Glazbena ikona i Oskarovka odrasla je u siromaštvu, a majka ju je bila prisiljena na neko vrijeme ostaviti u sirotištu!

Zahvaljujući moćnom vokalu i karizmi, prodala je gotovo dvije stotine milijuna ploča, a glazbenom scenom dominira duže od pola stoljeća. Onako usput, osvojila je najprestižniju glumačku nagradu, Oscar za najbolju žensku ulogu. Premda bi se to po njezinu protuprirodno zategnutom licu, rezultatu nebrojenih kirurških intervencija, teško dalo zaključiti, ova žena navršila je sedamdeset četiri godine. Donosimo zanimljivosti o glazbenoj ikoni Cher!

1. Pravim imenom Cherilyn Sarkisian, rođena je 1946. godine u ljupkom kalifornijskom gradiću El Centru. Roditelji, vozač kamiona armenskog podrijetla i neostvarena glumica irsko-njemačko-francusko-nizozemsko-indijanskih gena, razveli su se kad joj je bilo deset mjeseci, zbog sklonosti pater familiasa prema kocki, prostitutkama i opijatima. Zbiljskim ocem smatra bankovnog činovnika Gilberta LaPierea, jednog od osam muževa svoje pustopašne majke.

2. Djetinjstvo joj se sastojalo od neprestanih selidbi i borbe za preživljavanje. Sa zebnjom se prisjeća dana kad je omatala stare čizme selotejpom i ridala nakon što ju je majka bila prisiljena na tri tjedna ostaviti u sirotištu. Školovanje je napustila sa šesnaest godina, nakon uisinu mučnog iskustva. Patila je, naime, od disleksije, poremećaja o kojem se u ono vrijeme malo znalo, zbog čega su je razredni kolege, pa i profesori, često ponižavali. Tek mnogo godina kasnije, doznat će da ima IQ genija!

3. Put prema slavi započela je kao sedamnaestogodišnjakinja, kad je u nekom kafiću upoznala jedanaest godina starijeg Sonnyja Bona. On će postati i ostati njena najveća ljubav i najdragocjeniji suradnik. U glazbu ju je uveo igrom slučaja: pratećoj pjevačici pokvario se automobil, pa je na njeno mjesto uskočila Cherilyn. Tri godine kasnije, folk-pop duet “Sonny i Cher” zasjeo je na prvo mjesto američke top ljestvice s pjesmom “I Got You Baby”. Brak sa Sonnyjem, u kojem je rođena kći Chasity, potrajao je deset godina, a presudile su mu njegove učestale nevjere. Papiri na brakorazvodnim papirima još se nisu ni bili osušili, a pjevačica je ponovno bila pred matičarom. Drugi brak pokazao se još većim podbačajem: kantautora Grega Allmana, koji joj je podario sina Elijaha Bluea, ostavila je zbog njegove ovisnosti o heroinu.

4. Činjenica da je, kako tvrdi, “patološki sramežljiva” nije je spriječila da zavede naočite zvijezde poput Erica Claptona, Warrena Beattyja, Vala Kilmera, Toma Cruisea i Tommyja Leeja, niti da se u spotu za pjesmu “If I Could Turn Back Time” iz 1989. godine, prvome čije je prikazivanje glazbeni televizijski kanal MTV zabranio, prošeće polugola pred pedesetak mlađahnih vojnika!


5. Godine 1988. osvojila je Oscar za ulogu u filmu “Opčinjena”. Na ceremoniju je umalo zakasnila, a prilikom preuzimanja statue zahvalila je svima osim – redatelju Normanu Jewisonu!

6. Jack Nicholson, partner iz filma “Vještice iz Eastwicka” (1987.), neuspješno joj se udvarao tijekom snimanja. Nakon što je pala zadnja klapa, poklonio joj je akvarel koji je sam naslikao, uz poruku: “Boginjo, čekat ću te i u staračkom domu!”.

7. Bliska je prijateljica Meryl Streep. Dvije glumice svojedobno su spasile mladu djevojku koju je krupni muškarac pokušao opljačkati na ulici New Yorka: nasrnule su na napadača vrišteći kao luđakinje, nakon čega je ovaj strateški uzmaknuo!

8. Prije nekoliko godina, genijalni fizičar Stephen Hawking pozvao ju je na večeru u svoj dom. Tom prilikom su, kaže, raspravljali o znanosti, povijesti i mogućnosti putovanja kroz vrijeme.

Piše: Lucija Kapural

Komentari