Glumac Samuel L. Jackson u mladosti je kao taoca držao oca – Martina Luthera Kinga!

Fotografija: All That's Interesting

Kojim “trikom” je pijanistica Hazel Dorothy Scott oduševljavala publiku na koncertima? Po čemu je zapamćena pukovnija “Harlem Hellfighters”? Kako se glumačka zvijezda Samuel L. Jackson našao u središtu talačke krize? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz crnačke povijesti koje smo za vas probrali!

1. Afroamerikanka Hazel Dorothy Scott (1920. – 1981.) jedna je od najmlađih osoba koje su primljene na Julliard. Na prestižni konzervatorij “upala” je s – osam godina! Kasnije se proslavila kao jazz pijanistica, a publiku je nerijetko impresionirala svirajući dva glasovira istodobno.

2. Kao student Sveučilišta Morehouse u Atlanti, buduća filmska zvijezda Samuel L. Jackson (na slici!) bio je aktivno uključen u borbu za ostvarenje građanskih prava Afroamerikanaca. Nakon ubojstva Martina Luthera Kinga, vođe tog pokreta, pripala mu je čast da bude jedan od onih koji su nosili njegov lijes na sprovodu. Bijesan zbog onoga što su napravili Kingu, odlučio se boriti radikalnijim metodama. Godine 1969. Jackson i nekoliko starijih studenata držali su članove uprave Morehousea kao taoce na kampusu, zahtijevajući reforme u nastavnom planu i upravi. Fakultet je na kraju pristao, ali je Jackson suspendiran na dvije godine. Zanimljivo, jedan od članova uprave koji se našao na pogrešnoj strani mladićeva bijesa bio je – otac Martina Luthera Kinga!

3. Tijekom Prvoga svjetskog rata, 369. pješačka pukovnija na bojišnici je provela 191 dan u komadu, više od ijedne druge postrojbe. Poznatija pod nadimkom “Harlem Hellfighters”, bila je sastavljena gotovo isključivo od crnaca.

4. Pravnik Douglas Wilder 1990. je postao je prvim afroameričkim guvernerom u Sjedinjenim Amerilkim Državama. Došao je na čelo Virginije, odnosno na poziciju koju je nekoć držao Thomas Jefferson (1743. – 1826.), glavni autor američke Deklaracije nezavisnosti. Zanimljivo je da su Wilderovi baka i djed bili crni robovi, dok je Jefferson bio robovlasnik – pretpostavlja se da je tijekom života posjedovao gotovo 600 robova!


5. Prva Amerikanka koja je uspjela samostalno zaraditi milijun dolara bila je Sarah Breedlove (1867. – 1919.). Bogatstvo je stekla prodajom svojih proizvoda za njegu crnačke kose, čega ranije nije bilo na tržištu.

6. Američki časnik Robert Gould Shaw (1837. – 1863.), pukovnik u vojsci Unije tijekom Američkoga građanskog rata, odrastao je u abolicionističkoj bjelačkoj obitelji, pa je s ponosom prihvatio zapovjedništvo nad prvom potpuno crnačkom pukovnijom u zemlji. U srpnju 1863. predvodio je svoje ljude u Drugoj bitci kod Fort Wagnera. Premda su njegove snage poražene, a on sam ubijen, junaštvo koje je iskazao nadahnulo je tisuće crnaca da se priključe ratu, što je u konačnici dovelo do pobjede Unije. Manje je poznato da su konfederacijski vojnici, koji su ubili Shawa, odbili predati njegovo tijelo rodbini. Umjesto toga, zakopali su ga u masovnoj grobnici s njegovim suborcima, smatrajući kako će mu nanijeti poniženje da dijeli raku s pripadnicima “niže rase”. Na kraju su sami bili posramljeni. “Ne mogu zamisliti svetije posljednje počivalište za moga sina od onoga u kojem leži s ljudima koji su se, do zadnjeg trenutka, hrabro borili uz njega”, izjavio je Shawov ožalošćeni no ponosni otac.

7. Zamjenik šerifa Bass Reeves (1838. – 1910.) bio je prvi crnac koji je provodio pravdu zapadno od rijeke Mississippi. Tijekom dugačke karijere, iza rešetaka je spremio više od tri tisuće opasnih kriminalaca, a njih četrnaestoricu je u samoobrani ubio. Neki vjeruju da je upravo Bass poslužio kao inspiracija za kultni lik Osamljenog rendžera.

Piše: Lucija Kapural

Komentari