Dippy je dobio novi privremeni posao!

Natural History Museum

Dinosaur vrste diplodok iz svjetski poznatog Prirodoslovnog muzeja u Londonu, kojega su njegovi posjetitelji iz milja nazvali Dippy, nedavno je završio svoju četverogodišnju turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu. Za one koji ne znaju diplodok je dinosaur biljojed dugog vrata i jako male glave.  Diplodok je po prvi puta izložen u Londonu 1905. godine. Nakon više desetljeća lutanja po muzeju, smješten je na glavnom muzejskom ulazu 1979. godine. Kosti diplodoka otkrivene su još krajem 19. st. u SAD-u. Kralj Edward VII. koji je tijekom posjeta milijunašu i industrijalcu Andrewu Carnegieu vidio skicu kostiju iskopanog Dippyja 1899. godine, odmah je došao na ideju da bi bilo zgodno imati nešto takvo u muzeju. Carnagie je pak o svom trošku dao izraditi odljev i darovao ga je muzeju. Neovisno što je u muzeju bio izložen odljevak, a ne original uklanjanje ovog kostura izazvalo je ogromno nezadovoljstvo u javnosti.

U potrazi za novim poslom

Kako je diplodok postavljen na mjestu ulaska u  muzej još prije više desetljeća, posjetitelji su se vezali uz njega i on je postao svojevrsni simbol muzeja. Nakon njegova uklanjanja izbila je velika polemika na društvenim mrežama. Čak je otvorena grupa na Twitteru nazvana “Spasite Dippyja” (Save Dippy) sa šaljivim opisom u kojem stoji da Dippy traži novi posao jer je prisiljen u mirovinu, u svojoj izuzetno “mladoj dobi” od 150 milijuna godina. S napomenom da u njemu još uvijek ima puno života.

Privremeni povratak


Na njegovo mjesto je s krova spušten original kita u položaju  s otvorenim ustima, kako bi tako  pozdravljao posjetitelje. Ipak, nezadovoljnici su uspjeli isposlovati da nakon turneje, Dippyjeva replika bude vraćena  u muzej, ali kao vanjski izložak odnosno privremena instalacija u razdoblju od ljeta 2022. do Božića iste godine.

Preko dva milijuna posjetitelja družilo se s Dippyjem tijekom trajanja ovog projekta. Ukoliko vas kojim slučajem put navede u Englesku iduće ljeto svratite do Prirodoslovnog muzeja u Londonu, uslikajte Dippyja i pošaljite nam fotografiju, rado ćemo je objaviti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

 

Komentari