Je li Geli Raubal bila prva Hitlerova žrtva?

Gali Raubal. Fotografija: Stern.

Na današnji dan 18. rujna 1931. godine završio je život Geli Raubal, a nepoznanica je da li je njezina smrt bila samoubojstvo ili ubojstvo? Pokušat ćemo ponuditi odgovor na ovo pitanje.

Tko je bila Geli Raubal?

Geli Raubal bila je najstarija kći Hitlerove polusestre Angele i Lea Raubala. Geli se zvala punim imenom Angela, ali baš poput svoje majke najčešće je zvana skraćenom varijantom imena. Hitler se vratio u život svoje polusestre i nećakinje kada je Angeli bilo 14 godina. Tada je njegova polusestra već živjela kao udovica i nije joj bilo lako. S druge strane Hitler je bio zvijezda u usponu. Odlučio je pobrinuti se za njih dvije, ali uskoro je postao opsjednut svojom nećakinjom. Geli je to godilo u početku, a kasnije se počela osjećati  poput ptičice u kavezu, dok je Hitler bio izrazito posesivan. U vrijeme studija medicine Geli je živjela u  Münchenu u njegovom stanu. Ona nije bila oduševljena učenjem, i radije je vrijeme provodila zabavljajući se i to često u društvu samog Hitlera. Nije bila lijepa, ali je bila šarmantna i zabavna. Ujak joj je tijekom zajedničkog života nametnuo oštra pravila prema kojima se nije smjela previše družiti s vršnjacima, kao i ulaziti u veze s muškarcima. Hitler je bio stariji od svoje nećakinje 19 godina, a priroda njihova odnosa je uvijek bila upitna.

Geli je utjecala na Hitlerovu transformaciju

Geli se, navodno, ubila 18. rujna 1931. u Hitlerovom stanu. Imala je prostrijelnu ranu u prsima, koja je potjecala od metka iz ujakova pištolja. U službenim izvorima se kao razlog njezine smrti navodi samoubojstvo. Čini se da je Hitlera njezina smrt uveliko pogodila, neovisno je li on naredio njezino ubojstvo ili nije. O utjecaju njene smrti na Hitlera svjedočio je i Herman Göring tijekom nurnberškog procesa na kojem je rekao da je Gelina smrt sve promijenila. Za javnost je navedeno da je riječ o nesretnom slučaju u kojem je njezina igra s pištoljem završila kobno, no budimo realni Geli je s dvadeset i nešto godina bila prestara za takve greške. Jasno je da se ovdje manipuliralo javnim mnijenjem jer su igra s pištoljem i samoubojstvo dvije različite stvari koje su slične, koliko mogu biti slične kruške i jabuke. Uglavnom nesretnu nećakinju nazivaju, ne bez razloga, i prvom Hitlerovom žrtvom.


Pomno planiranje

Velik dio javnosti smatra da je Gelino ubojstvo pomno isplanirano. Njezino je tijelo izneseno iz Hitlerova stana na stražnji izlaz i nakon toga je brzo prevezeno u Beč, gdje je i pokopano, a prije toga je odrađena samo formalna obdukcija. Naime, Hitler se u tom trenutku bojao za svoju karijeru jer mu je njena smrt u tako nejasnim okolnostima, mogla donijeti pad popularnosti, neovisno o njegovoj krivici.

Rekonstrukcija događaja

Umorstvu ili samoubojstvu prethodila je svađa između Hitlera i Geli. Navodno je Geli željela otići u Beč, čemu se Hitler žestoko protivio. Njezino mrtvo tijelo je bilo prilikom nalaska prekriveno ozbiljnim ozljedama tako da joj je i nosna kost bila razbijena. Iz pisma kojeg je u trenutku smrti pisala prijateljici u Beču vidljivo je da je Geli željela otići što prije od ujaka. Pismo je prekinuto na jednom optimističnom dijelu, kada je najvjerojatnije Geli likvidirana.

Memoari Hitlerovog odvjetnika

Nakon nastalog kaosa Hitler se sklonio u izoliranu vikendicu svog prijatelja. Memoari Hitlerovog odvjetnika Hansa Franka pokazuju da je on bio silno uznemiren nakon njezine smrti. Hans Frank je zabilježio da je bio histeričan, ali nije jasno je li ta histerija potjecala od osjećaja ljutnje, krivnje ili tuge.

Ubojstvo novinara

Vrlo brzo je javnost počela nagađati kakva je bila priroda odnosa između nećakinje i njenog ujaka. Slučaj Geline smrti pratio je s velikim zanimanjem i novinar Fritz Gerlich, koji je nakon podužeg istraživanja namjeravao objaviti spoznaje do kojih je došao, u svojim oporbenim novinama Der Gerade Weg. Međutim, policija je novinaru prije objavljivanja članka upala u stan, pretukla ga, oduzela mu prikupljenu građu koju je potom spalila dok je on odveden u  Dachau, gdje je pogubljen u srpnju 1934.

Ozbiljne sumnje

Neki smatraju da je u vrijeme smrti Geli bila trudna s Hitlerom, o čemu bi nam podatke mogli dati sami Gelini ostaci koji bi se eventualno mogli ekshumirati. Geli je pokopana na atraktivnoj gradskoj lokaciji, ali je nakon Drugog svjetskog rata njeno tijelo prebačeno na sporedno groblje. Kako se u gradu planira nova rekonstrukcija groblja staro će groblje biti “izbrisano” odnosno tijela će biti iskopana i prebačena u zajedničku grobnicu, što zapravo neće omogućiti da se kasnije provede forenzična analiza Gelinih ostataka. No, i sada je upitno gdje se točno nalazi njezino tijelo. Jedan od amaterskih povjesničara navodno je izračunao točnu lokaciju tijela, pa predlaže njezino iskopavanje kako bi se razjasnile mnoge nedoumice.

“Praznoglava mala kurva!”

Hitlerov prijatelj i bliski suradnik Ernst Putzi Hanfstaengl, koji je kasnije otišao u SAD-a, nazvao je Geli, između ostalog: “praznoglavom malom kurvom”. On je naveo da je Geli ljubovala s ujakovim vozačem kao i sa židovskim učiteljem umjetnosti iz Linza. Hitler je nakon što je doznao za vezu Geli i vozača ovog otpustio nazvavši ga “lovcem na suknje” te je dodao da bi ga trebalo ubiti poput “ludog psa”.

Pokapanje samoubojica na svetom tlu, neprihvatljivo!

Službeno Geli se ubila, pa je upitno kako je mogla biti pokopana na posvećenom tlu  katoličkog groblja. Jedan od članova nacističke stranke Otto Strasser, čije tvrdnje treba uzeti s velikom dozom opreza, je tvrdio da mu je svećenik koji je pokopao Geli rekao da nikada samoubojicu ne bi dao pokopati u posvećeno tlo.

Pomor Hitlerovih ljubavnica

U prilog Hitlerove izopačenosti išlo bi i to što se od sedam žena s kojima je navodno spavao šest “ubilo”. Jedna od njih je berlinska glumica Renaté Mueller, koja je ispričala svom šefu što je Hitler od nje zahtijevao. Ukoliko u tome ima istine Hitler je bio sklon sazo-mazo perverzijama, začinjenim defekacijom i uriniranjem. Čini se da ju je to vrlo brzo koštalo života, pa je nakon toga, po svemu sudeći, izletjela kroz zatvoren prozor u smrt.

Ubojstvo ili ne?

Kako Gelino pismo prijateljici iznenada staje, očito je ona prekinuta u tijeku pisanja i ubijena od strane neke vjerojatno manje ili više poznate osobe.  Samo pismo koje Hitlerovi službenici nisu bacili u smeće je živi pokazatelj da se Geli nije planirala ubiti i da je imala planove za budućnost. Ekshumacija bi bila dobra, ukoliko je uopće moguće doći do njezina tijela, ali za sada nema pokazatelja da će do toga doći. Ova analiza tijela Hitlerove nećakinje bi popunila dobar dio praznina koje već dugo čekaju da budu ispunjene.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari