“Dvoglavi redatelj”: Složna braća karijeru grade!

“Arizona Junior”, “Millerovo raskrižje”, “Fargo”, “Veliki Lebowski”, “Tko je ovdje lud?”, “Nema zemlje za starce”, “Spaliti nakon čitanja”… Već godinama, kao redatelji, scenaristi i producenti, braća Coen stvaraju prepoznatljiva djela sugestivne atmosfere, puna šarolikih likova i s fabulama tolike dinamike da ih je često potrebno gledati više puta. Suhi humor maestralno kombiniraju sa šokantnim prizorima, a malo koji je filmaš na tako osebujan način uspio povezati elemente različitih žanrova.

Pokretač radnje često je nesporazum ili zamjena identiteta, a u gotovo svakom filmu susrest ćete lik nervoznog brbljavca. Ako niste ljubitelj filmskog nasilja, njihove uratke izbjegavajte – u svakome filmu barem jedan lik skonča na nelijep način. Joel i Ethan Coen poznati su kao “dvoglavi redatelj”, budući da je njihova vizija o tome kako bi pojedini film trebao izgledati gotovo identična. Glumci kažu da nije važno kojem će bratu prići s nekim pitanjem, budući da će dobiti isti odgovor!

Joel i tri godine mlađi Ethan odrasli su u St. Louis Parku, predgrađu Minneapolisa, u obitelji židovskih sveučilišnih profesora: otac je predavao ekonomiju, a majka povijest umjetnosti. Kad mu je bilo deset, Joel je uštedio lovu od kosidbe travnjaka te njome kupio Super 8 kameru. “Tog dana naša filmska karijera neslužbeno je počela”, priča Ethan, koji je u jednom od prvih zajedničkih filmova glumio domoroca s kopljem. Zanimljivo, filmsku režiju diplomirao je samo stariji brat: Ethan je po struci – profesor filozofije!

Piše: Lucija Kapural


Komentari