Evita Perón: Odiseja duga dvadesetak godina!

 

Da tijela nekad ne prestaju mirovati ni nakon smrti pokazuje slučaj Evite Perón, Evita je imala ne samo zanimljiv život već je i njeno tijelo nastavilo s “lutanjima” nakon smrti. Zanima li vas što se događalo s Evitinim tijelom dvadesetak godina nakon što je preminula, pročitajte tekst koji slijedi.

Rak grlića maternice, lobotomija i državni ispraćaj

Evita je preminula od posljedica raka grlića maternice u trideset i trećoj godini. Smatra se da je smrti pridonijela i lobotomija kojoj je bila podvrgnuta, čini se, protiv svoje volje 1952. godine. U većini zemalja je lobotomija zabranjena u sedamdesetim godinama 20. stoljeća, tako da je u vrijeme primjene ove metode na Eviti još uvijek prihvaćena kao efikasna metoda smirivanja osoba, koje su tijekom bolesti izgubile dio svoje osobnosti. Kako je prije smrti dobila titulu duhovnog vođe, narod Argentine pripremio joj je državni ispraćaj, koji je inače rezerviran samo za državnike.


Vozikanje u kombiju

Tijelo joj je balzamirano te je čekalo u predsjedničkoj palači dovršenje grobnice. No, kako grobnica nije bila gotova ni tri godine kasnije, u trenutku državnog udara tijelo je izbačeno iz palače te je jedno vrijeme preseljeno u kombi kojim se vozilo ulicama Buesno Airesa. Njen je suprug Juan Perón, pobjegao u Španjolsku. Vlasti su preuzimanje njenog tijela shvatili kao način da ga se riješe jednom zauvijek. U dogovoru s Vatikanom Evitini ostaci su prebačeni u Milano gdje je pokopana 1957. pod lažnim imenom, kao Maria Maggi.

U blagovaonici kraj stola

Nakon što je u Argentini izvršen “novi” državni udar u sedamdesetim godinama 20. stoljeća, stranka Perón se ponovno vratila u legalnu sferu djelovanja. Evitino je tijelo vraćeno Juanu u Madrid u Španjolskoj, gdje je ovaj boravio sa svojom trećom ženom Isabel. Juan i Isabel su povremeno držali njeno tijelo u blagovaonici kraj stola. Kasnije joj je tijelo prebačeno iz Španjolske u Argentinu gdje je ponovno pregledana. Tu se ispostavilo da je unutrašnjost dobro očuvana, no da je s vanjske strane tijelo preživjelo niz traumi u kojima joj je stradao nos, stopala i neki drugi dijelovi tijela. Juan Perón je po povratku u zemlju ponovno postao predsjednik, ali nakon njegove smrti naslijedila ga je treća žena Isabel. Perón se nadao da će biti prihvaćena poput druge mu žene Evite, što se nikada nije dogodilo. Poslije njegove smrti oba su tijela, i Juanovo i Evitino bila jedno vrijeme zajednički izložena. Po rušenje Isabele s vlasti Evitino je tijelo prebačeno u grobnicu njene obitelji na groblju La Recoleta u Buenos Airesu. Ona je danas položena u lijes na dubini od 5 m pod zemljom u kripti koja je utvrđena poput nuklearnog skloništa.  .

Ako mislimo da je Evita sada u miru, s time se ne bi složio Tomas Eloy Mrtinez koji kaže da je nekrofilija gotovo pa znak argentinskog identitet. On tvrdi da agentskim grobovima nema mira i da političari odvjetnici, vojnici i pljačkaši grobova stalno uznemiruju leševe kako Perónovih tako i drugih poznatih ljudi. Evita je pokopana u najotmjenijem dijelu grada, gdje počiva mirno barem za sada.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari