država Florida, kao i recimo daleka Australija ograničile su  na taj način svoje požare. Trenutačno se većina proračuna u SAD-u troši na borbu protiv nekontroliranih požara. No, u ovoj petlji megapožari su posljedica klimatskih promjena, ali su ujedno i njihov katalizator jer ih dalje pospješuju, ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu. Kombinacija kontroliranih požara kojima se smanjuje mogućnost izbijanja požar te bolja priprema za svaku novu požarnu sezonu mogu donekle pomoći u budućim požarima, no trebalo bi prvo se pozabaviti zaustavljanjem daljnjeg globalnog zagrijavanja, što je nešto s čime se većina populacije ne hvata ozbiljno u koštac dok sat otkucava.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari