Gdje je nestao misteriozni čovjek koji je tvrdio da je iz Ujedinjenog Kraljevstva Taureda?

Čovjek iz Taureda. Fotografija: LADbible.

Možete li zamisliti buđenje u spavaonici koja nalikuje na vašu, ali da to zapravo nije. Tako primjerice otvarate oči u krevetu koji je gotovo isti kao onaj u kojem inače spavate, s jednom malom razlikom u boji okvira. Nadalje, dok promatrate spavaonicu uočavate zavjese koje su pohabane, a vaše su, koliko se sjećate, glanc nove. I dok tako pregledavate svoju spavaonicu ili ono što takvim smatrate, i niste sigurni što biste o svemu tome mislili, imate čudne osjetilne senzacije poput glavobolje i vrtoglavice. Da vam se ovako nešto dogodi vjerojatno biste pomislili da ste ili preumorni ili da jednostavno počinjete gubiti razum.

Priča sa znanstvenom pozadinom

Putovanje kroz različite dimenzije raspiruje ljudsku maštu već dugo vremena. Prema suvremenim spoznajama kvantnih fizičara elektroni, i druge čestice mogu postojati istovremeno posvuda što sugerira da isto tako jedan svijet može postojati u nebrojenim varijantama. Kako kvantna fizika pokazuje da postoji beskonačan broj mogućnosti tako se smatra da postoje i beskonačne varijante stvarnosti pri čemu u nekim od njih zasigurno još uvijek Zemljom hodaju dinosauri. U svim tim stvarnostima naši životi su drugačiji. Danas je već zabilježeno više iskustva koja bi išla u prilog ovoj znanstvenoj teoriji o postojanju alternativne stvarnosti. Dobar primjer za to je slučaj Lerine Garcie koja se probudila jednog jutra u drugoj pidžami od one u kojoj je zaspala, a kasnije je navodno došla u svoj ured za koji se ispostavilo da nije njezin. Takvih primjera posjeta drugim dimenzijama, čini se, ima puno više nego što možemo zamisliti.

Kraljevina stara 1000 godina

Da bi ispričali priču o čovjeku koji je nestao u interakciji različitih svjetova moramo se vratiti u vruće ljeto 1954. godine. Tog ljeta se na japanskom tokijskom aerodromu našao bijelac u srednjim godinama koji je po ulasku u zemlju prolazio standardnu kontrolu, a koja u ono vrijeme nije bila komplicirana kao danas. No kada je taj čovjek s bradom pokazao svoju putovnicu japanskom službeniku ovaj se našao u nedoumici jer nikada nije čuo za zemlju iz koje je navodno bio čovjek s kojim je razgovarao. Kako na svijetu ima više stotina zemalja odlučio je provjeriti sa svojim nadređenim je li možda doista riječ o nekoj državici za koju nikada nije čuo. Po dolasku nadređenog ispostavilo se da ni ovaj ne zna za Ujedinjenu Kraljevinu Taured, koja je stara 1000 godina.


Nestanak iz hotela

Nakon toga putnik za kojega se ispostavilo da se zove Jenansfer Berhcrick odveden je u sobu za ispitivanje. Jenansfer je sada već bio blago iznerviran te je službenicima na pitanje odakle je, ljutito pokazao na karti prostor između Francuske i Španjolske, gdje je u našem svijetu Andora. Samo u njegovoj varijanti Andora je imala drugačije ime i drugačiju prošlost. Provjera je pokazala da on zaista u putovnici ima pečate ove zemlje, kao i da je već više puta koristio ovu putovnicu bez problema. No čekovi koje je imao sa sobom, a koji nisu pripadali niti jednoj poznatoj banci pobudili su sumnju da je ovdje riječ o nekoj vrsti kriminala. Ne bi li se saznalo nešto više o ovom čovjeku policijski službenici su provjerili gdje je on to planirao odsjesti i gdje navodno radi. Pokazalo se da njegovo ime nije na popisu gostiju koji su rezervirali hotel u kojem je navodno trebao odsjesti, kao i da ga u njegovom uredu nitko ne poznaje. Kako je bilo već kasno za daljnje ispitivanje odlučeno je da će se putnik smjestiti u hotel kraj zračne luke, ne bi li se cijela zavrzlama sutradan objasnila.
No sutradan ujutro soba u kojoj je noćio ovaj neobičan putnik je bila prazna iako je prozor bio zatvoren, a vrata nisu bila otključana. Naime, cijelu su noć ispred sobe bila postavljena dva policajca. Ako je ovaj čudan lik i nekim slučajem uspio pobjeći, postavilo se pitanje što se to dogodilo s njegovim dokumentima koji su mu oduzeti i pohranjeni u spremište pod ključem, a koji su isto tako nestali. Danas se ova priča tumači najčešće na dva načina kao interakcija alternativnih svjetova, ali i kao putovanje kroz vrijeme, s tim da je ovo potonje tumačenje problematičnije.

Urbana legenda s malo istine

No iza cijele ove zgodne priče stoji urbana legenda zasnovana na događaju koji se uistinu zbio krajem 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je na tokijski aerodrom stigao stanoviti John Allen Kuchru Zegrus koji je navodno podrijetlom bio Etiopljanin. On je policiji koja je posumnjala u njegovu putovnicu rekao da je tajni agent koji radi za egipatsku vladu te u tu svrhu kupuje oružje za tek osnovanu Ujedinjenu Arapsku Republiku koja se sastojala od Egipta i Sirije. Prilikom ulaska u zemlju on je imao lažnu putovnicu na kojoj je stajalo da je iz grada Tamnososseta u Tauredu. Vrlo je moguće da je ovdje došlo do pogreške i da je umjesto Taurede pisalo Tuareg jer je Tamnrasset stvarni grad u južnom Alžiru na području kojeg nastanjuju Tuarezi. Kasnije je Zegrus pušten, ali je ubrzo uhićen zbog korištenja lažnih čekova te kažnjen zatvorskom kaznom od godine dana. Nakon odsluženja kazne deportiran je Hong Kong. Poslije toga o njemu nema više nikakvih podataka, što otvara pitanje što se s njim uistinu dogodilo. Je li ga kao tajnog agenta “popapao mrak”, što ne bi bilo čudno s obzirom da je propjevao odmah i bez mučenja tko je i što je, ako je doista i bio ono za što se izdavao ili se možda uistinu vratio u neki od svojih paralelnih svjetova.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari