Došljak s planeta Melmaca: Kako je stvoren najpoznatiji fiktivni izvanzemaljac?

U razdoblju od 22. rujna 1986. do 24. ožujka 1990. godine, svakog ponedjeljka u popodnevnim satima, milijuni Amerikanaca sjedili su prikovani pred malim ekranima, pobožno prateći dogodovštine jednoga proždrljivog, nestašnog i sarkastičnog no beskrajno simpatičnog izvanzemaljca. Naslovni junak sitcoma “ALF” (kratica od “Alien Life Form” odnosno “izvanzemaljski oblik života”), stotinjak centimetara visok čupavac s njuškom kao u praseta i povskom trbušinom, odazivao se na ime Gordon Shumway, no prijatelji su ga zvali Alf. Unatoč povremenim nepodopštinama (uporno je, primjerice, pokušavao smazati mačka Luckyja za doručak, budući da je friško mačje meso osnova prehrane na njegovu rodnom planetu Melmacu), Tannerovi, obitelj iz predgrađa koja ga je udomila nakon što se njegov svemirski brod zabio u njihovu garažu, prihvatila ga je kao vlastitog člana.

Kao moralna vertikala serijala osobito se isticao pater familias Willie Tanner: uvijek je imao dvije-tri poučne priče u rukavu i nikad nije podizao glas na ženu ili, nadajbože, djecu. S frizurom počešljanom na razdjeljak i naočalama u rožnatom okviru, doimao se kao personifikacija dobrote, poštenja, radišnosti i (malo)građanskih vrlina. Max Wright (1943. – 2019.), glumac koji ga je portretirao, ostavljao je jednak dojam: predstavljao se kao obiteljski čovjek, borac za prava životinja, zakleti antialkoholičar i nepušač. Postojao je tek jedan omanji problem: sve je bila kaž. Da stvari nisu tako idilične, pokazano se nakon što se, pijan lao čep, zabio automobilom u telegrafski stup. Prema skandalu koji je uslijedio, bila je to dječja igra: tabloidi su otkrili da ovaj uzoran muž u slobodno vrijeme koristi usluge homoseksualnih prostitutki! Napisi su doveli do pada popularnosti serijala, čiju su pobliku mahom činila djeca i mladi.

Što se samog Alfa tiče, glavni producenti Paul Fusco i Tom Patchett dugo nisu htjeli priznati kako izvanzemaljac funkcionira, želeći da se o njemu što vše priča. Kasnije je otkriveno da su ga pokretali lutkari: sam set bio je smješten na visokoj platformi s mnogo vrata u podu, gdje su se ovi skrivali od oka kamere. Nekoliko puta, primjerice u sceni predstavljanja glumaca, u kostim Alfa bio je odjeven patuljak Michu Mezsaros. Kroz sve četiri sezone, glas glavnom protagonistu glas je davao već spomenuti Fusco, a u jednoj epizodi pojavio se i stasom, kao voditelj emisije “Crime Stoppers”. Serijal je s vremenom stekao popularnost u čitavom svijetu, a Alf se upisao u povijest kao najpoznatiji fiktivni izvanzemaljac. U danima ponosa i slave, njegov lik je čak nekoliko puta gostovao u “Tonight Showu”!

Piše: Lucija Kapural


Komentari