Demonski knez: Ne želite skinuti fesove? Nema problema – zakucat ću vam ih na glave!

Ilustracija: DespreLume.ro

Koji gmaz povezuje prirodoslovce Charlesa Darwina i Stevea Irwina? Kako je monstruozni Vlad Ţepeş kaznio turske poslanike koji su odbili skinuti fesove pred njim? Zašto su vojnici kineskog vladara Goujiana rezali vlastite vratove na bojišnici? Uživajte u zanimljivim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Jedan od najstarijih hladnih slučajeva u povijesti Toronta jest ubojstvo svjetioničara Johna Paula Radelmüllera. Dana 2. siječnja 1815. godine, na njegovu radnome mjestu – svjetioniku Gibraltar Point – zatukli su ga nepoznati počinitelji. Pretpostavlja se da su za krvavi zločin odgovorni vojnici iz baze Fort York. Poznato je, naime, da im je Radelmüller, kako bi “podebljao” budžet, prodavao krijumčareni viski. Priča se da je svjetionik uklet te da, u noćima bez zvijezda, njime i danas odjekuju vriskovi nesretne žrtve, vapeći za pravdom.

2. Goujian, kineski vladar iz petog stoljeća prije Krista, na bojišnici se koristio vrlo osebujnom taktikom, lukavom koliko i okrutnom. Na čelo svoje vojske postavio je kriminalce osuđene na smrt. Ovi bi se zatrčali prema neprijateljskoj vojsci a potom si, tik pred njom, prerezali vratove. Dok je neprijatelj u šoku promatrao krvavi prizor – nerijetko bi na sebe ruku diglo nekoliko redova vojnika – ostatak Goujianovih trupa prikrao bi im se s leđa te ih mučki napao.

3. Vlaški knez Vlada Ţepeş (1432. – 1476.), na kojem je zasnovan lik vampira grofa Drakule iz pučke predaje, zapamćen je po okrutnosti – sam nadimak “Ţepeş” (“nabijač na kolac”) duguje omiljenoj metodi egzekucije (na slici!), mada mu ni raščetvorenje nije bio mrsko. Ponekad je u mučenje unosio i elemente humora, dakako, onog najcrnje vrste. Kad su, primjerice, turski izaslanici odbili ukloniti fesove s glava u njegovom prisutstvu, ljubazno objasnivši kako ih skidaju samo pred svojim sultanom, monstruozni knez svojim je ljudima naredio da im te kape čavlima zakucaju na glave. Dok su ovi vrištali u agoniji, mirno je napomenuo: “Ovo će vam pomoći učvrstite odanost svome sultanu”.

4. Ludi klobučar, lik iz čuvena Carrollova romana “Alisa u zemlji čudesa”, nije odabran slučajno. Naime, u prošlosti je pri izradi šešira korištena živa pa su klobučari, postepeno se trujući, doista znali izgubiti razum.


5. U drevnoj egipatskoj kozmogoniji, istaknuto mjesto pripada Atumu. Ovo hermafroditsko božanstvo, najčešće prikazivano s glavom ovna ili bika, prema predaji je rođeno iz oceana, a ejakulacijom u isti stvorio je zemlju. U Atumovu čast, mnogi faraoni su ritualno ejakulirali u Nil.

6. Harriet, golema kornjača koju je čuveni prirodoslovac Charles Darwin (1809. – 1882.) tijekom ekspedicije ponio s Galápagosa i doveo u Englesku, uginula je tek 2006., u zoološkom vrtu “lovca na krokodile” Stevea Irwina. Ovaj svijet je napustila u poznoj dobi od stotinu i sedamdeset pet godina!

7. Na Svjetsko nogometno prvenstvo 1938. godine Kuba se plasirala – bez ijedne odigrane utakmice u kvalifikacijama! Naime, nijedna reprezentacija iz Južne i Sjeverne Amerike nije htjela doći u Francusku, pa je FIFA nagradila jedinu koja je na to pristala.

Piše: Lucija Kapural

Komentari