Na današnji dan

Čuveni slikar bio je ženskar, no nije osobito cijenio pripadnice ljepšeg spola, smatrajući ih intelektualno inferiornima muškarcima!

Godine 1881., na današnji dan, u andaluzijskom gradu Malagi prvi put je zaplakao jedan od najvećih umjetnika dvadesetog stoljeća – otac kubizma Pablo Picasso. “Dobar ukus je neprijatelj kreativnosti”,”Solidni umjetnici kopiraju, veliki umjetnici kradu”, “Inspiracija postoji, ali ona vas mora zateći dok radite”, “Naučite pravila kao profesionalac, tako da ih možete kršiti kao umjetnik”, “Nisam sve rekao, ali sam sve naslikao” samo su neke od mudrih misli čovjeka koji je mnogo rekao a još više naslikao, jednog od najplodnijih stvaralaca svih vremena. Od slikarstva na platnu i zidu, preko skulptura, grafika i keramike do scenografije, kolaža i plakata – gotovo da nema likovnog područja u kojem nije bljesnuo njegov genij. Donosimo zanimljivosti o tvorcu remek-djela “Guernica”, “Žena koja plače”, “Obitelj harlekina” i “Gospođice iz Avignona”!

1. Mogli biste polomiti jezik ako želite izgovoriti njegovo puno ime. Rođen je, naime, kao Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Bio je toliko slabašno novorođenče da je babica koja ga je porodila mislila kako je rođen mrtav. Nije se ni trudila oživjeti ga, već ga je ostavila i pobrinula se za njegovu majku. Da Pablov ujak nije slučajno primijetio kako je novorođenče živo, svijet nikad ne bi upoznao umjetničkog genija.

2. Prvu izložbu održao je kao trinaestogodišnjak, u stražnjem dijelu dućana s kišobranima. Razdoblja uspjeha u njegovom životu su se smjenjivala s danima financijskog škripca. U više je navrata pao na toliko niske grane da je palio svoja platna kako bi se ugrijao!

3. Mnogo je anegdota o Picassovoj taštini, poput one da je pred radom nekog početnika izjavio: “Ovoj slici nedostaje još nešto da bi bila istinsko umjetničko djelo”. Mladi slikar se sav pretvorio u upitnik. “Što, majstore, što joj nedostaje?” htio je znati. “Moj potpis”, nacerio se Picasso.

4. Imao je na stotine ljubavnih partnerica, što mladih a što starih, što zakonitih a što onih s ograničenim vijekom trajanja. Zanimljivo je da serijski ženskar nije osobito cijenio pripadnice ljepšeg spola, smatrajući ih intelektualno inferiornima muškarcima, a osobito alergičan bio je na one koje bi se drznule baviti se stvaralačkim radom. U braku s Olgom Khokhlovom, prožetom uzajamnim nevjerama i žestokim svađama, to se uvjerenje dodatno produbilo. Premda mu je bolja polovica kidala živce, upravo njoj može zahvaliti za manje poznatu stranu svoga stvaralaštva, onu književnu. U razdoblju kad je njegov brak propadao, napisao je više od 300 pjesama te tri kazališna komada.


5. Radoholičar po prirodi, često je oslikavao predmete za svakodnevu uporabu, poput kutija za cigarete, stolnjaka, šešira i cipela. Potonje su mu bile naročiti fetiš, čega je njegova kći Paloma bila itekako svjesna. Djevojka nije htjela kupovati bijele espadrile, znajući da će ih neumorni tatica u roku od dan-dva oslikati.

6. Picasso, stvaralac čijih je preko tisuću slika kroz povijest ukradeno, 1911. godine priveden je na ispitivanje kao osumnjičenik za krađu – “Mona Lise”!

7. Jedne večeri, slikar se neočekivano rano vratio u svoj stan, zatekavši u njemu lopova u punoj akciji. Lupež je zbrisao a Picasso pozvao policiju. Umjesto da ga opiše, predstavnicima zakona je odlučio nacrtati prijestupnika. Njegov crtež umnožen je u puno primjeraka te razaslan na sve strane kao potjernica. Osam dana kasije, žrtvu krađe su obavijestili kako je, na temelju kopija njegovog crteža, prepoznat čitav niz sumnjivaca: tri majmuna, dva stroja za pranje rublja, zebra, osam upaljača, časna sestra, ministar financija, tramvaj te – Eiffelov toranj!

8. Umro je u 92. godini života, dok su on i supruga zabavljali goste na večeri. “Pijte u moje ime, pijte za moje zdravlje, znate da ja više ne mogu piti”, posljednje su riječi velikog umjetnika. Četiri godine nakon Picassove smrti, njegova ljubavnica Marie-Thérèse se objesila, a supruga Jacqueline Roque ustrijelila se 1986. Premda se ne može sa sigurnošću utvrditi zašto su digle ruku na sebe, mnogi pretpostavljaju da bez obožavana tiranina jednostavno nisu htjele živjeti.

Piše: Lucija Kapural

Komentari