Čuvena operna pjevačica ljubovala je sa ženama i muškarcima, a mnoge od potonjih ubila je u dvobojima!

Koji je biznismen, zbog svog altruizma i hrabrosti, poginuo na “Titanicu”? Tko je bila Mademoiselle Maupin, žena koja je kršila društvene konvencije svoga vremena? Tko ili što je bio Rim, za kojim je plakao car Flavije Honorije? Uživajte u neobičnim činjenicama iz povijesti koje smo za vas odabrali!

1. Isidor Straus (1845. – 1912.), američki biznismen i političar bavarskog podrijetla, pokazao je altruizam kakav se kod njegovih kolega uistinu rijetko sreće. Vlasnik lanca trgovina “Macy’s” imao je nesreću da se, kobna 10. travnja 1912. godine, nađe na prekooceanskom brodu “Titanic”, na njegovu prvome a ujedno i posljednjem putovanju. Pet dana kasnije, “nepotopivo” plovilo sudarilo se s ledenjakom i počelo tonuti. Straus, koji se kao pripadnik privilegirana društvenog sloja mogao ubaciti u čamac prije siromašnih žena i djece, rezolutno je odbio to učiniti. Njegova supruga Ida odbila se pak ukrcati bez njega. Oboje su završili na dnu Atlantika, a zadnji put su viđeni kako stoje na palubi zlosretnog broda, držeći se za ruke.

2. Prema nekim povjesničarima, zapadnorimski car Flavije Honorije (384. – 423.) rasplakao se poput curice kad su mu glasnici rekli da je Rim pao. Car je, naime, mislio da govore o stradanju njegova ljubimca, pijetla kojem je nadjenuo ime Rim. Shvativši da se radi “samo” o gradu, navodno je s olakšanjem uzdahnuo!

3. Julie d’Aubigny (1673. – 1707.), operna pjevačica poznatija kao Mademoiselle Maupin (na slici!), bila je uistinu osebujna žena. Deklarirana biseksualka – u vrijeme kad su takve preferencije mogle biti vrlo opasne – bila je spremna na najveće ludosti kako bi se domogla dama koje bi joj zapele za oko. Nevjerojatno, čak se zaredila na jedan dan kako bi mogla ući u samostan i spavati s mladom opaticom u koju se zaljubila! Bila je vrlo vješta u mačevanju, a u dvobojima je brojne muškarace otpremila na onaj svijet. Tu sudbinu su, primjerice, doživjela trojica nabusitih mladića, koji su je izazvali na borbu nakon što su je vidjeli kako se ljubi s nekom ženom na balu. Porazila je svu trojicu, a potom se gracioznim korakom vratila na ples.

4. U osamnaestom stoljeću, lavove zatočene u zoološkim vrtovima diljem Engleske hranili su – živim mačkama i psima!


5. Godine 1955., američka psihologinja Joyce Diane Brothers (1927. – 2013.) postala je prva žena koja je osvojila glavnu nagradu u game showu “The $64,000 Question”, premda su joj producenti na svakom koraku bacali klipove pod noge. Uvjereni da jedna žena ne može daleko dogurati, namjerno su joj postavljali znatno teža pitanja nego što je to bilo uobičajeno, no ova je na ama baš svako dala točan odgovor.

6. Kad je zabavna društvena igra “Twister” 1966. godine puštena u prodaju, američki moralisti pokušavali su je zabraniti, opisujući je kao “seks zapakiran u kutiji”.

7. Godine 1908., stanovita Katie Mulcahey uhićena je nakon što je povukla dim cigarete na njujorškoj ulici. Svojim činom je, naime, prekršila tzv. “Sullivanovu odredbu”, donesenu ranije te godine, koja je ženama (samo ženama!) zabranjivala pušenje na javnome mjestu. Logika iza bizarne regule? Nije “damski”, a bogme ni moralno vidjeti pripadnicu ljepšeg spola kako dimi poput Turčina. Mulcahey je bila svjesna uredbe ali ju je namjerno prekršila, na sudu je opisavši kao “bezumnu i diskriminirajuću”. Kažnjena je s pet dolara globe.

Piše: Lucija Kapural

Komentari