Ekscentrični plemić hodao je svijetom u haljini, a pred matičara je odveo – vlastitu sestričnu!

Fotografija: YouTube screenshot

Henry Cyril Paget (1875. – 1905.), grof od Uxbridgea i peti markiz od Angleseyja, bio je punokrvni ekscentrik: u usporedbi s njim, prosječan glam rocker odijevao se dosadno poput vremešne knjižničarke. Paget, za prijatelje “Toppy”, imao je više love nego zdravog razuma, a tu činjenicu s ponosom je isticao u svakoj prilici. S nepune dvadeset tri, naslijedio je titulu, veleban posjed Plas Newydd te, dakako, pripadajuće bogatstvo. Do dvadeset sedmog rođendana, sve je uspio spiskati. Prije tridesetog, bio je mrtav, a iza sebe je ostavio milijune funti duga.

Kako ni dana u životu nije radio, nije imao osjećaj za vrijednost novca. Najviše je volio trošiti na nakit, a dijamante je kupovao kao što prosječan pušač kupuje cigarete. Svojim osebujnim modnim izričajem, pojam “kič” uzdigao je na novu razinu: odjenuo bi se, primjerice, kao kraljica Eleonora od Akvitanije te odradio nastup u vodvilju, gdje je plijenio pažnju senzualnim, izrazito ženstvenim pokretima. Zaljubljen u svjetla pozornice, kapelicu na svome imanju pretvorio je u kazalište. Angažirao je jednu od najboljih glumačkih družina u zemlji kako bi mogao glumiti glavne uloge u njihovim predstavama. U svaki nastup, inkorporirao je svoje prepoznatljive “zmijolike” plesne pokrete.

Bizarne oprave nisu bile rezervirane za teatar. Kad bi išao u šetnju, opredijelio bi se za pripijenu haljinu omiljena francuskog dizajnera Charveta, a na glavu bi nataknuo nešto što bismo mogli opisati kao križanac između tijare, indijanske perjanice i vikinškog šljema. Kombinaciju bi zaokružio noseći pudlicu s dlakom obojanom u ružičastu boju. Više nego u ičemu, uživao je u šokiranim pogledima prolaznika.

Njegov izgled i ponašanje raspirili su glasine da između plahti preferira pripadnike vlastitog spola, što je u ono vrijeme bilo protuzakonito. Kako bi ušutkao zle jezike, oženio se lijepom Lilian Chetwynd – vlastitom sestričnom!

Kad je novopečenom mužiću pokazala prsten koji joj se svidio, ovaj joj je kupio čitavu draguljarnicu. Nakon toga je prekrio njeno nago tijelo draguljima te se divio sjaju rubina, smaragda i dijamanata na svjetlosti svijeća. Brak je potrajao šest tjedana: poništen je zato što nikad nije bio konzumiran. Lilian je kasnije ispričala da ne vjeruje kako je njen bivši muž bio zainteresiran za muškarce, dodajući kako je jedina osoba koju je ikad volio bio on sam.


Nakon bračnog kraha, bacio se na još mahnitije trošenje, što je rezultiralo bankrotom. Pomogli su mu bliski prijatelji, no nije dugo iskorištavao njihovu milost: umro je dvije godine kasnije, od tuberkuloze.

Piše: Lucija Kapural

Komentari