Dan kada je Eva Braun konačno postala “Frau Hitler”!

Eva Braun, pripadnica srednje klase, je prvi puta srela Hitlera 1929. godine, kod njegova službenog fotografa Heinricha Hofmanna kod kojega je radila kao njegova asistentica. Njoj je tada bilo samo sedamnaest, a njemu već četrdeset. Bila je to veza u kojoj je Eva voljela Hitlera, no njegovi osjećaji su ostali nerazjašnjeni. Spavali su uvijek u odvojenim prostorijama, pa tako i na samom kraju u bunkeru. Gledali smo malo tlocrt bunkera u njihovom zadnjem prebivalištu i vidljivo je da je Eva imala sobu unutra Hitlerovih privatnih prostorija, no ona se nalazila valjda na najudaljenijoj lokaciji u odnosu na Hitlerovu spavaonicu. I to puno govori, rekli bismo. Zapravo Hitler nije želio da Eva bude s njim u bunkeru, kao što je i savjetovao svog budućeg vjenčanog kuma da spasi djecu.  Ako se može kod Hitlera govoriti o nekom ostatku humanosti onda je on vidljiv prema bližnjima, koji su mu bili odani do kraja.

Göring nije vratio kumstvo Hitleru

Adolf Hitler i Eva Braun sudbonosno da, izrekli su 29. travnja 1945. godine oko jedan sat u noći. Iako je Adolf Hitler bio kum na vjenčanju svog tadašnjeg velikog prijatelja Hermann Göringa kada se Hitler ženio deset godina kasnije ista se priča nije ponovila. Kum mu je bio odani Joseph Goebbels, a kao drugi svjedok bio je tu Martin Bormann. Hitlerovo vjenčanje dogodilo se u krajnje depresivnim okolnostima. Bilo je to više vjenčanje kako bi se odužio Evi za njenu lojalnost nego što je to bila Hitlerova želja.  Vjenčanje se dogodilo u bunkeru. Braun je, kažu svjedoci, nosila crnu ili tamo plavu  svilenu haljinu na ceremoniji, a čitavu je malu svečanost, ako se ona takvom može zvati, organizirao kum. Matičar je bio Walter Wagner, koji je došao na vjenčanje iz borbe, a u istu se vratio odmah po kraju ceremonije te je u manje od 24 sata ubijen. Hitler je nosio svoju uobičajenu odjeću i nije mu bilo ni na kraj pameti da se sredi za ceremoniju. Bio je to samo jedan od zadataka koje je morao ispuniti tog dana. Tijekom vjenčanja oboje su se izjasnili kao osobe arijevskog podrijetla te su naveli da nemaju nasljednih bolesti, što je bilo u skladu s Hitlerovim zakonima donesenim u tridesetim godinama 20. stoljeća. Oboje su potpisali dokument, a o Evinoj rastresenosti svjedoči o činjenica da je prilikom potpisivanja na vjenčani list počela upisivati svoje djevojačko prezime.  Eve je ovim vjenčanjem dobila što je oduvijek željela, a to je biti gđa Hitler, samo je moralo biti bolno saznanje da tu ulogu neće igrati dugo.

Skromna ceremonija


Na maloj ceremoniji nakon službenog dijela vjenčanja pio se šampanjac, mađarsko vino, a jeli su se sendviči. Bilo je to daleko od luksuza na koje je ovaj krug ljudi navikao, no u gradu u kojem su se vodile ulične borbe, i gdje je vladala nestašica svega, bio je to prav mali luksuz. Hitler nije pio šampanjac te je popio samo malo zaslađenog mađarskog vina, ali ne previše jer je morao dovršiti oporuku, ali zapravo nije bio ni inače sklon alkoholu. Eva Braun je bila osoba iz Hitlerove sjene i nije bila javno eksponirana te se uglavnom zabavljala negdje u pozadini skijanjem, plivanjem i drugim sportskim aktivnostima. Po pitanju njenog utjecaja na Hitlera postoje različita mišljenja od onih da je ona utjecala na donšenje nekih ključnih Hitlerovih odluka do toga da nije imala apsolutno nikakav utjecaj na njegovu politiku. Ostavimo i to po strani, ona je ovim činom ostvarila svoju želju, postala gđa Hitler, makar i na kratko. Sagledavajući Hitlerov život, njegovi povjesničari smatraju da je Eva sojvoj pojavom njegovom životu dala privid normalnosti.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari