Dan oslobođenja: Gay zajedinca uzvraća udarac!

U većini razvijenih zapadnih zemalja, gay osobe punopravni su članovi društva no, nažalost, sve donedavno nije bilo tako. Kad bismo trebali odrediti datum početka pokreta za prava seksualnih manjina, odabir bi pao na 28. lipnja 1969. godine: toga dana, prvi put u povijesti, homoseksualci su se masovno suprotstavili policijskoj represiji.

Dogodilo se to u ranim jutarnjim satima. Časnici Odjela za javni moral, bezobzirno odgurujući mlade ljude željne zabave, upali su u “Stonewall Inn” u njujorškoj četvrti Greenwich Village. U vrijeme kad je homoseksualnost smatrana mentalnim poremećajem, ofucani klub u kojem su se ranije okupljali mafijaši slovio je za utočište svih onih koji su prakticirali istospolnu ljubav. U očima snaga reda i zakona, ti ljudi su, osim erotske preferencije, bili “pogrešne” boje kože – posjetitelji kluba pretežno su bili crnci.

Policija je u raciju krenula pod izgovorom kršenja zakona o točenju alkohola, no svima je bilo kristalno jasno tko je bio zbiljska meta. Nesretne mladiće i djevojke dugačkim su palicama naguravali kao stoku u tor, časteći ih uvredama, mnoge od njih su podvrgnuli grubom pretresu, a oni koji bi se usudili makar zucnuti shvatili bi da ruka zakona nije samo duga nego i teška. Pripadnici gay zajednice itekako su bili naviknuti na policijsku grubost, a najmudrija strategija u takvim trenucima bila je pognuti glavu i čekati da oluja prođe. Ovaj put se, međutim, dogodilo nešto neobično: “slabići”, kako su ih muškarci u uniformama nazivali, odlučili su uzvratiti udarac… I to jako.

Sukob s policijom, u kojem je bilo na desetke razbijenih glava, doveo je do višednevnih nemira između gay zajednice i policije te je ušao u povijest kao glavni katalizator modernog pokreta homoseksualaca u SAD-u. U narednih nekoliko mjeseci, aktivisti širom zemlje osnivali su organizacije koje su se borile za “oslobođenje homoseksualaca”, a iste su uskoro počele nicati po cijelom svijetu.

Na prvu godišnjicu ustanka, u New Yorku je održana prva gay parada – mnogi sudionici, zbog ostvarenja davno sanjanog cilja u borbi za svoja prava, od ganuća su proplakali. Taj datum je, po ulici u kojoj se ugostiteljski objekt “Stonewall Inn” i danas nalazi, prozvan “Christopher Street Liberation Day”.


Piše: Lucija Kapural

Komentari