Da, istina je i dinosauri padaju i lome kosti!

Izvor: Državni Darwinov muzej u Moskvi

Četveronožni dinosaur sa simpatičnim kljunom, koji neodoljivo podsjeća na kljun patke, živio je, prije ni više ni manje nego  68 milijuna godina, na području današnje istočne Rusije.

Biljojed u ljubavnom zanosu?

U pitanju je biljojed koji pripada vrsti nazvanoj Amurosaurus riabinini. Prvi dio njegova imena je potekao od naziva rijeke koja razdvaja Rusiju i Kinu, odnosno područja na kojem su nađeni nalazi ovog dinosaura dok drugi dio znanstvenog naziva saurus dolazi iz grčkog jezika i označava gmazove.  Dodatak njegovom imenu riabinini je posljedica odavanja počasti pokojnom ruskom paleontologu Anatoliju Riabininiju koji je bio vođa prve ekspedicije u regiju Amur u vrijeme Prvog svjetskog rata. Ovaj je dinosar bio biljojed koji je živio u krdima od nekoliko desetaka do nekoliko stotina jedinki. Nalaz slomljenog zapešća pripadnika ove vrste,  pokazuje da i dinosauri mogu pasti iz razno raznih razloga. Skupina znanstvenika koja je našla njegove kosti smatra da je pao kada je tražio vodu ili hranu po neravnom terenu,  ili pak kada je bio u ljubavnom zanosu od kojega je onda možda izgubio glavu.

Smrt u fazi oporavka

Što god da je radio, ovaj je trenutak loma promijenio sve. Uslijedilo je razdoblje zacijeljivanja, no nije dočekao svoj oporavak, usmrćen je prije toga. Znanstvenici pretpostavljaju da je šepao. Pregledavanje zapešća je pokazalo da su mu kosti zapešća nepravilno srastale i da je živio u bolovima u ne baš u najpokretnijem stanju. Konkretan primjerak je bio visok oko 2 metra i dugačak od oko 5 metara. Njegova se dužina u odrasloj dobi obično procjenjuje na 6 do 8 metara i težinu koja je mogla dosegnuti i tri tisuće kilograma što bi moglo ukazivati da je ovdje riječ o mladoj jedinki koja nije još dosegnula svoju punu veličinu.


Činjenica da je uspio s ovom ozljedom živjeti nekoliko mjeseci ukazivala bi da je živio u krdu koje mu je očito omogućavalo određenu zaštitu, ali ne zadugo.

Piše: Sonja Kirchhoffer

Komentari