Fotografska šala koja je židovsku bebu pretvorila u savršenu arijevku

Jeste li čuli za Hessy Levinsons, kao i za nacistički časopis Sonne ins Haus? Zanima li vas kako je židovska djevojčice postala zaštitno lice nacističke propagande koja je promovirala ideal djeteta superiorne arijevske rase, pročitajte idući tekst.

Rođenje u Berlinu i fotografiranje

Židovski bračni par glazbenika stigao je iz Latvije u Berlin. Vrlo brzo na svijet je došla njihova izrazito lijepa djevojčica. Rodila se 1934. godine, prije negoli je Hitler preuzeo kontrolu na Njemačkom. Upravo će ona paradoksalno postati zaštitno lice nacističke propagande. Njezin otac Jacob je dobio mjesto u lokalnoj opernoj kući, u kojoj je nastupao pod umjetničkim imenom Yasha Lenssen. U trenutku kada se saznalo da je Židov, odmah mu je bio raskinut sklopljeni ugovor. Svoju su lijepu šestomjesečnu djevojčicu odlučili fotografirati te su posjetili poznatog berlinskog fotografa Hansa Ballina. Snimljene fotografije su uokvirili i držali je na glasoviru, koji je Hessyn otac poklonio majci nakon njezina rođenja.

Šok, židovsko dijete na naslovnici nacističkog časopisa

Nekoliko mjeseci kasnije njezinu je majku Pauline Levinson obavijestila služavka da je djevojčicina fotografija na naslovnica poznatog nacističkog časopisa Sonne ins Haus (“Sunce u kući”), kojega je uređivao prijatelj visoko pozicioniranog nacista Hermanan Göringa. Časopis je izlazio u Leipzigu i propagirao je odgovarajući odgoj i obrazovanje za pripadnike superiorne rase. Uplašena Hessyna majka je nakon toga kontaktirala fotografa, koji joj je objasnio da su ga nacisti zatražili, kao i niz drugih fotografa, da pošalje deset svojih najboljih fotki beba pri čemu se on odlučio našaliti s njima, i podmetnuti im među poslanim fotkama onu židovskog djeteta.


Nacistički ideal ljepote

Hessy je za Nijemce bila ideal arijevske bebe jer je imala krupne oči, gustu kosu i pravilan nos. Hans je umirio Hessynu majku, rekavši da Nijemcima nije poznat identitet djeteta i da nisu u opasnosti. Unatoč tome obitelj je odlučila da će dijete izolirati, kako ne bi bilo prepoznato, što bi cijelu obitelj dovelo u dodatnu opasnost. Od brojnih beba Nijemci su sasvim proturječno svojim idealima izabrali baš židovsko dijete kao savršenu arijevku. Koliko je poznato, idealno dijete izabrao je sam Joseph Goebbels. Nekoliko tjedana kasnije, njezine su fotke bile posvuda. Uskoro su se tiskale razglednice s njezinim likom, a kasnije joj je lik otisnut na posterima, kao i na posuđu.

Bijeg iz Europe

Pravi problemi su počeli 1938. godine kada je Jacob uhićen, a deportaciju u logor je izbjegao zahvaljujući prijatelju. Nakon toga obitelj je odmah prebjegla u Latviju, preko koje je otišla u Pariz. U Parizu su ostali sve do uspostave nacističke vlasti, a zatim su preko francuskog pokreta otpora pobjegli na Kubu. Otac je ostao na Kubi dok su ona i majka otišle u SAD-e, gdje je Hessy kasnije završila studij kemije. Nakon udaje svom djevojačkom prezimenu Levinsons je dodala i muževljevo prezime Taft. Otac joj je ostao u Havani voditi posao, koji je na kraju propao u vrijeme uspona Fidela Castra. Ona se prisjeća kako je uvijek govorio: “Preživio sam Hitlera; preživjet ću i Castra.” I je preživio je.
Ona je zadržala primjerke svog lika tiskanog na nacističkom časopisu te je njegovu kopiju darovala Memorijalnom centru holokausta Yad Vashem i rekla je da joj cijela nacistička propaganda pružila na neki način zadovoljštinu jer je postala paradoksalno sastavni dio nacističke propagande antisemitskog režima
Nacisti nikad nisu saznali njezino podrijetlo. Čitava stvar dana djeluje apsurdno, ali šaljivi čin fotografa mogao je cijelu obitelj “koštati” života. Nasreću obitelj je uspjela preživjeti rat i  izgraditi si sigurni, bolji i ljepši život, kojega vjerojatno nikada ne bi imali da nisu napustili nacistima preplavljenu Europu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari