Čuvar rajskog otoka: Ovaj čovjek imao je najbolji posao na svijetu – evo kako ga je dobio!

Boravak na egzotičnom otoku, brćkanje u kristalno čistom moru i opuštanje u najskupljim wellness centrima za običnog su smrtnika nedostižan san. Za Britanca Bena Southalla, u nastavku teksta “Prokletog Sretnika”, to je bio posao – izvrsno plaćen posao. Evo kako ga se dočepao!

Godine 2009. Turistička zajednica Queenslanda, savezne države u sjeveroistočnom dijelu Australije, pokrenula je možda najdomišljatiju marketinšku kampanju u povijesti. U sklopu promoviranja Velikoga koraljnog grebena kao hit-destinacije, objavljen je međunarodni natječaj za “Najbolji posao na svijetu”. Porazivši 35.000 kandidata iz dvjesto zemalja, 34-godišnji Southall, uzgajivač nojeva iz gradića Petersfielda, domogao se radnog mjesta nadglednika i čuvara tropskog otoka Hamilton, smještenog na rubu Velikoga koraljnog grebena.

Uvjeti natječaja nisu bili zahtjevni: dovoljno je bilo da znate plivati i komunicirati s ljudima te da ste koliko-toliko pismeni. Kod zapošljavanja Prokletog Sretnika, tvrde poslodavci, prevagnule su njegova “karizma, znatiželja i radni entuzijazam”. Pretpostavljamo da bismo i mi bili entuzijastični kad bi nam platili 120.000 dolara da stanujemo u luksuznoj vili s bazenom, besplatno se vozikamo po otočju, odlazimo na masaže vrućim kamenjem i večere u najskuplje restorane, a potom napišemo rečenicu-dvije o svojim iskustvima na blogu, sve u svrhu promocije rajske destinacije. U naporne obaveze Prokletog Sretnika spadalo je i čišćenje bazena jednom tjedno, hranjenje tropskih ribica te nagovaranje turista da potroše dolar više na golfu, tenisu ili ronjenju.

Na “zahtjevnu” dužnost stupio je 3. svibnja 2009. godine, a obnašao ju je punih šest mjeseci. Posljednjeg dana boravka, dogodilo se nešto zbog čega ga više nećemo nazivati Prokletim Sretnikom – ugrizao ga je irukandji, jedna od najotrovnijih meduza na našem planetu. Hitna pomoć mu je pravodobno pružena, pa se izvukao bez trajnih posljedica, a dočepao se i svoga komadića slave, kao protagonist dokumentarca u režiji Agnieszke Piotrowske.

Iskusivši draži života u sunčanom raju, Southall se po povratku u kišnu Englesku osjećao kao iscijeđeni limun. S lovom koju je zaradio tijekom šestomjesečne avature, te s onom koju je dobio prodajom stana, kupio je kuću u na otoku Hamiltonu te se posvetio adrenalinskim izazovima. Godine 2013. oborio je neobičan svjetski rekord: postao je čovjek koji se popeo na najvišu planinu u svakoj australskoj državi u najkraćem vremenskom periodu!


Piše: Lucija Kapural

Komentari