Drevna zagonetna pojava povezana je s energijom budućnosti?

Fotografija: YouTube screenshot

O krugovima u žitu, zagonetnom fenomenu koji je prvi put zabilježen u sedamnaestom stoljeću, već smo pisali. U pravilu, ovi savršeno pravilni krugovi – nekad jednostavni a nekad dio kompleksne geometrijske šablone – nastaju noću. Ono što je osobito zanimljivo (možda i malo uznemirujuće) jest činjenica da su biljke koje tvore krug svijene ali ne i oštećene. Kako krugovi u žitu nastaju? Pa, o tome postoje brojne teorije, u rasponu od zračnih pijavica pa do božanske intervencije. Premda maštovite, pokazalo se da su uglavnom pogrešne: znanstvenici su dokazati da je čak osamdeset posto krugova u žitu očita prijevara, odnosno ljudskih ruku djelo, dok za preostalih dvadeset posto (zasad) nisu uspjeli pronaći objašnjenje. Ljubitelji paranormalnog su se, pogađate, uhvatili za ovih dvadeset posto. Kao dokaz u prilog svojih teza, rado će vam spomenuti uradak stanovitog Johna Wheatleigha.

U ljeto 1966. godine, Wheatleigh, tada student, kampirao je u južnoj Engleskoj. Jedne vedre večeri, snimio je kratak film koji prikazuje nastajanje lika u žitu u obliku snježnih pahuljica. Premda su mnogi tvrdili da je snimka, na kojoj se vidi brzo kretanje četiri svjetlosne kugle, krivotvorena, laboratorijska analiza pokazala je da vrpca nije bila kompjuterski obrađena. Godinu dana kasnije, češki istraživači izvijestili su o viđenju tri odvojene skupine ovakvih svjetlećih kugli, svaki put iznad područja gdje su otkriveni krugovi u žitu. Česi su spomenuli i neobičan pišteći zvuk koji su kugle proizvodile.

Objašnjenje je ponudio škotski umjetnik i ezoterik Benjamin Creme: “Ako zanemarimo određen broj krivotvorina, krugovi u žitu očit su dokaz postojanja izvanzemaljske inteligencije. Posjetitelji s drugih planeta se u superbrzim letjelicama približe polju, vizualiziraju oblik koji žele stvoriti, a potom svojom tehnologijom, upravljanom umom, stvaraju uzorke. Krugovi u žitu dio su procesa energizacije Zemlje, a na fizičkoj razini dupliciraju brojne vrtloge koji već postoje u mreži Zemljina magnetskog polja. Ti vrtlozi postat će baterije koje će čovječanstvo u budućnosti, kad tehnologija napreduje, upotrebljavati kao nov izvor energije”.

Premda nam Cremeove riječi zvuče kao trabunjanje čovjeka kojem je mjesto u sobi s gumenim zidovima, činjenica je da većina svjedoka govori o neobičnoj energiji koja ispunjava onoga tko stane u krug u žitu. Istražitelj paranormalnih pojava Colin Andrews možda je najbolje sažeo srž ovog fenomena: “Ako tražite racionalna objašnjenja i dokaze, nećete ih naći. Kod ovakvih stvari, najbolje se prepustiti vodstvu osjećaja i intuicije”.

Piše: Lucija Kapural


Komentari