Deset nepoznanica sa snimanja božićnog klasika “Zapravo ljubav”

Prije osamnaest godina snimljena je duhovita romantična komedija koja je, u međuvremenu, postala neizostavni dio božićnih blagdana. To je znatno dublja priča nego što se na prvu čini, a koja  propituje zamršene ljudske odnose kroz različite situacije, u obliku omnibusa u kojem su svi likovi povezani nekom, više ili manje, vidljivom vezom. Danas donosimo nekoliko manje poznatih stvari sa snimanja ovog božićnog klasika.

  1. Snimke u zračnoj luci su snimane skrivenom kamerom jer je redatelj i scenarist Richard Curtis bio zaokupljen ljudima koji na aerodromima čekaju svoje voljene, a što ga je i motiviralo na pisanje scenarija filma. Kada bi kamera uhvatila nešto posebno u zračnoj luci, onda su morali ishoditi odobrenje snimljenih ljudi da im daju svoju privolu za korištenje snimljenog materijala. Unatoč gnjavaži efekt je, morate priznati, odličan.
  2. R. Curtis je točno znao koga želi vidjeti u pojedinoj ulozi, tako je glavni ženski lik iz omnibusa u pričici o premijeru i njegovoj ljubavnici, unaprijed napisan za Martine McCutcheon. U bilješkama lik je nazvan njenim imenom, no namjerno je pred audiciju ime Martine zamijenjeno s Nathalie, a tako je na kraju i ostalo kako se glumica ne bi previše umislila.
  3. Bily Nighty, dosljedno sebi, nije ni shvatio da je na audiciji za film, a već je dobio ulogu.
  4. Keira Knightley koja je glumila Julie imala je samo 17 kada je snimala “Zapravo ljubav” dok je Thomas Brodie Sangster, odnosno mali slatki Sam, u tom trenutku imao 13, što znači da je od Keire bio mlađi samo četiri godine.
  5. Romantična scena sa Jamiejem i Aurelijom u jezeru je lažna. Jamie, kojega glumi Colin Firth, i Aurelija, odnosno Lúcia Moniz, skaču u jezero kako bi spasili stranice njegove knjige, no voda u koju su uskočili bila je duboka samo 18 centimetara. Uz to snimanje na ovoj lokaciji su začinili komarci koji su izgrizli Colina.
  6. Kultna scena u kojoj zaljubljeni Lincoln govori odnosno piše Julie da ju voli, je ispisana glumčevom rukom jer je on tijekom snimanja umjetničkom timu predložio da sam napiše ljubavne poruke budući da ima prilično dobar rukopis, što se pokazalo točnim.
  7. Vjerojatno je jedan od najtužnijih trenutaka u filmu “Zapravo ljubav” onaj kada žena shvati muževljevu nevjeru. Ema Thompson u ulozi prevarene žene odlazi u samoću svoje spavaće sobe slušati Joni Michell i njezinu Both Sides Now. Emma je inzistirala da na taj dan snima samo tu scenu, a odrađivali su je dvanaest puta dok sve nije ispalo savršeno.
  8. Tony Blair se u eri žestokih kritika američko-engleskih odnosa osvrnuo na film i tom prigodom izjavio da je nemoguće biti premijer poput Hugh Granta jer razlika između života i filma je u tome što u stvarnom životu postoji uvijek sljedeći dan, tjedan, mjesec, godina.
  9. Claudia Schiffer je svoje jednominutno pojavljivanje u filmu naplatila 200 000 funti, barem prema iznosu koji je prijavljen.
  10. Film je dobio promotivni nastavak 2017., povodom prikupljanja sredstava za Dan crvenih nosova. Curtis je tom prigodom snimio kratki nastavak od sedamnaest minuta. U njemu se pojavljuje nekoliko članova originalne postave poput Granta, Knightley, Firtha, Neesona, Nighyja, koji su snimili ponovno iste likove s vremenskim odmakom od četrnaest godina. U tom nastavku izostavljena je Emma Thompson jer se činilo neprikladnim da se pojavi nakon Rickmanove prerane smrti.

Božić nam je pred vratima i vjerujemo da će velik broj vas ponovno pogledati ovaj klasik modernog doba, valjda i po 4450678 put. Uživajte u novom gledanju, mi zasigurno hoćemo.

Piše: Sonja Kirchhoffer


Komentari