Ekstravagantna oklada Kleopatre i Marka Antonija: Je li Kleopatra mogla popiti biser kao šumeću tabletu?

Fotografija: EgyBest.

Ako se povjesničari oko čega slažu kada je u pitanju posljednja vladarica Egipta iz dinastije Ptolomejevića Kleopatra, onda je to njezin ekstravagantan stil života i zabave. Povijesni izvori navode da je ona popila veliki biser iz oklade, a danas  smo odlučili provjeriti je li se to moglo dogoditi na način na koji je pribilježeno u povijesnim zapisima, pa krenite s nama na uzbudljivo putovanje?

Jedna ekstravagantna oklada

Ako je vjerovati Pliniju Starijem Kleopatra se okladila sa svojim ljubavnikom Markom Antonijem da će napraviti najskuplju večeru, a koja  će koštati 10 000 000 sestercija, a što bi iznosilo oko 500 000 dolara u današnjem novcu. Antonije je samouvjereno prihvatio ovaj izazov i kada se pojavio na Kleopatrinoj večeri bio je uvjeren da je dobio okladu. Kako bi sve bilo po pravilima angažiran je i sudac koji je trebao procijeniti vrijednost večere i presuditi tko je pobijedio.

Na iznenađenje Antonija, Kleopatra je pobijedila

Kako se večera primicala svome kraju Antonije je bio sve sigurniji u svoju pobjedu, no stvari su se promijenile kod deserta. Kleopatra je tada obavijestila Antonija da će ona sama pojesti dogovoreni iznos večere kao poslasticu. Nakon toga je zatražila da joj se donese ocat, te je skinula jednu od povećih bisernih naušnica s uha. Navodno je na ušima imala najveće poznate bisere tog vremena, a koje je dobila na dar od istočnjačkih kraljeva. Biser je potom bacila u čašu s octom. On se prema Pliniju otopio i Kleopatra ga je jednostavno popila. U trenutku kada je htjela ponoviti postupak s drugim biserom, sudac u okladi Lucije Plank ju je zaustavio i proglasio pobjednicom. Prema pisanim izvorima Lucije Plank je doista boravio u Egiptu između 34. i 32. pr. Krista, pa ova priča dobiva time dodatnu povijesnu potvrdu i uz to daje vremenski okriv u kojem se oklada mogla zbiti.


Može li se biser otopiti u octu i druga pitanja?  

Sada dolazimo do problematičnog dijela može li se biser otopiti u octu. Teorijski gledano biseri se mogu otopiti u octu jer se sastoje od kalcijeva karbonata koji je u njemu topiv.  No pitanje je da li se biser može otopiti u octu poput šumeće tablete jer se takav dojam stječe iz Plinijeva navoda? Doduše treba dodati da je Plinije nije bio suvremenik ovog događaja i da ga je pribilježio gotovo stotinu godina nakon što se on dogodio.  Eksperimenti koji su se bavili otapanjem bisera u octu su pokazali da je ono moguće, no da je riječ o postupku koji traje danima. Konkretno neveliki  biser  otapa se u octu  i do 6 dana. To bi značilo da se večera morala otegnuti na nekoliko dana, pa bi onda prestala biti samo večera, i oklada bi “pala u vodu”. Postoji varijanta da je Kleopatra bacila biser u vrući ocat, no i tada bi postupak otapanja trajao satima osobito povelikih bisera i prije da bi se biser morao kuhati u octu kako bi se relativno brzo otopio. Druga mogućnost da je ona biser prvo samljela u mužaru, a zatim ga bacila u ocat, no vjerojatno bi onda i taj detalj bio spomenut u povijesnim izvorima.

Vrlo je vjerojatno da je iznimno pametna Kleopatra koja je proučavala prirodne znanosti progutala biser u nekom finijem i manje rizičnom napitku od samog octa, kako ne bi oštetila biser i tako smanjila njegovu vrijednost na tržištu. Tome bi u prilog išlo  i to što je biser namijenila samo sebi, a ne i svom ljubavniku. Imate li svoju viziju ikako se sve ovo odigralo, podijelite ju s nama.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari