Drevne društvene igre: Homo ludens iz prapovijesti

Čovjek nije samo biće koje misli, radi i stvara: otkad je svijeta i vijeka, on je ujedno biće koje se igra, neumorni homo ludens. Da je tome doista tako, svjedoče povijesni zapisi i arheološki pronalasci. Evo nekoliko uzbudljivih primjera!

Vječno pretjecanje

Nakon naporna radnog dana, drevni Egipćani opuštali su se igrajući društvene igre. “Psi i šakali”, zabava za veći broj igrača o kojoj je ostalo malo tragova, “Mehen”, igrana s kamenčićima i figurama nalik na lavove, te “Menet”, igrana na tabli u obliku spirale, simboličkom prikazu zmije, samo su neke od njih. Najviše je zapisa ipak ostalo o “Senetu”, najstarijoj igri na ploči (na slici!). Poznata i kao “Igra pretjecanja”, nastala je prije 5.000 godina, vjekovima prije piramida. Naredna dva i pol milenija, igrale su je sve klase egipatskog društva, od faraona do sirotinje. Ploča za “Senet” podijeljena je na trideset kvadrata, po deset polja u tri reda. Figurice se kreću u skladu s brojem koji se pokaže na kocki ili tehnikom bacanja štapova, a pobjednik je onaj tko prvi dovede sve figurice do posljednjeg polja u desnom gornjem kutu ploče. Prema nekim stručnjacima, ova igra nije služila samo za razbibrigu, već i za – komunikaciju s mrtvima! U drevnim spisima, pronađeni su, naime, dokazi za tezu da kretanje pješaka zapravo simbolizira putovanje duše kroz carstvo mrtvih.

Pračovjek se igrao pikulama!

Vjerojatno ne postoji dijete koje se nije igralo pikulama. Arheolozi su pronašli dokaze da je riječ o jednoj od najstarijih, ako ne i o najstarijoj igri poznatoj čovjeku – naši preci su poznavali ove kuglice još u prapovijesti! Gdje je igra točno nastala, nije poznato, no utvrđeno je da su se u Mohenjo Daru, na području današnjeg Pakistana, ljudi igrali špekulama još prije 4.600 godina. Igra je bila popularna u Mezopotamiji, starom Egiptu, antičkom Rimu, kod sjevernoameričkih Indijanaca i u brojnim drugim drevnim civilizacijama, a zanimljivo je da na većini današnjih jezika postoji mnoštvo naziva za nju. Prve pronađene špekule bile su kamene, a kasnije su izrađivane i od keramike te stakla.


“Čovječe ne ljuti se” iz četvrtog stoljeća

Godine 2006., na sjeveru Slovačke otkrivena je raskošna grobnica iz četvrtog stoljeća. U njoj je počivao mlađi muškarac, vjerojatno plemenski moćnik kojeg su Rimljani plaćali da se bori na njihovoj strani protiv nadiranja barbara s istoka. Osim vrijednog oružja, uz truplo je pronađena ploča za igranje tajanstvene društvene igre. Pravokutnog je oblika i zelene boje, dok su bijela staklena zrna, pretpostavljaju stručnjaci, služila kao igraće figurice. U uglovima ploče nalazili su se kružni utori nepoznate namjene. Nas ovo poprilično podsjeća na igru “Čovječen ne ljuti se”…

Piše: Lucija Kapural

Komentari