Daleki predak najprofitabilnijega filmskog Bonda bio je hugenot Daniel Chamier, jedan od autora čuvena Nanteskog edikta!

Kad je prije petnaest godina odlučeno da će Daniel Craig, tada relativno nepoznat karakterni glumac specijaliziran za uloge psihopata, utjeloviti Jamesa Bonda, najveću macho ikonu dvadesetog stoljeća, među ljubiteljima agenta 007 zavladala je histerija. Bond plave kose? Nedopustivo! Uz to nizak i s licem uličnog razbijača? Skandal! Kad je glumac izjavio da mrzi oružje, da je triput “okinuo” na testu iz vožnje i da “Martini” smatra pićem za “njonje”, gotovo su ga razapeli zbog ovakve blasfemije. Čim su doznali da je na snimanju, prilikom scene tučnjave, ostao bez dva zuba, tabloidi su glumcu nadjenuli posprdni nadimak “James Bland” (‘James Mlaki”), a ubrzo je stvorena internetska stranica www.craigsnotbond.com, s ciljem bojkota filma… Sve to, a da publika nije vidjela niti jednu snimljenu scenu! Craig, koji se držao nevjerojatno smireno pod pritiskom, rekao je samo jedno: “Suditi unaprijed odlika je budalastog čovjeka. Pričekajte da film dođe u kina, a onda me, ako i dalje budete mislili tako, slobodno pljujte!”. Nisu više mislili tako; štoviše, došlo je do preokreta od 180 stupnjeva. Prvi plavokosi Bond ujedno se pokazao kao najprofitabilniji Bond, a Craig je u međuvremenu snimio još tri nastavka filma. Donosimo zanimljivosti iz života karakternog glumca i beskarakternog suknjolovca!

1. Rođen je 1968. godine u Chesteru, engleskom gradu smještenom na granici s Walesom, poznatom po najduljim sačuvanim zidinama u Velikoj Britaniji. Upravo iz te susjedne zemlje korijene vuku njegovi roditelji, a glumac je nedavno otkrio da je daleki potomak hugenota Daniela Chamiera (1564. – 1621.), jednog od autora glasovita Nanteskog edikta! Riječ je o dokumentu kojim je francuski kralj Henrik IV. Burbonac vratio hugenotima politička i vjerska prava, čime je dokrajčio krvave vjerske ratove između njih i katolika.

2. Otac Timothy dugo je služio kao kadet na trgovačkom brodu, a majka Olivia predavala je likovni odgoj u osnovnoj školi. Prvo dijete u obitelji bila je curica Lea, osoba koja je slavnome glumcu čitavo djetinjstvo išla na živce. Bila je, naime, starija i jača, a dobiti batine od curice nije osobit užitak. Nakon razvoda roditelja, dječak s majkom i sestrom seli u Liverpool.Otac mu je bolno nedostajao, a majčino svakodnevno pljuvanje po bivšoj goroj polovici – njenim riječima, “prokletom vjerolomniku” – teško je podnosio. Kad je doznao da se otac ponovno oženio i dobio sina Henryja, bio je toliko ljubomoran da je punih tjedan dana demonstrativno odbijao progovoriti! Kako bi ga utješio, tata ga je vikendima vodio u kino. Daniel, tada petogodišnjak, bio je izvan sebe od sreće kad je pogledao film “Živi i pusti umrijeti”, u kojem je agenta 007 tumačio Roger Moore. Kržljav kakav je bio, ni u najluđim snovima nije mogao zamisliti da će se jednoga dana na velikom ekranu i sam predstavljati kao Bond. James Bond.

3. Kad se Olivia udala za slikara Maxa Blonda, Lea je s oduševljenjem prihvatila očuha koji joj je kupovao skupocjene lutke i haljinice, no mali Daniel u njemu je gledao uljeza. Kako bi napakostio majci, svakodnevno je galamio po kući, šarao po zidovima i razbijao pokućstvo. Kako bi ga umirila, majka mu je počela zadavati priče koje mora odglumiti. Upalilo je! Oduševljen igrom, upisao se u dramsku grupu i prestao divljati po kući.

4. Osim glumom, u gimnazijskim danima bavio se ragbijem – bio je kapetan školskoga tima – te zavođenjem atraktivnih pripadnica suprotna spola. Legenda kaže da se s razrednim kolegom okladio kako će u sedam dana zavesti sedam različitih cura, što je s lakoćom odradio!


5. Po preseljenju u London, iz prvog je pokušaja “upao” na prestižnu glumačku akademiju National Youth Theatre. Na “daskama koje život znače” debitirao je ulogom u Shakespeareovoj drami “Troilo i Kresida”, a ponosni roditelji, koji su godinama režali jedno na drugo, u publici su se držali za ruke i plakali od ganuća. Premda su profesori hvalili njegov talent, život u gradu na Temzi nije bio lak. Daniel je spavao na pohabanom madracu kod kolege s faksa a, kako bi namaknuo novac za život, zaposlio se u restoranu, gdje je svakodnevno ribao tanjure i čistio kuhinju.

6. Na filmskom platnu je debitirao ulogom korumpiranog policajca u drami “Moć pojedinca”, a prvi veći honorar donio mu je nastup u miniseriji “Naš prijatelj sa sjevera”, u kojoj je portretirao dilera kokaina brzog na šaci. Premda je i dalje bio relativno anoniman, činjenica da se počeo probijati u svijetu filma učinila ga je još popularnijim kod dama. U to je vrijeme, pričaju Craigovi poznanici, svako  se jutro budio pokraj druge. Kad je upoznao kolegicu Fionu Loudon, prvi put u životu se zaljubio. Zaprosio ju je nakon nekoliko mjeseci poznanstva, a nedugo nakon što je ova postala gospođa Craig, dobili su kćerkicu Ellu. Daniel se pokazao kao brižan otac ali i loš muž. Zbog njegovih učestalih afera, uključujući onu s Kate Moss, brak je nakon dvije godine završio “nepomirljivim razlikama”.

7. Filmske kritičare je oduševio nastupom u drami “Opsesija”, u kojoj je portretirao draguljara uvučenog u destruktivan ljubavni trokut. Na snimanju se spetljao s atraktivnom njemačkom kolegicom Heike Makatsch, s kojom će hodati rekordnih sedam godina. “Lijepa je poput anđela, a uz to ima sjajan smisao za humor… Premda je Njemica!”, pričao je o dragoj, uz koju je postao ljubitelj piva i kobasica. Nakon raskida, ostali su bliski prijatelji.

8. Upravo na nagovor bivše, prihvatio je ulogu ljubavnika slikara Francisa Bacona u filmu “Ljubav je vrag”. Bio je to rizičan potez, budući da je valjalo odraditi eksplicitnu scenu gay seksa. Craig, koji je volio pomicati granice, zaradio je hvalospjeve kritičara, baš kao i za nastup u trileru “Ljubav i bijes”. U potonjem je, u ulozi psihotičnog manipulatora, bio jeziv kao nikad ranije: scena u kojoj ljubavnici odgrize nos i ostavi je da umre u vatri uistinu je mučna za gledanje.

9. U “Elizabeti” je bio uvjerljiv kao jezuitski svećenik koji kuje zavjeru protiv naslovne kraljice; u ratnoj drami “U rovu” iskazao se kao neustrašivi pukovnik; u nezavisnom filmu “Unutarnji glasovi” portretirao je shizofreničara svježe puštenog iz ludnice, a u “Putu do uništenja” briljirao je kao poremećeni sin šefa irske mafije. “Iz nekog razloga, redatelji me najčešće vide u ulogama luđaka i divljaka. Bit će da je to zbog moga ponešto grubog lica, mada sam u duši mekši od mačića zaogrnutog u svilu”, našalio se.

10. Na snimanju “Zrna utjehe”, drugog filma u kojem je tumačio Bonda, u samo nekoliko dana dogodio se niz bizarnih nesreća: jedan statist se automobilom zaletio u jezero, druga dvojica su teško ozlijeđena prilikom snimanja scene borbe, a Craig je umalo ostao bez prsta!

11. Na setu trilera “Pomračenje”, u kojem je glumio još jednog manijaka u nizu, zaveo je dvanaest godina mlađu Satsuki Mitchell, producenticu japanskih korijena. Nakon mjesec dana poznanstva, na njenoj ruci je zasjao zaručnički prsten. Kad je u nekom tabloidu pročitala da ju je dragi prevario sa Siennom Miller, partnericom iz filma “Posljednji posao”, producentica je podivljala, no Craig ju je nekako uspio uvjeriti da je riječ o pukom traču.

12. Mitchell je šest godina strpljivo čekala da je odvede do oltara, a onda je svemu došao kraj. Na snimanju horora “Kuća iz snova”, Craig je upoznao današnju suprugu Rachel Weisz. Među njima se rasplamsala ljubav, zbog koje su ostavili dugogodišnje partnere. Ona je s redateljem Darrenom Arnofskyjem prekinula kulturno, nakon dugog razgovora; on je Satsuki nogirao na nešto siroviji način – jednostavno joj je prestao odgovarati na pozive. Prezrena žena osvetila se “počistivši” milijun dolara s njegova računa!

Piše: Lucija Kapural

Komentari