Finale kultnog TV serijala pratio je svaki peti Amerikanac!

Tijekom deset godina prikazivanja, serija o višestruko isprepletenim životima šestero mladih Njujorčana redovito je bila pri vrhu najgledanijeg programa u Americi. Premda na momente cinična i puna bizarnih zapleta, od početka do kraja promicala je ideju o prijateljima kao zamjenskoj obitelji, osloncu u katkad surovom svijetu karijera i ljubavnih veza. David Crane i Marta Kauffman, autori “Prijatelja”, stvorili su likove s kojima se unatoč njihovim manama – ili baš zbog njih – nije bilo teško poistovjetiti.

Monica Geller, uštogljena kuharica opsjednuta čistoćom; njen brat Ross, smušeni paleontolog koji se grozi samačkog života i pokušava naći srodnu dušu otkako ga je žena ostavila zbog druge žene; Rachel Green, razmažena cura iz bogate obitelji koja prelazi dugačak put od neambiciozne konobarice do priznate modne stručnjakinje; britki i sarkastični Chandler Bing, računovođa nezainteresiran za romantiku i nemotiviran na poslu; ženskar Joey Tribbiani, glupan koji se više-manje neuspješno pokušava probiti kao glumac te Phoebe Buffay, ekscentrična maserka i glazbenica upitne kvalitete (njena autorska numera “Smrdljiva mačka” ušla je u anale televizijskog humora!), okupljaju se u svojim stanovima ili na zajedničkoj sofi hipsterskog kafića “Central Perk”, nasmijevajući gledatelje kroz baš svaku od 236 epizoda serijala.

O popularnosti vesele šestorke najbolje svjedoči podatak da je finale, emitirano 6. svibnja 2004. godine, pratio svaki peti Amerikanac! Uspjeh serijala vodio je do porasta plaća: tijekom prve sezone, emitirane 1994. godine, svaki od glumaca “dizao” je 22.500 dolara po epizodi, a ta je cifra u zadnjoj sezoni narasla na lijepi, okrugli milijunčić. Osim što je osvojila pedeset šest prestižnih nagrada, serija izvršila golem utjecaj na popularnu kulturu: frizura kakvu je Jennifer Aniston nosila u prvim sezonama, u čast njenog lika nazvana “Rachel”, bila je najtraženiji model u frizerskim salonima devedesetih godina prošlog stoljeća, Joeyeva uzrečica “How you doin’?” postala je popularna fraza engleskog slenga, a kafići inspirirani legendarnim “Central Perkom” nicali su kao gljive poslije kiše na potezu od Londona do Peshawara!

Piše: Lucija Kapural


Komentari