Kad moralisti prolupaju: Kako je Florida zabranila “razvratne” tange?

Fotografija: Screenshot, YouTube Madonna Loses Track Of Her Panties? | TMZ TV

Ono što je sigurno je da tange gotovo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim pa će tako neki izjavljivati da njihovim nošenjem žene sebe stavljaju u poziciju seksualnih objekata dok će drugi to smatrati odrazom samouvjerenosti, i u tome neće vidjeti ništa loše. Iako je u ovim razmjenama mišljenja teško postići konsenzus, negdje i u razvijenim dijelovima svijeta prevladava mišljenje da su one odraz promiskuiteta i razvrata koji iz toga proizlazi. Tako je američka savezna država Florida zabranila početkom ljeta 1990. godine nošenje tangi kao dio kupaćih kostima. Ljubitelji tangi na plažama, kako oni koji ih nose tako i oni koji ih vole gledati, odahnuli su kada su saznali da se zabrana odnosi samo na državne parkove i dio javnih plaža, a ne na cijelu državu. Treći pak nisu sretni s ovom odlukom jer ih “vrijeđa” sama otkrivajuća priroda tangi pa negoduju. U međuvremenu su neki nositelji tangi i uhićeni na državnim plažama zbog remećenja reda i mira odnosno javnog širenja „nemorala“.

Tange koje više otkrivaju negoli pokrivaju

Tange nisu isključivo namijenjene ženama pa ih nose muškarci i žene. Tange se koriste kao dio donjeg rublja ili mogu biti dio kupaćeg kostima. Gledane sprijeda podsjećaju obično na klasičan kupaći, ali straga imaju samo tanku traku koja više otkriva negoli što pokriva, a što je i njezin cilj. Tange se danas javljaju u raznim varijantama.

Popularizirale su ih dodatno mega zvijezde

Vjeruje se da su tange jedan od prvih dijelova ljudske odjeće koji je bio izvorno namijenjen muškarcima kako bi zaštitili genitalije. U širu upotrebu su ušle na plažama Brazila u kasnim sedamdesetim godinama 20. st., odakle su se proširile svijetom, a tome su pomogle mega popularne zvijezde poput Madonne i Cher .


Stavovi spram ovog donjem dijelu kupaćeg kostima se razlikuju i idu od ekstremnog prihvaćanja do ekstremnog odbacivanja. Danas su tange najvećim dijelom prihvaćene u zemljama razvijenog dijela svijeta. Svakom od nas ostaje izbor, naravno gdje one nisu zakonom zabranjene, da li ćemo ih nositi ili ne.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari