Čudo u Worcesteru: Religijski fanatici hodočastili su u dom komatozne djevojke, uvjereni u njene nadnaravne moći!

Fotografija: YouTube screenshot

Život Audrey Santo (1983. – 2007) bio je sve samo ne čudo: od dvadeset tri godine, koliko je poživjela, zadnja dva desetljeća provela je prikovana za krevet, u stanju kome. Fanatični vjernici su je, međutim, smatrali čudotvorkom te su hodočastili u njen skromni dom u potrazi za izlječenjem, ljubavlju, financijskim probitkom ili tek svjedočenjem nadnaravnom fenomenu, nepobitnom dokazu božje opstojnosti.

Audrey, najmlađe od četvero djece automehaničara Stevea i kućanice Linde, rođena je u Worcesteru, gradu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Dana 9. kolovoza 1987. godine, trogodišnjakinja se ugrala uz bazen u obiteljskom stražnjem dvorištu. Veliki brat Stephen Santo okom sokolovim je motrio obožavanu sestricu, koju je u brojnim prigodama običavao čuvati. Ispustio ju je iz vida samo na trenutak, kad je odjurio u kuću na zahod. Bilo je to dovoljo da se dogodi tragedija: sirota djevojčica upala je u bazen i počela se utapati. Brzom reakcijom Stephena i njegova oca, spašen joj je život: u roku od pola sata, odvezena je u obližnju bolnicu. To, nažalost, gotovo da se i nije moglo nazvati životom – Audreyin mozak bio je mrtav. Narednih dvadeset godina, sirotica će provesti u komi, prepuštena na kućnu njegu obitelji.

Da se nešto neobično događa u domu Santo, postalo je jasno na dan kad je malena dopremljena iz bolnice. Na slikama svetaca – budući da se radilo o obitelji gorljivih vjernika, nalazile su se posvuda – pojavila se neobična tekućina, prozirna i gusta poput ulja. Linda Santo ju je obrisala, no već sljedeći dan ponovno se pojavila, u području očiju: izgledalo je kao da svi sveci u njenom domu plaču! Isprva, članovi obitelji libili su se pričati o tajanstvenoj pojavi, no s vremenom su se ipak povjerili bliskim prijateljima.

Priča o uplakanim svecima proširila se brzinom šumskog požara: u roku od nekoliko mjeseci, hodočasnici iz svih dijelova SAD-a počeli su pristizati u dom obitelji Santo, ne bi li se domogli “čudotvorne” tekućine. Proširio se, naime, glas da ista ima moć izlječenja, pa čak i pomaganja ljudima na financijskom planu. Audreyin otac Steve nije se najbolje nosio s novonastalom situacijom te je napustio obitelj. Ne gubeći prisebnost duha, Linda je nedugo po njegovom odlasku organizirala skup te logistički iznimno zahtjevan put u Međugorje – nepokretnu djevojčicu trebalo je dopremiti na drugi kraj svijeta. Kasnije je ispričala da je njena kći ondje komunicirala s blaženom Djevicom Marijom.

Nakon Audreyine smrti od zastoja srca, pokrenuta je peticija za njenu beatifikaciju. Ovaj proces još je u tijeku – kako bi Vatikan nekoga proglasio svetim, potrebno je dokazati da je isti izvršio barem dva čuda.


Piše: Lucija Kapural

Komentari