Geli Raubal: Prva Hitlerova žrtva …

Je li smrt Geli Raubal samoubojstvo ili ubojstvo? Zna li se tko je ispalio hitac iz Hitlerova pištolja?

Tko je bila Geli Raubal?

Geli Raubal bila je najstarija kći Hitlerove polusestre Angele i Lea Raubala. Geli se zvala punim imenom Angela, poput svoje majke samo je najčešće zvana skraćenom varijantom tog imena. Tijekom započetog studija medicine, Geli je živjela u  Münchenu s ujakom. Ona nije bila oduševljena učenjem, i radije je vrijeme provodila zabavljajući se i to najčešće u društvu svog ujaka. Nije bila lijepa, ali je bila šarmantna i zabavna. Ujak joj je tijekom zajedničkog života nametnuo oštra pravila prema kojima se nije smjela previše družiti s vršnjacima, kao i ulaziti u veze s muškarcima. Navodno je unatoč tome imala vezu s Hitlerovim vozačem Emilom Mauriceom, kao i s jednim umjetnikom Židovom. Hitler je bio stariji od svoje nećakinje 19 godina, a priroda njihova odnosa je uvijek bila upitna.

Geli je utjecala na Hitlerovu transformaciju


Geli se, navodno, ubila 19. rujna 1931. u Hitlerovom stanu. Imala je prostrijelnu ranu u prsima, koja je potjecala od metka iz ujakova pištolja. U službenim izvorima se kao razlog njezine smrti navodi samoubojstvo. U vrijeme Geline smrti Hitler je bio u Nürnbergu na jednom sastanku. Čini se da je Hitlera smrt nećakinje uveliko pogodila, neovisno je li on naredio njezino ubojstvo ili nije. O utjecaju njene smrti na Hitlera svjedočio je i Herman Göring tijekom nurnberškog procesa na kojem je rekao da je Gelina smrt sve promijenila. Za javnost je navedeno da je riječ o nesretnom slučaju pri čemu se spominje igra koja je završila kobno, no budimo realni Geli je s dvadeset i nešto godina bila prestara za takve greške. Osim toga kada se nakon kobne igre spominje i samoubojstvo jasno je da se ovdje manipuliralo javnim mnijenjem jer je riječ o dvije različite stvari koje su slične, koliko mogu biti slične kruške i jabuke. Uglavnom nesretnu nećakinju nazivaju, ne bez razloga, i prvom Hitlerovom žrtvom.

Pomno planiranje

Velik dio javnosti smatra da je Gelino ubojstvo pomno isplanirano, kako bi se Hitlera oslobodilo svake sumnje po tom pitanju. Njezino je tijelo izneseno iz Hitlerova stana na stražnji izlaz i nakon toga je brzo prevezeno u Beč, gdje je i pokopano, a prije toga je odrađena samo formalna obdukcija. Naime, Hitler se u tom trenutku bojao za svoju karijeru jer mu je njena smrt u tako nejasnim okolnosti, mogla donijeti pad popularnosti, neovisno o njegovoj krivici.

Rekonstrukcija događaja

Danu umorstva ili samoubojstva prethodila je svađa između Hitlera i Geli. Svađa je izbila 18. rujna 1931., navodno je Geli željela otići u Beč, čemu se Hitler žestoko protivio. Samo dan kasnije Geli je nađena mrtva. Prema skupljenim podacima njezino je tijelo bilo prekriveno ozbiljnim ozljedama, a nosna joj je kost bila razbijena.  Iz pisma kojeg je u trenutku smrti pisala prijateljici u Beču vidljivo je da je Geli željela otići što prije. Pismo je prekinuto na jednom optimističnom dijelu, kada je najvjerojatnije Geli likvidirana.

Memoari Hitlerovog odvjetnika

Prema memoarima Hitlerovog odvjetnika Hansa Franka djevojka je ubijena. Nakon nastalog kaosa Hitler se sklonio iz grada u izoliranu vikendicu svog prijatelja. Hans kazuje da je Hitler bio histeričan, ali nije jasno je li ta histerija potjecala od osjećaja ljutnje, krivnje ili tuge.

Ubojstvo novinara

Geli je nađena mrtva samo nekoliko metara udaljena od Hitlerove sobe. Vrlo brzo je javnost počela nagađati kakva je priroda odnosa između nećakinje i njenog ujaka. Slučaj Geline smrti pratio je s velikim zanimanjem i novinar Fritz Gerlich, koji je nakon podužeg istraživanja namjeravao objaviti spoznaje do kojih je došao, u svojim oporbenim novinama Der Gerade Weg. Međutim policija je novinaru prije objavljivanja članka upala u stan, pretukla ga, oduzela mu prikupljenu građu koju je potom spalila dok je on odveden u  Dachau, gdje je pogubljen u srpnju 1934.

Ozbiljne sumnje

Neki smatraju da je u vrijeme smrti Geli bila trudna s Hitlerom, o čemu bi nam podatke mogli dati sami Gelini ostaci koji bi se mogli eventualno ekshumirati. O Hitlerovoj seksualnoj nastranosti postoji više svjedočanstava koje su ostavile njegove ljubavnica pri čemu je vidljivo da je Hitler bio sklon sazo-mazo perverzijama, začinjenim defekacijom i uriniranjem. Geli je pokopana na atratkivnoj gradskoj lokaciji, ali je nakon Drugog svjetskog rata njeno tijelo prebačeno na neko sporedno groblje. Kako se u gradu planira nova rekonstrukcija groblja staro će groblje biti “izbrisano” odnosno tijela će biti iskopana i prebačena u zajedničku grobnicu, što zapravo neće omogućiti da se kasnije provede forenzična analiza Gelinih ostataka. No, i sada je upitno gdje se točno nalazi njezino tijelo. Jedan od amaterskih povjesničara navodno je izračunao točnu lokaciju tijela, pa predlaže njezino iskopavanje kako bi se razjasnile mnoge nedoumice.

“Praznoglava mala kurva!”

Hitlerov prijatelj i bliski suradnik Ernst Putzi Hanfstaengl, koji je kasnije otišao u SAD-a, nazvao je Geli, između ostalog: “praznoglavom malom kurvom”. On je naveo da je Geli ljubovala s ujakovim vozačem kao i sa židovskim učiteljem umjetnosti iz Linza. Hitler je nakon što je doznao za vezu Geli i vozača otpustio Emila nazvavši ga “lovcem na suknje” te je dodao da bi ga trebalo ubiti poput “ludog psa”.

Hitler se vratio u život svoje polusestre i nećakinje kada je Angeli bilo 14 godina. Tada je njegova polusestra već živjela kao udovica i nije joj bilo lako. S druge strane Hitler je bio zvijezda u usponu. Hitler ih je pozvao k sebi, a uskoro je počeo pokazaivati poveću količinu naklonosti prema nećakinji, kojoj je to u početku godilo. No, s vremenom je postala poput ptičice u kavezu, zatvorena u svojevrsnoj tvrđavi dok je Hitler počeo pokazivati izrazitu posesivnost.

Pokapanje samoubojica na svetom tlu, neprihvatljivo!

Ono što muči one koji malo više razmišljaju je to kako je Hitler uspio isposlovati da netko tko je dignuo ruku na sebe može biti pokopan na posvećenom tlu katoličkog groblja. Jedan od članova nacističke stranke Otto Strasser, čije tvrdnje treba uzeti s debelom dozom opreza, je tvrdio da mu jesvećenik koji je pokopao Geli rekao da nikada samoubojicu ne bi pokopao u posvećeno tlo.

Pomor Hitlerovih ljubavnica

U prilog Hitlerove izopačenosti ide i to što se od sedam žena s kojima je spavao šest “ubilo”. Jedna od njih je berlinska glumica Renaté Mueller, koja je pričala svom šefu što je Hitler od nje zahtijevao. Riječ je bila o njegovim seksualnim sklonostima, a što ju je ubrzo koštalo života jer je vrlo brzo nakon toga izletjela, čini se, kroz zatvoreni prozor u smrt.

Ubojstvo ili ne?

S obzirom na to da ranije spomenuto Gelino pismo prijateljici iznenada staje, očito je ona prekinuta u tijeku pisanja i ubijena od strane neke vjerojatno manje ili više poznate osobe.  Samo pismo koje Hitlerovi službenici nisu bacili u smeće je živi pokazatelj da se Geli nije planirala ubiti i da je imala planove za budućnost. Ekshumacija bi bila dobra, ukoliko je moguće doći do njezina tijela, ali vlasti u Beču se tome protive. Analiza tijela Hitlerove nećakinje bi popunila dobar dio praznina koje su u ovom trenutku bez potpuno jasnih odgovora.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari