Drama vitezova u oklopu: Kako obaviti pišanje pod punom ratnom spremom?

Viteški oklopi su se dugo razvijali i od jednostavnijih varijanti postajali su tijekom vremena sve kompliciraniji, a što je počelo predstavljati problem prilikom obavljanja određenih fizioloških potreba. Kako su te probleme rješavali vitezovi iz davnih vremena pročitajte u ovom tekstu.

Mrežaste košulje koje nisu stvarale probleme

Između 11. i kraja 14. st. uglavnom su imućni ratnici na tijelu nosili duge košulje preko kojih bi se nosila mrežasta tunika i u tom periodu odlazak na toalet nije predstavljao nikakav problem. Jednostavno biste digli košulju i tuniku te spustili lanene hlače i odradili što ste trebali.

Prva polovica 15. st.


Problemi po tom pitanju počinju kako su se oklopi razvijali, otprilike od početka 15. st. Ti su se oklopi pokazali dobrima na bojnom polju, ali ne i praktičnim. U početku su se  sastojali od prednje i stražnje ploče i komada pločastog oklopa za zaštitu gornjeg dijela bedara koji je se sastojao od dviju odvojenih ploča koje su bile pričvršćene za prsni dio oklopa. Prednja i stražnja ploča bile su prvotno povezane na ramenima kožom, koja se mogla prilagoditi veličini osobe koja nosi oklop jer iako je oklop uglavnom bio namijenjeni jednoj osobi ti su kožni remenčići omogućavali njezino odgovarajuće dimenzioniranje. Oklop je tijekom vremena dobio zaštitu ne samo za trup, već i za ruke, ramena, noge i stopala dok se ispod oklopa nosila odjeća. U to vrijeme, također, mogli ste samostalno otići  u toalet, iako ste sada već imali ograničenu pokretljivost zbog silnog metala na tijelu. Metalni dijelovi pričvršćeni za prednji dio oklopa bili položeni sa bočne strane što je omogućavalo samostalnost po pitanju obavljanja fizioloških potreba.

Druga polovica 15. st. i 16. st.

U vrijeme Henrika VII razvijaju se potpuni oklopi koji štite cijelo tijelo. Takvi oklopi su pokrivali i međunožje i stražnjicu što je jahanje činilo težima, a i onemogućavalo viteza da samostalno obavi što obaviti treba. Zbog toga je vitezovima trebala pomoć štitonoše koji bi mu micao ploču sa stražnjice dok je osoba mogla vjerojatno skidanjem prednje kapice na preponama sama urinirati. Od otprilike početka 16. st. oklopi za lice dobivaju samo proreze za oči i disanje, i u tim se oklopima već bilo znatno teže kretati. U vrijeme nečistoće s puno muha pravi je problem bio ako bi vam muha zalutala ispod vizira. Kada spustite taj vizir ne vidite ništa osim onoga što je ispred vas, čak ne vidite ni svog konja niti svoje ruke.

Razlika između oklopa 

Oklopi plemstva su se razlikovali od  profesionalnih vojnika na konjima po bogatoj dekoraciji pa se po oklopu mogla vidjeti društvena raslojenost. Kako se se povećala efikasnost vatrenog oružja u 16. i 17. st. došlo je do povećanja debljine oklopa, a s time i njegove težine. Na kraju su takvi oklopi napušteni u korist veće mobilnosti, ali su se i dalje nosili prsluci i kacige tijekom čitavog 17. st. Oklopi nestaju iz upotrebe u 18. st uglavnom zbog cijene i nedjelotvornosti protiv sve razvijenog novog oružja.

Problemi po oklopima

Oklopi se nisu nosili tijekom dužih putovanja, a glede obavljanja fizioloških potreba adrenalin u samoj bitci obično potiskuje takve tjelesne potrebe. Uriniranje je bilo manje problematično jer je nošenje oklopa u ljetnim uvjetima dovodilo do dehidracije, no defekacija je bila česta zbog učestale dizenterije, što je rezultiralo fekalijama u samom oklopu. U slučaju da bi se javila potreba za defekacijom tijekom bitke nije bilo druge nego obaviti što je potrebno na licu mjesta. O tome niste stigli ni razmišljati, a nakon bitke, ako ste ju preživjeli za vama je oklop počistio vaš štitonoša. Oklopi osim što su bili nepraktični i teški bili su vrlo temperaturno neugodni jer su preko zime bili izuzetno hladni, a preko ljeta pak vreli. Spavanje u njima je bilo naporno i teško, i “idealan recept za neispavanost”. Eksperimentalni arheolog, koji je spavao u jednom od ovih oklopa, kaže da je za ljude koji su ih nosili bilo spasonosno to što su noćni napadi bili rijetki pa se najčešće nije lijegalo u oklopima.

Klaustrofobično iskustvo

Eksperimentatori kažu da je iskustvo nošenja oklopa bio vrlo klaustrofobično. Kako se oprema troši tijekom vremena i traži popravke i prilagodbe promjenama na tijelu, koje obično s godinama postaje malo popunjenije,  ona je iziskivala stalno ulaganje.
Ukoliko želite nabaviti reprodukcije ovakvih oklopa možete ih naručiti, no ukoliko to želite budite, za vjerno izrađene oklope, spremni izdvojiti između 10 000 i 50 000 dolara. Možda vaš osjeća nošenja oklopa ne bude tako klaustrofobičan.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari