Čudesne Kristove suze rezultirale prijetnjama smrću i bijegom iz Indije

Sanal Edmaruku Facebook

Ljudi žele vjerovati u čuda jer čuda omogućavaju bijeg od životne stvarnosti i stvaraju lažno uvjerenje da će se svi životni problemi riješiti nekim čudom. Kada se čuda ne pojave nastupa val razočaranja. Ovdje ćemo predstaviti jedno takvo čudo za koje se kasnije našlo sasvim racionalno objašnjenje. Pridružite nam se na putovanju njegova razotkrivanja.

Pojava suza

Godine 2012. u crkvi su posjetitelji primijetili da se suze slijevaju niz kip Isusa Krista. Svi su bili ganuti i odmah su zaključili da se ovdje dogodilo čudo. Kip se nalazi u katoličkoj crkvi Gospe od Velana Kannija u Mumbaiju u Indiji. Kad su tamošnji vjernici zapazili “suze” odmah se javila potreba za njihovim skupljanjem kako bi se višestruko iskoristile, i za osobne potrebe, i u svrhu prodaje. Međutim, skeptik Sanala Edmaruku smatrao je da za njihovu pojavu sigurno postoji neko prozaično rješenje, pa je odlučio stvari pomnije istražiti. Sanala je aktivist koji se bori za racionalnije društvo te je ujedno predsjednik indijskog udruženja racionalista.

Nevolje sa zakonom i bijeg

Nakon što je pomno pregledao kip, zaključio je da je u njegovoj blizini kupaonica čiji je odvodni sustav prolazio ispod betonske podloge križa. Nakon analize situacije ustanovio je da je odvod blokiran i da je u osnovi riječ o neispravnom odvodnom sustavu crkve, koji je doveo do kapilarne vlage. Kada je javno objavio da su u pitanju “kanalizacijske suze” optužen je za namjerno bogohuljenje prema zakonskoj predkolonijalnoj odredbi indijskog kaznenog zakona, što je dovelo našeg skeptika u nevolje. Osim prijetnje zatvorom počeo je dobivati i prijetnje smrću. Kako nije bilo “spasa na vidiku”  Edmaruku je morao otići iz Indije pa se preselio u daleku Finsku. U biti je riječ o suludom zakonu koji omogućava vjerskim fanaticima da se žale na nečije pribrano razmišljanje .


Apsurdni zakoni i zaglupljivanje

U Finskoj je Edmaruku saznao da mu je policija upala u stan, kako bi ga uhitila. Prema zakonu o bogohuljenju on ne bi mogao platiti jamčevinu za ovakvu vrstu “kaznenog” djela i morao bi ostati u pritvoru dok ne počne suđenje, koje će Bog zna kad krenuti. Naime, indijski je biskup tražio  Edmarukua da mu se ispriča za bogohuljenje, što je on kategorički odbio. Edmaruku je svjestan da spada u klasu privilegiranih i da je sretan što ima prijatelje u svijetu, kao i da je dobar s određenim indijskim ministrima; no istovremeno se, s pravom, pita što bi bilo s običnim smrtnicima u njegovoj situaciji. Skeptični Edmaruku traži pojačani pritisak Finske i nekih drugih država Europe na Indiju. On se i dalje nalazi u izgjeglištvu.

Završit ćemo s jednom Sanalovom rečenicom: “Promicanjem praznovjerja i vjerovanjem u paranormalne pojave zaglupljujemo ljudski um, i stvaramo opasne zablude o realitetima našeg društva.”

Piše: Sonja Kirchchoffer

Komentari