Ekstremni sport na kirgistanski način: Krepana koza kao rekvizit!

Fotografija: YouTube screenshot

Ekstremni sportovi, prema definiciji, uključuju brzinu, visoki stupanj fizičkog naprezanja, specijaliziranu opremu, akrobacije te, dakako, veći ili manji rizik od pogibelji. Zaboravite na rafting, surfanje i vratolomije adolescenata u skate-parku: sportovi na našoj listi – ako ih uopće smijemo zvati sportovima – zahtijevaju volovska muda, čelične živce i potpuno ignoriranje upozorenja zdravog razuma. Ako im se odlučite posvetiti, šanse da ćete ispasti junak u društvu prilično su velike, baš kao i one za prijelome, uganuća, nagnječenja, višestruke frakture te prijevremeni susret sa Stvoriteljem!

Polar Bear Swim

Zimsko kupanje je zabavno – ako živite na Havajima ili Bahamima. No, ako je temperatura debelo ispod ništice, plivati u ledenoj vodi je u najmanju ruku opasno po zdravlje. To ne sprećava tisuće entuzijasta da stave život na kocku kako bi sudjelovali u sportskom događaju prikladnog naziva “Polar Bear Swim”. Prvo ovakvo natjecanje održano je davne 1920. godine, kad se šačica hrabrih kanadskih muževa prvog dana siječnja bacila u studenu rijeku. Pod vodstvom zanesenjaka Petera Pantagesa, sve više se ljudi prijavljivalo na ovo suludo natjecanje, da bi 2000. godine bilo registrirano rekordnih 2.128 sudionika. U spomen na slavnu prošlost, igre započinju u 2 sata i 30 minuta prvog dana Nove Godine, a većina friških natjecatelja u vodi izdrži tek nekoliko sekundi. Nakon što se prijavite, polažete zakletvu, a potom dobivate počasno člansko dugme s likom polarnog medvjeda… S kojim vas, pretpostavljamo, zakopaju ako vaše srce otkaže poslušnost pri uranjanju u ledenu vodu.

Bungee jumping

Legenda kaže da je ovaj ekstremni sport, za koji ni mnogi macho frajeri nemaju hrabrosti, izmislila žena. Prema stotinama godina staroj predaji s otoka Pentecost u Južnom Pacifiku, ljubomorni domorodac Tamalie svakodnevno je mlatio suprugu. Ova je, sita zlostavljanja, pobjegla u šumu i popela se na visoko stablo. Osim teških šaka, Tamalie je imao oštro uho, pa je začuo kako krošnje šušte te tako otkrio skrovište bolje polovice. Počeo se pentrati uz deblo, kako bi presudio odbjegloj nevjesti. Mudrica je savezala lijane oko svojih gležnjeva te se, u trenutku kad ju je nasilnik pokušao zgrabiti, bacila u dubinu. Lijane su joj spasile život, a Tamalie, koji je bez razmišljanja skočio za njom, pretvorio se u palačinku. Želeći isprati okus kolektivne sramote, seoski muškarci počeli su vježbati skokove s lijanama s visokog tornja. Zapadni svijet za ovaj je običaj saznao 1955. godine, iz reportaže u časopisu “National Geographic”. Inspirirani tim tekstom, studenti s Oxforda zaljubljeni u ekstremne sportove 1979. su izveli niz ilegalnih skokova s mosta. Desetljeće kasnije, novozelandski pustolov A. J. Hackett otvorio je prvu komercijalnu bungee skakaonicu u Queenstownu. Bungee jumping je, pogađate, izuzetno opasan. Zadnjih godina zabilježen je niz nesreća, uzrokovanih nestručnim operaterima i neadekvatnom opremom, a čak i nakon “uspješnih” skokova polovica skakača pati od trzajnih ozljeda vrata i iščašenih kralježaka.


Polo s krepanom kozom

Nomadska plemena u Kirgistanu, planinskoj državi u u središnjoj Aziji, mogu se pohvaliti nizom osebujnih i, dakako, pogibeljnih konjičkih natjecanja. Među najpopularnijima su drevne igre “jumbi atmai” (pucanje u metu u punom galopu), “kyz kuumai” (skupina konjanika pokušava poljubiti atraktivnu djevojku, po mogućnosti djevicu, a ova bježi na vrancu i od napadača se brani “kamchijem”, tj. bičem), “oodarysh” (konjanici pokušavaju jedni druge izbaciti iz sedla), “tyin enmei” (konjanik u punom galopu pokušava podići novčić sa zemlje). Ipak, turistima je najzanimljivija igra “ulak tartysh” (na slici!), donekle slična polu… S naglaskom na “donekle”. Za razliku od britanskih snobova, koji lopticu mlate batom, kirgistanski nomadi čine to – dekapitiranom kozom! Posebnost i draž ovoj zabavnoj igri daje činjenica da je više-manje sve dozvoljeno. Ozlijeđenih ima uvijek, mrtvih povremeno. Sudac, istinabog, postoji ali je njegova funkcija svedena na sjedenje u hladu i ispijanje araka, rakije proizvedene u kućnoj radinosti. Sami igrači se, s vremena na vrijeme, krijepe kumisom, fermentiranim kobiljim mlijekom koje se nekoliko dana pacalo u životinjskoj koži. Miris mu, tvrde rijetki turisti, podsjeća na onaj crkotine koja je nekoliko tjedana provela na srpanjskom suncu.

Arktički golf 

Arktički golf je, kao što možete pretpostaviti, vrsta golfa koja se igra na zaleđenim vodama, a prvo prvenstvo održano je 1986. na Islandu. Na prvi pogled, može vam se učiniti da ovaj sport nije ekstreman koliko i ostali na našoj listi no, bez brige, i on nudi pregršt zanimljivih načina da poginete ili barem odete kući s trajnim invaliditetom. Možete, primjerice, zaraditi ozbiljne ozebline ili upasti u rupu na ledu, a nije isključen ni susret s polarnim medvjedima koji bi vas susretljivo mogli rastaviti na proste faktore. I još nešto: ako se odlučite okušati u ovome sportu, zaboravite na nosače palica – morat ćete ih tegliti sami!

Piše: Lucija Kapural

Komentari