Fantastično otkriće njemačkog bunkera u engleskom Alderneyu

Fantastična vijest stiže nam iz engleskog Alderneya, otoka koji je zbog svog položaja i pogodnosti za život bio naseljen još u neolitiku te je u određenom diskontinuitetu naseljavan sve do današnjih dana. Arheolozi su iskopavajući mjesto jedne od najbolje sačuvanih rimskih utvrda na ovom najsjevernijem naseljenom Kanalskom otoku, pronašli ostatke njemačkog bunkera iz Drugog svjetskog rata.

Njemačka okupacija Kanalskih otoka

Ovaj je bunker izgradila njemačka vojska nakon okupacije Kanalskih otoka. Prije okupacije koja se zbila 1940., stanovništvo je evakuirano. Ovaj je otok imao važno strateško značenje za Nijemce jer je bio udaljen samo 8 km od Francuske i nešto više od 90 km od engleske obale. Hitler je imao namjeru ovdje stvoriti uporište za prodor na englesku obalu. Prilikom izgradnje bunkera Nijemci su ga dobro pozicionirali i smjestili na mjesto unutar rimske utvrde koja je izgrađena kao obrana za ondašnje rimsko naselje koje se smjestilo u blizini. Nijemci su iskoristili rimske zidove debele 3 metra u izgradnji bunkera te su potom cijelu konstrukciju učvrstili betonom.

Hitlerov obrambeni sustav

Nekadašnja rimska utvrda datira se na sam kraj 4. st., kada je rimska vlast nad Britanijom bila u opadanju. Smještena je na izvrsnoj strateškoj lokaciji, uz jedinu prirodnu luku na otoku. Na ovom se mjestu život može pratiti u dugom vremenskom razdoblju i nakon prapovijesnog i rimskog perioda, primjerice preko ženskog srednjovjekovnog samostana, ostataka iz tudorskog (druga polovica XV. do početka XVII. st.), Napoleonova (prva polovica XIX. st.) i viktorijanskog razdoblja (najveći dio XIX. st.). Na otoku su Nijemci organizirali dva radna i dva koncentracijska logora s gotovo 6000 zarobljenika.


Zarobljenici su na otok stigli već do 1942. godine, a radili su na konstrukciji dijela tzv. Atlantskog zida, obrambenog obalnog sustava, čiji ostaci postoje i danas. Hitler je planirao stvoriti neosvojivu tvrđavu kao dio većeg sustava, uz korištenje prisilnog rada zatvorenika koji su gradili protutenkovske bunkere, arsenale, skloništa, tunele i betonske barikade. Poznato je da su upravu nad koncentracijskim logorima na otoku preuzeli pripadnici SS-a  odnosno zloglasne Schutzstaffel 1943. godine, a koji su trebali svojim brutalnim postupcima maskimalno iskoristiti zatvorenike u izgradnji vojnih objekata.

Planovi za 2022.

Nađeni bunker i drugi nalazi će biti ubrzo iskorišteni u turističko-edukativne svrhe, a nova istraživanja se planiraju već tijekom proljeća ove godine. Ona će biti usredotočena na srednjovjekovne i tudorske ostatke, dok će se u okolici arheolozi pozabaviti i željeznodobnim i rimskim lokalitetima.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari