Dvorac Trécesson u Bretanji: “Prepun sablasti”!

U zadnje vrijeme svjedoci smo kako Britanci sve više kupuju francuske dvorce koje preuređuju primarno za bogatiju englesku klijentelu. U njihovim renovacijama i pretvaranjima dvoraca u unosne poslovne objekte nikada se ne spominju duhovi. Možda smatraju da bi im sablasti bile loše za posao. Zato priče o duhovima se uglavnom vezuju uz dvorce u vlasništvu lokalnih ljudi, poput ovog dvorca u Bretanji kojega ćemo danas predstaviti, a koji služi kao privatna rezidencija, a ne poslovni objekt. Uz njega je vezano nekoliko legendi o duhovima.

Povijest vlasničkih odnosa

Dvorac Trécesson nalazi se na području francuske regije Bretanje, koja se smjestila na sjeverozapadnom dijelu zemlje. Na mjestu današnjeg dvorca nalazilo se već u 8 st. sjedište gospodara okolnog područja (Ploërmela i Campénéaca). Na ovoj se lokaciji nalazilo i prvobitno središte obitelji Trécesson o čemu svjedoče i dokumenti iz 13. st. No sadašnji dvorac spomenuta obitelj je sagradila tek na prijelazu iz 14. u 15. st. Već u prvoj polovici 15. st. bračnim vezama između obitelji Trécesson i Carnéa dolazi u ruke ovih dvaju obitelji i ostaje u njihovom vlasništvu do druge polovice 18. st. kada dvorac mijenja u više navrata vlasnike, i napokon dolazi u posjed obitelji Prunelé u čijim je rukama i danas.

Duh bijele dame

Uz ovaj dvorac vezano je nekoliko legendi o duhovima. Najpoznatiji je po duhu tzv. Bijele dame. Priča kaže da je lovokradica došao na posjed obitelji Trécesson i da je tom prigodom bio svjedokom dvojice mladića koja su iskopala grob, a u koji su ugurali mladu živu djevojku u vjenčanoj haljin te ju zatrpali. Lovokradica je prema legendi o tome obavijestio grofa Trécessona koji je naredio da se grob odmah iskopa, no za djevojku je već bilo prekasno. Navodno je riječ o plemkinji čija su je braća živu zakopala u zbog časti jer se planirala udati za mladića koji najvjerojatnije svojim rangom nije odgovarao obitelji pa su je na dan vjenčanja odlučili živu zakopati. Priča kaže da njezin duh i danas navodno opsjeda dvorac.


Duhovi u dvorcu i izvan njega

Prema drugoj legendi u dvorcu postoji soba duhova u kojoj oni, navodno tulumare sviraju i kartaju te se ne obaziru na posjetitelje. Treća spominje bezglavog duha koji tumara dvorcem. No to nije sve, kako se čini, duhovi se mogu susresti i u šumi oko dvorca. Legenda kaže da je obitelj svojevremeno rastavila mlade ljubavnike, mladića je poslala u križarske ratove, a djevojka je nakon njegove smrti, u Svetoj Zemlji, umrla od tuge. Kako nisu pokopani u blizini jednog drugog njihovi se duhovi mogu vidjeti kako hodaju okolnom šumom, zajedno kao što su to činili za života.

U slučaju financijskih nevolja vlasnici imaju opciju bavljenja okultnim turizmom

Dvorac je danas u privatnom vlasništvu i pripada grofici Prunelé tako da ga nije moguće posjetiti, ali se može lijepo vidjeti s javne ceste u blizini. Obitelj Prunelé ukoliko ikada upadne u krizu uzrokovanu zahtjevnim održavanjem dvoraca zasigurno može računati na prihode od okultnog turizma, neovisno je li ovdje samo egzistiraju zanimljive priče ili zaista postoji nešto što je nedokučivo našem umu.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari