Drugi svjetski rat u 8 slika: Kakvo se zvjerstvo krilo iza bezličnog naziva “Program T-4”?

Drugi svjetski rat smatra se najkrvavijim vojnim sukobom u povijesti. Vodio se na teritoriju četrdeset država, a od 1. rujna 1939. do 2. rujna 1945., koliko je službeno trajao, odnio je živote oko 55 milijuna duša. Uz goleme ljudske gubitke na bojištima, obilježila su ga masovna stradanja civilnoga stanovništva tijekom bombardiranja gradova, masovna pogubljenja velikoga broja ljudi na okupiranim područjima istočnoeuropskih i azijskih država te sustavna istrjebljenja čitavih naroda u fašističkim i nacističkim logorima smrti. Donosimo manje poznate činjenice iz ovog perioda tame:

1. Godine 1935., škotski inženjer Robert Watson-Watt (1892. – 1973.) radio je projektu “Zraka smrti”, odnosno razvijanju načina na koji bi se neprijateljski zrakoplovi obarali pomoću radio valova. Umjesto smrtonosnog oružja, stvorio je prvi moderni radar, elektronički uređaj za određivanje udaljenosti, elevacije i brzine nekog objekta na temelju elektromagnetskih valova emitiranih iz uređaja i reflektiranih od taj objekt. Sama riječ “radar” akronim je od engleskog izraza “Radio Detection and Ranging”, što znači “otkrivanje i određivanje udaljenosti radiovalovima”. Nakon uspješne prezentacije, Watson-Watt je 1937. godine dobio mogućnost da uspostavi prve tri opažačke radarske postaje. Doprinos skorašnjim ratnim naporima 1942. mu je donio viteški naslov.

2. Najmlađi američki vojnik bio je stanoviti Calvin Leon Graham. U ljeto 1942., kad je pristupio mornarici, imao je samo – dvanaest godina! Crnokosi Teksašanin je, naime, lagao da je punoljetan, a njegova stvarna dob otkrivena je tek u bolnici, nakon što je bio ranjen u bitci za Guadalcanal. U toj bitci pokazao je nevjerojatnu hrabrost: premda je teško krvario, spasio je živote brojnih ratnih drugova, zbog čega je nagrađen medaljom Purpurno srce. Nakon časnog otpusta, za život je zarađivao kao varilac.

3. Godine 1939. nacisti su započeli program “eutanazije”, u kojem je – lijekovima, izgladnjivanjem i u plinskim komorama – ubijeno između 100.000 i 200.000 duševno bolesnih, mentalno zaostalih i invalidnih Nijemaca (na slici!). Sjedište ovoga monstruoznog projekta nalazilo se u Berlinu, na adresi Tiergartenstraße 4. Po toj ulici, ovo zvjerstvo zapamćeno je kao “Program T-4” (nje. “Aktion T-4”). Godine 2014. žrtvama ovog programa podignut je spomenik, dvadeset četiri metra dugačak zid od plavog stakla. Riječ je o djelu arhitekata Ursule Wilms i Heinza Hallmanna te likovnog umjetnika Nikolausa Koliusisa.

4. Tijekom Drugoga svjetskog rata, Njemačka je ukupno imala 3.363 generala, dok je taj čin u Sjedinjenim Američkim državama nosilo tek nešto više od tisuću i pol vojnih djelatnika.


5. Josef Kramer (1906. – 1945.), zapovjednik Bergen-Belsena u razdoblju od prosinca 1944. do travnja 1945. godine (kad je zloglasni koncentracijski logor oslobođen), zbog svoje sadističke prirode zapamćen je pod nadimkom “Zvijer Bergen-Belsena”. Čovjek odgovoran za smrt nekoliko tisuća muškaraca, žena i djece dana 13. prosinca 1945. smaknut je kao ratni zločinac. Prije nego što su mu stavili omču oko vrata, pitali su ga kaje li se zbog zala koje je počinio. Hladan kao špricer, dao je niječan odgovor, napomenuvši kako je “samo slijedio naredbe”.

6. Ako vas pitaju kako se zvao zrakoplov koji je 6. kolovoza 1945. na Hiroshimu ispustio nuklearnu bombu od trinaest kilotona urana, koja je ubila više od dvije stotine tisuća ljudi, vjerojatno ćete kao iz topa odgovoriti “Enola Gay”. Službeno, radilo se o bombarderu “Boeing B-29”, a naziv pod kojim će ući u povijest dobio je po majci pilota Paula Tibbetsa. No, možda se nećete isprve sjetiti nadimka bombardera koji je, bacivši na grad bombu od dvadeset pet kilotona plutonija, tri dana kasnije u prah i pepeo pretvorio Nagasaki. Odgovor na to pitanje je “Bock’s Car”, a supertvrđava B-29-26-MO dobila ga je po pilotu Fredericku C. Bocku (1918. – 2000.), koji je njime obično upravljao. Toga kobnog dana, pilotsku dužnost od njega je preuzeo Charles Sweeney.

7. Svastiku, križ s četiri jednaka kraka, od kojih svaki završava produžetkom pod pravim kutom, danas smatramo simbolom čistog zla, no kroz povijest je imala bitno drugačije značenje. Riječ “svastika” potječe iz sanskrta, a značenje joj je “sreća” odnosno “dobrobit”. Počev od neolitika, javlja se u brojnim kulturama, kao ornamentalni motiv, s određenim simboličnim značenjem (simbol sreće, sunčevo kolo, četiri strane svijeta itd.). Pogrešno zaključivši da je svastika isključivi simbol u arijaca, nacisti su je učinili stranačkim a potom i državnim amblemom. Njemački “Hakenkreuz” (“kukasti križ”) razlikuje se, međutim, od drevnih svastika: krakovi su mu okrenuti okrenuti udesno, dok su kod ovih okrenuti ulijevo.

8. Na dan napada na Pearl Harbor, 7. prosinca 1941. godine, američka tajna služba nije imala blindirani automobil za prijevoz predsjednika Roosevelta do Kongresa, gdje je održao svoj poznati govor. Rješenju se domislio jedan mlađahni agent: predložio je da se za tu svrhu upotrijebi blindirana limuzina mafijaškog bossa Ala Caponea, koju je Američka državna riznica zaplijenila 1931. godine!

Piše: Lucija Kapural

Komentari